Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Správná svačina s trochou fantazie

Správná svačina s trochou fantazie

Školní rok před několika týdny odstartoval a našim ratolestem znovu přinesl pravidelný režim sestávající se z ranního vstávání, úprku do lavic, psaní domácích úkolů na poslední chvíli či odpoledních zájmových kroužků. Přestože škola v čele s učiteli přebrala z našich beder starost o smysluplnou výplň větší části dne dětí, právě na nás je rozhodnutí o celkovém vyznění jejich programu. Nejen učením a zábavou jsou totiž naši nejmenší živi, skladba jídelničku respektující základní zásady zdravé výživy i rozmlsané chuťové buňky dětí je však úkolem hodným génia. Opětovné pronikání výrobků tuzemských farmářů na stoly českých rodin však také v tomto případě dává naději na lepší časy.

Nejedná se totiž jen o skladbu jídelníčku, ale také o rozvržení jednotlivých jídel a chodů do celého dne tak, aby dítěti nechyběla energie, ale aby si tělo nedělalo zásoby na horší časy. A právě v tomto ohledu je znatelná obrovská důležitost dopoledních svačin.

Odborníci na výživu se shodnou – nelze mluvit o svačině bez pořádné snídaně. Malý školák sice ve své posteli odpočívá, ale tělo přesto vydává poměrně velké množství energie. Snídaně pak nejen doplní noční deficit, především však položí základ energetické rovnováze dítěte během celého následujícího dne. Ne nadarmo se tak o snídani mluví jako o nejdůležitějším pokrmu celého dne.

Pokud patří vaše dítko mezi chronické ´nesnídače´, není záhodno jej k jídlu nutit. Ideálním řešením je v tomto případě přibalit větší svačinu s tím, že dítě se do ní zakousne hned, jak se jeho ranní rytmus nastartuje.

Samotná svačina pak u dětí rozhodně nepatří k nejoblíbenějším jídlům jejich dne. V nedávném průzkumu se dokonce ukázalo, že skoro čtvrtina žáků šesté třídy nesvačí vůbec. U českých dětí je pak největším problémem nedostatek ovoce a zeleniny, který způsobuje celkově nízký příjem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Tradiční druhy, jako jsou jablka, hrušky, švestky, papriky, okurky nebo rajčata však nejsou příliš v kurzu. Tady se však otevírá pro starostlivé rodiče cesta formou rozvíjejících se farmářských trhů či dalších míst, kde najdou tuzemskou produkci s chutí nesrovnatelně lepší než u produktů dovážených tisíce kilometrů ze všech koutů Evropy.

správná svačinaNavíc platí lidová poučka, že v menších kouscích se i zelenina a ovoce jeví přijatelnější. Stojí tak za námahu zkusit švestku vypeckovat a rozpůlit, případně rozporcovat papriky do svěží koláže barevných proužků. Jogurty české provenience nebo čerstvé mléko pak mohou ke zdravému dopoledni dětí přispět dalším dílem.

Je samozřejmě marné bojovat s touhou dětí po sladkostech, vzpomeňme si na vlastní školní docházku. Přemíra sladkých jídel a nápojů však útočí nejen na postavu dětí, ale také na zubní sklovinu, která se v tomto věku stále teprve rozvíjí. Namísto klasických cukrovinek je ideální sáhnout čas od času po domácích koláčích, případně po hořké čokoládě či sušeném ovoci.

Návodů na zdravou stravu našich ratolestí najdeme bezpočet. Základem je však zdravý rozum nás rodičů. V přehršli nabídek všeho druhu je vždy rozumné sáhnout po generacemi ověřené české klasice a především pak dětem nenutit striktně zdravou výživu podle módních časopisů. Pokud má naše dítě rádo ovoce, zeleninu a každý den nezačíná cheeseburgrem, nemusíme se bát odměnit ho poctivým dortem nebo balením lentilek.


