Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?

Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?
 Potrava, kterou přijímá těhotná žena a která přes placentu přechází do krve jejího dítěte, může po narození u tohoto dítěte ovlivnit vznik alergií. Stejně tak potrava, kterou přijímá kojenec v prvním roce života, má vliv na vznik alergických onemocnění, a pravděpodobně také astmatu.

Přikrmovat, nebo nepřikrmovat?

V současné době nemáme jednoznačné důkazy o tom, že by vyloučení jakýchkoli potravinových antigenů z matčiny stravy v době těhotenství mělo nějaký vliv na vznik alergií u dítěte. Názory na zavádění příkrmů u dětí a jejich vliv na alergii se velmi různí. Některé studie ukázaly, že zavedení více druhů nemléčných potravin před 4. až 6. měsícem života se spojuje s vyšším rizikem atopického ekzému. Podle dalších studií však naopak oddalování přikrmování zvyšuje riziko vzniku potravinových alergií a ekzému.těhotenská strava

Příznivý vliv antioxidantů

Přestože ani v případě antioxidantů nejsou názory odborníků úplně jednotné, mnoho z nich má za to, že zvýšený příjem antioxidantů těhotnou ženou má příznivý vliv na vývoj jejího dítěte a může také snižovat riziko astmatu a alergických onemocnění. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří vitaminy C, A a E. Vhodnější je tyto vitaminy v době těhotenství podávat ve formě čerstvého ovoce a zeleniny než ve formě potravinových doplňků. Příznivý vliv na snižování rizika astmatu a alergií má podle všeho také takzvaná „středomořská strava“, která se vyznačuje vysokým podílem nenasycených tuků v jídle, častou konzumací ryb, ovoce a zeleniny.

Látky podporující vznik alergií

Poměrně nedávno se objevilo podezření, že kyselina listová a její deriváty (souhrnně označované jako foláty) zvyšují riziko alergií a astmatu u dětí. Na druhou stranu o kyselině listové je známo, že účinně snižuje pravděpodobnost vzniku některých vrozených vývojových vad, proto se její zvýšená konzumace v těhotenství spíše doporučuje.

 

(vek)

Zdroj: www.pylova-sluzba.cz

Převzatý článek


15.6.2011   Rubrika: Pro maminky   |   Komentářů 7   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Může strava matky ovlivnit vznik alergií u jejího dítěte?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Ivanka082
Ivanka082 - 21.2.2021 16:56

Týjo tak na přesnídávky já moc nedávám. Jako malá jsem je jako jedna z mála na planetě úplně nesnášela. Z internetu od https://www.panzdravi.cz/kategorie/detska-vyziva-a-napoje-269/ objednáváme spíše nápoje. Zvykli jsme si na to s partnerem a dnes vlastně spíše snídáme pití. Je to úplně změna v životním stylu, ale hodně času ušetříme a cítím se i lépe. Je to divné :)

 
Linda
Linda - 15.6.2011 13:28

matysek: do svých 21 let jsem byla presvedcena o zdravé výzive. Kdyz jsem zjistila ze jsem tehotná behem týdne jsem spolykala vsechnu tehdá dostupnou literaturu o výzive tehotných. Potomek se rozhodl nejíst - zvracela jsem vzdy a vsude, stacilo podívat se na jídlo. O nákupu potravin nebo jejich príprave natoz pozití jsem si mohla nechat zdát. Prezila jsem tech 9 mesícu na ledové vode a tavených sýrech - ty jsem ulizovala prímo z krabicky. A dcera naprosto zdravá, pouze dodnes (17) nezerka. Druhé tehotenství jakbysmet, pouze jsem místo sýru ujizdela na sladké horcici. A druhá dcera (15) opet zdravá a sezere na co prijde. Od té doby na zdravou výzivu matek neverím ani omylem a zastávám názor:co telo zádá to potrebuje smajlik - 34

 
matysek
matysek - 15.6.2011 12:45

Linda: na tom něco bude, protože moje mamka, když mě čekala, tak pořád jedla maso a já ho nemusím. Já furt tlačím smažený sýr, květák, žampiony, max k tomu přidám kuřecí řízek smajlik - 68 třeba moje dítě bude masožravecsmajlik - 64

 
Linda
Linda - 15.6.2011 12:20

matysek: klídek. Chutná Ti to? Chutná. Telo si rekne co potrebuje a potomek maximálne nebude mít rád rízky smajlik - 16

 
matysek
matysek - 15.6.2011 12:13

moje chutě se omezují skoro výlučně na smažená jídla, zelenina mě vůbec neláká, nemám na ní chuť a nedonutím se do ní, tak co mám dělat? doktor mi řekl, ať jím, na co mám chuťsmajlik - 26 chudák mrně....

 
Almega
Almega - 15.6.2011 8:03

Možná něco způsobuje stres matky,ale spíš je to asi nějak dědičné....

 
Linda
Linda - 15.6.2011 8:02

Mozná muze, mozná nemuze. smajlik - 26 Dneska tvrdí vedci jedno a zítra neco jiného. Tvrdí jednu vec na východní polokouli a opak na západní. Samozrejme pokud mají rodice alergii na kravské mléko tak bych necpala embrio sýrem, ale jinak bych to neresila. Vsak ona si príroda poradí.

A z vlastní zkusenosti. Má malergii na vsechno od prírody. Nikdo v dalekém sirokém príbuzenstvu nebyl nikdy na nic alergický - tak odkud ji mám já smajlik - 26. Moje deti mely 75% sanci, ze alergii podedí. Starsí dcera (17 roku) pred rokem zjistila, ze otéká v obliceji po sampanským a vubec jakýmkoliv alkoholu s bublinkama. Mladsí dcera (15) je alergická na hliník. Takze jestli je tohle ta 75% sance na alergetické deti, tak to prírode neberu a klidne s tím prezijeme smajlik - 34

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.