Masové koule v paprikové omáčce
Potřebujete: 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), 1 vejce, 2 cibule, 4 lžíce strouhanky, 2 zelené nebo červené papriky, 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, 2 lžičky ajvaru (papriková pasta), bramborový škrob, mletou papriku, hořčici, sůl, pepř
Postup: Smícháme mleté maso, vejce, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, strouhanku, 2 lžičky soli a pepř. Dle chuti můžeme přidat mletou papriku nebo hořčici. Tvoříme kuličky a smažíme v pánvi na rozpáleném oleji. Hotové masové kuličky vyjmeme. Na té samé pánvi osmažíme na zbylém oleji druhou cibuli nakrájenou na proužky, přidáme papriku nakrájenou na proužky, orestujeme, zalijeme vývarem a necháme 3-5 minut povařit, aby papriky příliš nezměkly. Přidáme ajvar a smetanu, osolíme a opepříme. Omáčku zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným v trošce vody. Nakonec vložíme masové kuličky zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
6.10.2010 Rubrika: | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Masové koule v paprikové omáčce
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: já ty kulky dělám na papíře na plechu v troubě.v půlce otočím a jsou krásné dozlatova
a nepřichytnou se
a máš recept na ikea kuličky pravé???
Linda: Ona ani Vídeňská káva nebo Sachr u nás nemají nic moc společného s těmi ve Vídni. Kuličky á la IKEA mám raději svoje než v jejich restauraci, ale všeobecně mi tam chutná a ráda zkouším jídla z jejich nabídky.
TULI: klidne se tes, ale muzu te ubezpecit, ze já jsem svédské masové kulicky v Ikee, která kouká z okna na Svédsko, jeste nepotkala . Ale treba vánocní svarák nebo vánocní susenky mají autentické.
zrovna dneska delam karbose z mleteho masa .... ale AJVAR nemam !!!
IVUSKA 56: ikea se u nas stavi .. uz se tesim , az ochutnam nejake to svedske jidlo !!!
Linda: Možná máš řídké těsto, že ti nedrží dobře pohromadě. Já do nich přidávám trochu smetany podle švédských kuliček ala IKEA.
Kozoroh18: To je jen důkaz, že jsou
Linda: a na obracení používej dvě vařečky proti sobě, jde to rychle a dobře.
Sonne - až nyní čtu, že se opičím
Kuličky jsem dělala do rajské. Toto bude změna.
Linda: Do pánve dej víc oleje, taky to chce správnou teplotu (musí jakoby začít pouštět bublinky) a na začátku smažení s nima trošku koulet, aby se nepřilepily.
Mohlo by to být dobrý. Ale já at opékám jakékoliv kulicky na pánvi tak se mi desne chytají a výsledek je vsemozný patvar jenom ne kulicka. S nicím jiným takový problém nemám, jenom ty zatracený kulicky se nechtej a nechtej opéct a pritom se neprilepit
Masové kuličky dělám á la Ikea nebo s rajskou omáčkou.