Zde přikládáme několik variant školních svačin

Pomazánkové variace
Vezmeme kvalitní chléb nebo celozrnné pečivo, které doplníme pomazánkou. Jejím základem je tvaroh a kousek másla nebo bílého jogurtu (pro dobrou roztíratelnost). Vzniklou směs osolíme a podle chuti přidáme libovolnou chuť. Nabídka na příchutě pomazánek je široká a mnohdy si můžeme pomoct z vlastních zdrojů. Přísadami, které směs učiní jedinečnou, mohou být zelené bylinky, (pažitka), křen, paprika, ořechy s medem, nadrobno nasekaná šunka, strouhaná mrkev, slazené ovoce (strouhané jablko,hrušky), strouhaný tvrdý sýr apod.

Klasická Budapešťsprávná svačina
Vedle výše zmíněných můžeme zvolit také jednu z dlouhodobě nejoblíbenějších pomazánek českých dětí. Tvaroh naředíme jogurtem, přidáme drobně nasekanou cibuli a mletou sladkou papriku s kousky posekané zeleninové papriky. Opět podáváme s kvalitním pečivem.

Falešný humr
Pokud má naše dítě v lásce ryby, nemusíme se bát použít tuto variantu také pro školní svačinu. Využít můžeme navíc zdravou večeři z předchozího večera. Zbytek pečeného rybího filé vmícháme do nastrouhaného celeru a mrkve, přidáme strouhaná jablka, osolíme a dochutíme citronovou šťávou či špetkou jogurtu.

Sendviče se šunkou a rukolou
Pokud vaše dítko holduje masu, není důvod mu jej odmítat. Vezmeme tmavý chléb, pro větší atraktivitu a skladnost jej můžeme seříznout do čtvercového tvaru. Čerstvý sýr smícháme s pažitkou a ochutíme solí. Na tenké plátky nakrájíme či nastrouháme mrkev a připravíme šunku a lístky rukoly. Tradičním způsobem následně připravíme sendviče.

Knäckebrot s ovocem
Pokud nemáme příliš času a chceme dopřát dětem něco nevšedního, nabízí se následující varianta. Oloupeme měkčí hrušku a nakrájíme ji na plátky. Stejně tak postupujeme u švestky, případně půlíme kuličky vinné révy. Následně naskládáme na knäckebrot, posypeme čokoládovým zdobením a sendvič přikryjeme druhým plátkem knäckebrotu.

Sendviče s tuňákem a okurkou
Další varianta pro rodiče, které nemají příliš času a jejichž děti milují ryby. Vezmeme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, necháme rybu okapat. Mezitím plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka. Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.

správná svačinaFalešné hranolky
Zatímco školní svačiny obecně moc „cool“ nebývají, jistá jídla se těší přízni děti bez rozdílu věku. Proč toho nevyužít? Dítěti tak dáme do školy pečené preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty bramborové a hned lépe chutnají.

Zeleninová palačinka
Podle chutě dětí připravíme zeleninový salát z oblíbené zeleniny s jogurtem (rajčata, paprika, okurka apod.) Touto směsí naplníme pita chléb, který navíc můžeme zarolovat do podoby oblíbené palačinky.

Rýžová kaše s rozinkami
Časově náročnější svačina umožní dětem poskytnout sladkou variantu při rozumné míře cukru i související energie. Na másle osmahneme kulatozrnnou rýži a zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Občas promícháme. Po zhruba patnácti minutách přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy, vanilkový cukr a podle chutě skořici. Za dalších pět minut již bude rýže měkká a my po vychladnutí můžeme podávat.

