Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Lepek v kváskovém pečivu vašemu zdraví neškodí

Lepek v kváskovém pečivu vašemu zdraví neškodí

depositphotosPečivo je základní potravinou, kterou máme každodenně na talíři. Proto je velmi důležité vybírat si to kvalitní, aby našemu tělu nejen neubližovalo, ale nejlépe mu bylo i ku prospěchu. Asi už každý ví, že by měl dávat přednost celozrnným výrobkům. Je sice pravda, že jsou lepší variantou než bílé pečivo, ale ani tak nejsou ideální.

 

Proč celozrnné pečivo z obchodu neprospívá zdraví tak, jak si myslíte?

V supermarketech totiž není dostupné pečivo kynuté kváskem. A průmyslová výroba s využitím droždí je sice levná a efektivní, ale cena za urychlení kynutí je vysoká. Lepek se totiž přikynutí těsta droždím nerozloží do stravitelnější formy a má tak devastující účinky na tenké střevo, zvlášť pokud ho v potravě konzumujeme často. Tělo je pak překyselené a zahleněné a obojí představuje živnou půdu pro vznik všech možných problémů od nadýmání po rakovinu. Oproti tomu kvásek, respektive kyselina mléčná v něm obsažená dokáže lepek rozložit a tím udělat i z bílého pšeničného chleba bezpečnou potravinu.

Další nevýhodou zrychlené výroby je také to, že přeskočení některých důležitých kroků je nutné dohnat přidáním zlepšujících přípravků do těsta. Ty ale rozhodně nejsou plnohodnotnou náhradou tradičního postupu přípravy. Naopak dělají z pekařských výrobků hotovou chemickou laboratoř.

Chléb z obchodu je pro toto všechno hůře stravitelný - spoustě z nás je po něm těžko a jsme unavení, aniž bychom tušili, že je to právě jím. Na rozdíl od kváskového pečiva navíc při průchodu trávicím ústrojím neuvolňuje důležité látky. Jíte celozrnné pečivo v domnění, že je velmi prospěšné zdraví, ale vlivem moderní výroby z něj přitom nemáte skoro žádné vitamíny a minerály. Kromě toho chléb z droždí rychle plesniví, a to už třetí den po upečení, i když to zatím není vidět.

Aby toho nebylo málo, běžnou praxí velkovýroben je rozemletí starého neprodaného chleba a přidání této směsi do nového těsta. Vyhláška povoluje pouze mizivý podíl starého chleba v tom novém, ale je veřejným tajemstvím, že čerstvé bochníky v regálech jím můžou být tvořeny až z 50 %. Takový chléb poznáte tak, že se po rozkrojení drolí.

pečivo 

Kam pro zdravé pečivo?

Možná máte štěstí a chodíte nakupovat čerstvé kváskové pečivo do malé pekárny za rohem. Pekáren využívajících tradiční postupy je ale málo, a tak se často jako jediné řešení nabízí pečení chleba doma. K tomu se v současnosti uchyluje čím dál více lidí. Na internetu najdete spoustu receptů na domácí chléb a také rady od zkušenějších, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Dokonce byla založena tzv. kvásková mapa, pomocí které najdete ve vašem okolí člověka ochotného podělit se o svůj domácí kvásek. Žádný strach, že byste s ním nezvládli péct – není nutné mít žádné velké zkušenosti.

 

Vyplatí se pořízení domácí pekárny?

Ti, co se nechtějí příliš namáhat, si pořídí domácí pekárnu. Ta celý proces přípravy a pečení výrazně usnadňuje – stačí vložit ingredience, zapnout a o víc se nestarat. A protože chléb jíme denně a je tedy potřeba péct pravidelně, jedná se o velkou úsporu vaší i elektrické energie. Ideální pro všechny zaneprázdněné.

Jak si ale vybrat pekárnu a kolik do ní vrazit? V první řadě si pekárna sana smartpromyslete, jestli u vás skutečně najde využití. Pečete domácí chléb už dávno, ale chcete si ušetřit čas i práci? Jste celiak a rádi byste ušetřili na bezlepkovém pečivu? Nebo už prostě jen nechcete jíst chléb ze supermarketu? Pak je pravděpodobné, že pekárna bude pravidelně v provozu.

Nedávno se objevila na trhu domácí pekárna Sana, která se jako jediná specializuje na pečení celozrnného kváskového chleba. S touto pekárnou se nemusíte bát, že investujete špatně, neboť svými vlastnostmi aspiruje na získání titulu „spotřebič na celý život“. Odolné materiály, doživotní servis a dostupnost náhradních dílů zaručují, že pekárna Sana skutečně něco vydrží a zůstane vždy moderní i díky jedinečnému aktualizovatelnému softwaru. Na speciální čip totiž bude možné v budoucnu nahrát nově vyvinuté programy. Navíc je tato pekárna univerzální jako žádná jiná.Upečete v ní nejen chléb, ale i sladká těsta, sekanou, maso a ryby, připravíte rýžovou kaši, sýr tempeh, sádlo a škvarky nebo třeba jogurt. Díky libovolné nastavitelnosti nezaskočí pekárnu žádný recept.

Pokud jste zastánkyní zdravého životního stylu a ráda máte přehled o tom, co vaše strava obsahuje, jistě domácí pekárnu oceníte jako nezbytného pomocníka, který vám ušetří spoustu času i energie.

