Houbové řízky
Potřebujete: 500 g čerstvých hub, 1 menší cibuli, 30 g másla, sůl, špetku pepře, 1 žemli, trochu mléka, 2 vejce, 50 g jemné krupice, petrželku. Na obalení: hladkou mouku, vejce, strouhanku, tuk na smažení.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme na tenké lístky. Asi deset minut je podusíme na másle spolu s jemně nakrájenou cibulí. Potom přidáme v mléce namočenou, nakrájenou a vymačkanou žemli, vejce, sůl, pepř, petrželku a zahustíme krupicí. Necháme prochladnout a tvoříme malé ploché řízečky. Obalíme v trojobalu a smažíme.
10.9.2013 Rubrika: Houby | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Houbové řízky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Milda3: "žabina", protože to nesbírají. Mluvím za tu část Moravy, co je nyní v kraji Vysočina, speciálně okres Žďár nad Sázavou. Tam jsem kdysi v (1965-1972) bydlela.
no tak jsem zase o něco chytřejší že se na Moravě říká Lišce Kuřátko,potom by mě zajímalo jak se tam říká Kuřátkům,aby se to nepletlo
No, nakonec i v atlase, Mildou doporučovaném, je v popisu lišky v závorce kuřátko. Zdá se, že původně místní název se tak rozšířil, že se dostal i do atlasů. Snad i proto, že Slováci lišce také říkají kuriatko (jedlé)
TULI: Milda (myslím) jen hájí oficiální názvosloví, nepochopil, že se bavíme o místním (krajovém) názvu pro lišku obecnou. Protože jinak by nemohl napsat, že jsem ti odpověděla špatně.
sharon: 16.55 ..... presne tak - liska - kuratko ...taky jsem si to myslela uz tak - co mi potvrdila i JAGEA , ale podle
MILDA3 je to jinak
Jagea: vsak prave jsem to sem okopcila - to , co jsi mi napsala jinde ...
TULI: 16:33..............správně
ono je to vlastně takhle....Liška obecná / kuřátko jedlé.......
TULI: malé drobné houbičky .....aspoň u nás to byla "kuřátka".....
a u nás taky prašivky...."žabiny" jsem nikdy neslyšela.....můj taťka sbíral jen praváky....
TULI: naši byli velcí houbaři a kuřátka to byly houby s hlavičkama - pěkně žlutá........
TULI: přesně jsi přenesla, co jsem ti napsala na jiném místě i s obrázkem. Ale tak to má být, není nad osvětu.
Také jsem kdysi zírala jak blázen, proč jdou na Moravě do lesa sbírat kuřátka, takovou nanicovitou houbu... A oni pak donesli košík lišek.
Zajímavé je i to, že v Čechách říkáme nejedlým houbám "prašivky" a na Moravě "žabiny"
Milda3: jeste jednou
Liškám se říká kuřátka na Moravě, zatímco kuřátka skutečná jsou takové divné houby bez klobouku. Např.:
TULI: 11:49....kuřátko je mimino od slepice a liška lítá po lese a má velký ocas....
TULI: jo a kliknutím na jméno houby se ti zobrazí fotky a popis houby
TULI: ta jedna ŠŽ ti neodpověděla správně Lišky a Kuřátka mají společnou jen barvu a to jen některý druh co roste většinou u nás,jinak je těch druhů více,najít si to můžeš v atlase hub v odkazu,je perfektní najedeš na jméno a ukáže se fotka
http://www.houbareni.cz/houby.php
jo i v IT - jim rikaji - bud galletti - kohoutci a nebo finferli
uz mi odpovedela jinde jedna SZ .... LISKY jsou v CECHACH to - cemu na Morave rikame KURATKA ...
tak ze tady ty zlute dole - jsou jak LISKY tak KURATKA
prosim o radu ..... jaky je rozdil mezi kuratkem a liskou ???
dik za recept - taky jsem nevedela co s tim .... i na SICILII letos moooc rostou
Milda3 - 10.9.2013 10:52 no vidíš, já myslela, že jsou jedovaté