Mgr.Pavel Pillár


26.10.2010   Rubrika: Zdraví a krása   |   Komentářů 7   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Správná svačina s trochou fantazie

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Jarča*
Jarča* - 26.10.2010 21:56

Juana: jo, toasty u nás taky letí, to vždycky počítám rovnou, že jich na to bude vícsmajlik - 68

 
Juana
Juana - 26.10.2010 21:15

Svačiny už dělám devátým rokem, v podstatě vždycky dávám pečivo s něčím - se šunkou, salámem, sýrem, s tvarohovou pomazánkou a na to nějakou zeleninu podle sezóny. K tomu někdy ovoce, jindy něco sladkého, buď malou kupovanou sušenku, musli tyčinku nebo domácí moučník, podle toho, jak dlouho budou ve škole - čím déle, tím víc jídla jim dávám. Někdy dostanou i kousek čokolády, třeba když mají tělocvik, aby měli rychlou energii. A nedávno jsem sehnala malé čtvrtlitrové krabičky, do kterých občas udělám domácí pudink nebo třeba i variantu na tiramisu. Dcera si svačiny ve škole vyměňuje, takže té to pečivou rovnou dělím na menší kousky, aby mohla dobře obchodovat. Nejoblíbenější jsou u nich zapékané toasty.

 
Jarča*
Jarča* - 26.10.2010 16:14

My máme s dcerou dohodu - střídáme obden buď pečivo se šunkou nebo sýrem +ovoce, a nebo něco sladkého (bebe sušenky, brumík atd.)+ ovoce. Protože dneska jsou pěkné krabičky na svačinu, není problém občas ani ten jogurt. Taky už to na mě zkouší, že by si kupovala něco ve školním bufetu, ale protože si dovedu představit, co by to asi bylo, tak odolávámsmajlik - 68

 
IHope
IHope - 26.10.2010 15:14

Uz desaty rok kazde rano to same - chleba se sunkou/salamem + jogurt + nejake ovoce + minisusenka, cokoladicka...leze mi to krkem, ale veskere snahy o obmenu alespon chlebove naplne selhaly, moje dite je strasna konzerva. Na druhou stranu ale porad lepsi nez polozmrzla pizza, polevka s obsahem soli vetsim nez Mrtve more nebo parek v rozblemlcem rohliku....kulinarske zazraky skolni kuchyne, po kterych se muzou utlouct jeho spoluzaci.

 
Inna
Inna - 26.10.2010 12:48

Kluk chodí do školy už 13-tý rok a pořád mu dělám pečivo s něčím, ovoce a občas něco sladkýho. Ve škole si i tyhle habáni svačinu porovnávaj a různě vyměňujou. Rozhodně vede domácí, když upeču rohlíky plněný párkem, nosí to pro půl třídy. Občas dostane Twistr z KFC, tak to je taky in. Nejdůležitější je, aby toho bylo dost, zpátky to nikdy nenosil, ani když byl malej.
Moc nechápu rady, abychom dávali dětem jogurty nebo různý kaše, to by se určitě vyplesklo do batohu, nikdy nechce nic matlavého.

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 26.10.2010 9:21

Mám už děti na VŠ a teprve nedávno se mi dcera přiznala,jak se styděla za své svačiny.Vůdkyně třídy totiž svačila tyčinky mars a snickers,zapíjela coca-colou. A naše chudinka nosila pečivo s něčím,ovoce a kupovala si jen jemně perlivou vodu.Shodou okolností jsem pracovně jednala s bratrem té třídní hvězdy,příběh o svačině jsem mu vyprávěla.A ejhle,z kluka vylezlo,že to bylo projevem matčiny lenosti,která s nimi ani ráno nevstala /byla v domácnosti jako pravá podnikatelova ženasmajlik - 16/ a oni zase záviděli ostatním svačiny od maminky.
Hlavně jsem dětem chystala to,co jsem věděla,že sní na 100%.Aby nehodily sváču do tašky a necpaly se oplatky nebo měly do oběda hlad. Někdo chce rohlík s nutelou,někdo šunku.Důležité je,aby nebyly hlady.

 
orinka
orinka - 26.10.2010 8:26

Poté, co jsem na vlastní kůži poznala, jak taky můžou vařit ve školní jídelně, se silně přimlouvám za to, aby byly svačiny co nejhodnotnější a plné vitamínů i vápníku. Jinak hrozí kurdějesmajlik - 42

 
Bridgetj
Bridgetj - 26.10.2010 7:38

Tak na svačinu dostat rýžovou kaši, tak se smajlik - 70 Nesnáším rýži na sladko

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77182.
    Archiv anket.