Komerční článek


18.11.2014   Rubrika: Vybavení domácnosti   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Lepek v kváskovém pečivu vašemu zdraví neškodí

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30
Ivanka082
Ivanka082 - 26.2.2021 20:59

Až budete mít chvilku času, podívejte se na českou pekárnu https://www.vasepekarna.cz Třeba vás jejich výrobky oslní a dopřejete si také zlatou českou klasiku udělanou ručně a né ty potvory, které prodává gauner pod jmény různých velkých společností. Na tu ohavnost se nemohu v televizi ani dívat. To pečivo v z vasepekarna je ale vynikající.

 
orinka
orinka - 25.11.2014 18:41

Světlonoska: on ten kvásek je celý z žitné mouky, určitě je jí tam ve sklenici hodně, tak ani není třeba přidávat. Mně ten domácí opravdu zachutnal, peču 2 za týden a nezbude.

 
Světlonoska
Světlonoska - 23.11.2014 18:54

Almega: Mouky žitnou dám 1hrnek,obyčejné hladké 2hrnky,sůl,kmín,lžíci octa,vody cca hrnek-až 1+1/2,co veme mouka a je krásný chlebík,žitná je asi nejlepší,chleba má strukturu jako kupovanýsmajlik - 94

 
Světlonoska
Světlonoska - 23.11.2014 18:51

Peču pečiivo minimálně 1x týdně,začínala sjem s namíchanými směsmi na chleby,dnes je dělám od oka z chlebové mouky ,jsou výbornésmajlik - 47

zda lepek neškodísmajlik - 55škodí ve chvíli,kdy začne vadit..smajlik - 58smajlik - 26

 
orinka
orinka - 23.11.2014 18:20

tak jsem dneska upekla dlouhatánskou šišku nového chleba a ten se mi tááák povedl. Voněl celý barák. I křupavá kůrka byla. To mě na tom baví - nikdy není tak docela stejný. Dnes jsem přidala i trochu celozrnné mouky.

 
Saturninka
Saturninka - 20.11.2014 22:16

Jééé, já dneska objevila tudle paní http://www.fler.cz/rabako a ta má na Fleru několik povídání o pečení chleba: http://www.fler.cz/blog/chleb-zadelavany-rychlym-kvaskem-fotoreportaz-7836 a další... smajlik - 31

 
Arna
Arna - 19.11.2014 22:53

Anahir: Díky, taky si myslím že je dost drahá a celkem nic nového oproti běžným.
A doživotní záruka? Docela by mě zajímalo co to vlastně znamená. Do konce mého života? Nebo toho přístroje? Jak je tedy dlouhá "doživotní" záruka?smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Anahir
Anahir - 19.11.2014 16:09

Arna: pekárnu mám, už docela dlouho, možná 5 nebo i 6 let. Fakt nevím.Prostě dlouho. Pořád tu samou.
koukala jsem na tuhle inzerovanou a nějak nevím, co je na ní lepšího. Že můžu aktualizovat pečící programy? V životě mě nenapadlo, že bych potřebovala nějaký ,,modernější aktualizovaný" pečící program.

Že kvásek daný do této pekárny pracuje líp než daný do jiné pekárny? Třeba to je možné, ale kvůli tomu abych to zjistila, když mám chleba dobrý i v mojí pekárně, solit 7 tisíc teda nebudu.

Že to vyrábí tempeh? Šmarjá, ani nevím co to je. Takže to rozhodně nepotřebuju.

A ten doživotní servis? to jsem se tam taky moc nedočetla. Je to servis zadarmo a nebo ho musím po nějakých letech mastně zacvakat, za to, že je doživotní? A nebo vydrží jen chvíli a pak budu nucena koupit další spotřebič, jak je to dnes u výrobků zvykem, protože výrobek ,,dožil"?

Jediný, co se mi líbilo, byl ten stojánek na pečení baget. ale kvůli němu nebudu kupovat celou pekárnou .

 
orinka
orinka - 19.11.2014 14:25

orinka: TO přijdesmajlik - 34

 
orinka
orinka - 19.11.2014 14:25

Jarča*: mno, ještě párkrát dáš pěknou sumičku na buchtovitý drobivý chleba, tak půlkilový,smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68 - a pak už tu přijde.

 
Jarča*
Jarča* - 19.11.2014 13:39

orinka: ta mapa je supersmajlik - 47
Teď ještě se k tomu dokopat to zkusitsmajlik - 16

 
orinka
orinka - 19.11.2014 12:39

Almega: na pytlíku máš napsáno "mouka žitná chlebová", "mouka pšeničná chlebová" - dnes jsou v akci mouky Babiččina volba. No, z té žitné se dělá a přikrmuje ten kvásek, který se pak leje do pšeničné.
Cingilingi - konec vyučování!smajlik - 54

 
orinka
orinka - 19.11.2014 12:36

Almega: dostanou, nejlíp v Kauflandu nebo Globuse a vůbec v řetězcích.. Jak jsou ostatní mouky, tam hledejte - dnes v Globuse ještě mají poslední den pšeničnou i žitnou za akční cenu, myslím 15 korun. Jinak bývá kolem dvaceti. Ale když jsem začala míchat speciální chlebovou s obyčejnou, chleba nevyjde tak draho a je možná ještě lepší, než jenom z chlebové. V Bille, jak jsem dnes viděla, mají taky speciální mouky, i špaldovou a ta.....hrůůůza!!!smajlik - 7663 koruny za kilo, tak to si koupím radši maso.smajlik - 14 Ona ta špaldová je asi úžasná, ale při mém důchodu nehrozí, že bych ji zařadila do běžného jídelníčku.

 
Almega
Almega - 19.11.2014 12:31

Kde se koupí ty mouky? Asi né v normál obchodě,co?

 
Saturninka
Saturninka - 19.11.2014 12:12

orinka: zlatíčko, děkujismajlik - 25! Jasný mi to je, teoreticky. Prakticky vyzkouším, jen co seženu ten kvásek :-). Zítr apo něm kuknu u nás a nebo po neděli v Brně.

Ještě by nám tornado - lou mohla dát taky receptík, prrrosímsmajlik - 64!

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.