"Tak si to utři do hadrů, ty vochechule."... Vítejte v dětenické krčmě.
Představte si, že vejdete do restaurace a servírka na vás místo pozdravu vyštěkne: "Přišla ses nažrat, holoto bídná? Tak mi nejdřív řekni, čeho se nachlastáš." Když po jídle nesměle požádáte o ubrousek na setření mastnoty z úst, obsluha vás odbyde: "Tak si to utři do hadrů, ty vochechule."
Jestli máte při jídle rádi poněkud drsnější zacházení, zajeďte si na výlet do Dětenic, do vesničky v Českém ráji na půli cesty mezi Mladou Boleslaví a Jičínem. V budově místního pivovaru se totiž nachází středověká krčma, kde se s uhlazenými zbloudilci z 21. století rozhodně nemažou. I když tu hostům bez ostychu tykají a nepoužívají zrovna zdvořilé výrazy, urazit tím nechtějí. Inu, takový byl přece středověk...
Dětenickou krčmu tvoří několik místností osvětlených svícemi. Na zemi je sláma a personál tu chodí v dobových kostýmech. Jídelní lístek nabízí pochoutky jako Talíř pro chudého pocestného, Talíř pro zazobaného sedláka nebo Pařát z exotického ptáka. Poctivé porce masa připravují na grilu a hosté musejí počítat s tím, že k nim dostanou pouze chleba a nůž. Příbory ve středověku ještě nebyly, a tak dá rozum, že se tu jí rukama. K pití si můžete objednat třeba potoční vodu (neperlivá voda) nebo špinavou vodu (coca-cola).
Pokud neřídíte, dopřejte si ke své porci "dětenickou šestnáctku" – místní černé pivo, které se nedá jinde na světe koupit. V krčmě ho čepují pod názvem Nápoj lásky. Prý je jisté, že jen jeden žejdlík vám stačit nebude.
Kdo v krčmě vydrží až do večeře, může se těšit na příchod kejklířů, šermířů, fakírů, žebráků, hudebníků a ženštin, jež budou tančit na stolech. Středověkou zábavu tu pořádají celoročně (kromě nedělí a pondělků) od sedmi do deseti hodin večer. Zpívající a tančící cháska jen uvítá, když se budou přítomní hosté veselit s ní. Dámám se však doporučuje obezřetnost před obviněním z čarodějnictví, ke kterému tu prý čas od času dochází.
V Dětenicích žije asi sedm set stálých obyvatel. Kromě krčmy si můžete prohlédnout zdejší pozdně barokní zámek, kde je k vidění například unikátní sbírka zbraní Maltézských rytířů. Navštívit lze také zámecký pivovar, kde se vaří ono šestnáctistupňové pivo. S prohlídkou zámku a pivovaru však budete muset počkat až do jara, na začátek návštěvní sezony.
Z redakčního archivu
6.3.2012 Rubrika: Cestování | Komentářů 27 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - "Tak si to utři do hadrů, ty vochechule."... Vítejte v dětenické krčmě.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Taky mě to tedy neláká. Leda kdyby tam skutečně výjímečně vařili, mega porce masa speciálně upravené jako dřív, než ty dnešní samé hranolky a podi steaky storát jinak. Ale takhle tedy fakt ne. Viděla jsem to v nějaké reality show, jak se tam ta obsluha chovala a ani za nic. Jsem docela introvert a bylo by totálně trapně, že bych si ani to jídlo neužila. Ještě se tam s nimi přeřvávat, přijde mi to to fakt ujeté. Taky mi to přide spíš jako lákadlo na hosty, kteří už nevědí co by. Pro mě je spíš svátek jít do restauace, tak nemusím vymýšlet takové šílenosti. Jinak tedy souhlasím s názory níže, že středověk byl jistě dost drsný čas, ale to neznamená, že na sebe všichni byli jen sprostí neurvalí.
Lisa: 13:52 coca-cola a stredovek
Tak tam bych nešla ani zadarmo. Sprostoty si člověk užije dost i tak kolem sebe a nejsem taky cíťa. Mohla to být jako středověká krčma, ale personál uctivý. Myslím si, že i tehdá pokud se nejednalo o nějaký pajzl pro loupežníky apod. chamraď, si zákazníka trochu vážili. Asi je to jen nějaký výplod mozku, co se chce zviditelnit touto krčmou a nemá znalosti o historii.
