Houby na smetaně
Potřebujete: 500 g hub, 1 cibuli, kysanou smetanu, máslo, hladkou mouku, pepř, sůl, sekanou petrželku.
Příprava: Nakrájenou cibuli osmažíme na másle, osolíme, opepříme, přidáme houby (nejlepší je houbová směs, nikoli jeden druh, ale v nouzi můžeme použít i kupované žampiony) a dusíme. Když houby změknou, přidáme kysanou smetanu, v níž jsme rozmíchali lžičku až dvě hladké mouky, a ještě trochu necháme povařit. Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s bramborem, případně jako omáčku k masu.
17.9.2013 Rubrika: Houby | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Houby na smetaně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: Václavky jsou výborné,ale ty teprve porostou
je to z meilu
loupák: IVUSKA 56: tak jsem si kulajdu hodil do gůglu a dle receptu je náš žablabuňk Pravá jihočeská kulajda,akorát tam nedáváme kopr,dnes ji paní uvařila aniž by věděla že tu o ní píšem a už jsem snědl dva půllitrové hrnky
musíme si to užít, dokud rostou. Ale všichni furt hřiby, hřiby - co václavky, ty nerostou nikde? Z těch je nejlepší guláš!!
IVUSKA 56: kulajdu bez kopru jsem nikdy nedělala,s tím kořením to taky nemusí být špatný,s další várkou hub to vyzkouším...ještě kontrolní otázka,dáváš tam normálně smetanu(mlíko)?
loupák: my tomu říkáme kudlajda, ale nedávám tam kopr, spíš divoký koření(b.l., n.k.,c.p.,tymián)Miluju jí, moc dobrá je jen z lišek, ale ty bohužel letos nejsou
Milda3: u nás na nejzápadnějším západě rostou taky jako pitomý...když píšeš o tom Žablabuňku(pěknej název,to jsem fakt ještě neslyšela),já zase dělám kulajdu do obr hrnce a s ním ho taky na posezení,to bych mohla pořád dokola a nikdy bych se nepřejedla...mám výhodu,že houby doma jím jen já,takže mi to nikdo nesní
tak v pátek jsme byli na houbách asi 1/2 hodiny a já měl na 3 hodiny práce s čištěním a krájením na smaženici,polévku a guláš a krájením na plátky na sušení.Přesně jak podle tohoto receptu ten guláš a s bramborem a bylo to přímo vynikající,polévku děláme na způsob kysela a též v ní je pár na kostky nakrájených brambor a před lety jsme převzali název od šváry z Chomutova ,který tomu říká Žablabuňk,ani on neví proč se tomu tak říká,ale je taky moc dobrá,já tedy z pětilitrovýho hrnce sežeru minimálně čtyři litry ten den
páteční úlovek
zítra pojedeme zase,já tedy nesbírám,čekám v autě a sbírá paní a syn
sharon - 17.9.2013 9:32
U nás ještě houby nezačaly růst
a k tomu plátek vařeného hovězího ( nebo 2) a knedlík....mňam....už se vidím jak se cpu...
Jen toho mýhovyhnat se mnou do lesa
houby milujeme jakkoliv,tedy i takto,ale ta petrželka tam být pro mě nemusí,ač cpu zelené kam se jen dá