A nechat na sebe řvát před všemi, kdy se ptám na toaletu? No nevím, ale asi bych jim ze vzteku tu toaletu celou pos+++Chtějí středověk, tak ať ho mají, hygiena taky tenkrát nebyla.
Já tam byla dvakrát, jednou ještě s exmanželem (už dost dávno), jednou jsem tam vzala rodiče. Jídlo bylo chuťově skvělé (ale už je to 3 roky zpátky, tedy ta druhá návštěva), pivo bylo doslova boží. Jinak na můj vkus přehnaná komerce...
loupák: orinka: souhlas
Lisa: Něco takového mě taky napadlo. Ale já se tam ani nechystám, nejsem jejich cílová skupina. Kdyby tam podávali jídlo podle středověkých receptů, uvažovala bych o tom, ale takto si ten zážitek nechám ujít.
Vzala nás tam kdysi kolegyně z práce na menší oslavu (její muž je historik a specializuje se na středověk).
Neurvalou a rádoby středověkou obsluhu uzemnil odpovídající mluvou a tím, že je nezval holotou hospodskou, která nepozná panstvo od podomka.
Dost koukali, protože ta jejich hulvátská rádoby staročeština se dost lišila.
Kassy: Stačí se podívat na historické filmy. Šenkýři i šenkýřky se tam můžou uctivostí přetrhnout, opravdu nechápu potěšení z nějaké loupežnické knajpy, kde si ho navíc ještě mastně zaplatím.
Tak tohle mě teda fakt neláká,chci mít na jídlo klid a hlavně si teda nemyslim,že tohle je hospoda,kam bych vzala svoje dítě....spíš mi to celý přijde,jako cirkus pro dospělí a otrlí nátury
Loni jsme tam byli, bohužel dost ořezali jídelníček. Jejich specialitou byla grilovaná žebra. Přijde mi, že teď už dělají jen jídla, která se dají rychle ohřát a mrsknout na talíř.
Ještě jen pro info. Proshlídka se strašidly na zámku není pro bojácné děti. Je tam peklo, upíři, rakve, čarodějnice a bafající strašidla.... Ale jinak pěkně udělané.
Já taky nechápu, kdo vymyslel, že středověká hospoda = řev, nadávky a neuctivé chování. Myslím, že ve skutečnosti se i ve středověku hostinský snažil hlavně vydělat a k platícím hostům se proto choval s náležitou úctou. Hrubý si možná mohl dovolit být na chudinu (ale ta zas asi sotva měla na to, aby si jen tak zašla na pivo nebo na jídlo do hospody), nebo na ožraly, kteří mu v hospodě dělali bordel. Kdyby si něco takového dovolil ke slušnému měšťanovi nebo dokonce šlechtici, aby by se se zlou potázal.
A taky nechápu, proč když autentičnost, tak pro ne se vším všudy? Proč v hospodě, která si říká "středověká" nabízejí balenou vodu, coca-colu nebo "Pařát z exotického ptáka" (což předpokládám bude obyčejné kuřecí stehno nebo něco takového), proč servírují sice bez příborů, ale na porcelánovém nádobí a pití ve skle? Není to nic autentického ani zážitkového, je to jen na efekt, aby si mohli dovolit nasadit vyšší ceny. Přišlo by mi mnohem lepší a i bych asi zvažovala návštěvu, kdyby taky vařili dobová jídla a nápoje a servírovali je z nádobí, které se ve středověku mohlo používat. Takhle je to jenom nafouklá reklamní bublina a nějaká taková "středověká krčma" se najde ve spoustě měst, není potřeba jezdit zrovna do Dětenic.
já tam teda nebyla, ale syn tam byl 2 roky po sobě na dovolené a druhý rok byl strašně zklamaný, jak se to tam zhoršilo, jak jídlo a ceny
Czepeřička:
nebyla jsem a nemusím, máme u nás oblíbenou hospůdku kde výborně vaří ....u jídla mám ráda klid, pohodu a pobavení se s přáteli čili se obejdu bez kejklířu a chásky...
ale zámek bych si prohlédla ráda.............