Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Blbouni

Blbouni

Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 3/4 kostky droždí, 3-4 lžíce cukru moučka, 1 vejce

Do náplně dle chuti - švestky, meruňky, třešně, povidla apod.

Na posypání: mák, tvaroh apod. Trošku rozpuštěného másla na polití 

 

Postup: Do mísy prosijte mouku a do ní udělejte větší ďůlek. Do ďůlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte asi polovinou (spíš méně) vlažného mléka. Malinko zasypte moukou a to, co je v ďůlku promíchejte. Nechte vzejít kvásek, stačí tak čtvrt hodiny.
Pak přimíchejte zbytek mléka v němž  jste rozmíchali vajíčko a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě ho nechte asi hodinu kynout. Poté ho trošku přemíchejte a jemně vyválejte. Vykrájejte větší kolečka, vložte do nich náplň a vytvořte uzavřené kouličky. Nechte je asi 10 minut dokynout a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 - 12 minut. V průběhu vaření je ve vodě vařečkou obraťte. Po vyjmutí je propíchejte vidličkou.

Hotové knedlíky posypte tvarohem, mákem, skořicí..., cukrem a polijte rozpuštěným máslem. 

Lenka Moučková


14.5.2012   Rubrika: Sladká jídla   |   Komentářů 24   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Blbouni

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
TULI
TULI - 14.5.2012 19:33

evča.: tak jim rikaval stryc moji mamky ...smajlik - 34

 
evča.
evča. - 14.5.2012 19:14

A taky se jim říká dělobuchy.........
manka: Dávám zmrzlé trnky, nezdrcnou se ...protože pařím v parním hrnci.

 
TULI
TULI - 14.5.2012 16:22

BLBOUNI - taky slysim po prve ..ale kynute ovocne knedle znam smajlik - 68

 
modroočka
modroočka - 14.5.2012 15:45

kynuté těsto, borůvky nebo jahody, posypané čokoládou a polité máslem... mňam

 
catcat
catcat - 14.5.2012 15:15

PEGG: nojo, já jsem taková jablková, takže pro mně je to to pravésmajlik - 77

 
Jagea
Jagea - 14.5.2012 15:09

Jo, kynutým knedlíkům, ale jen plněným povidly, jsme také říkali blbounismajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 14.5.2012 14:03

IVUSKA 56 - 14.5.2012 13:48 smajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 14.5.2012 14:02

catcat - 14.5.2012 11:42 - no vidíš a já je můžu se vším, jen ne s jablky, to nemám ráda

 
manka
manka - 14.5.2012 13:59

IVUSKA 56: no to teda asi jo, ale to pak vyteče všechna šťáva.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 14.5.2012 13:48

manka: no ale to ovoce bys asi měla nechat rozmrazit, to víš je to pro těsto šok, když je vlažné a ty mu tam dáš -15. to by ses možná taky zdrcla, kdyby ti to někdo šoupnul třeba do postele.smajlik - 35

 
manka
manka - 14.5.2012 12:30

orinka: jo, natrhnu, vždycky.

 
catcat
catcat - 14.5.2012 11:42

já je milovala od mojí babičky s jablky, sypané spoustou cukru a skořicí a přelité máslemsmajlik - 60smajlik - 57

 
sharon
sharon - 14.5.2012 11:24

blbouny znám, vařívám i v parním hrnci....milujem je s povidlama a sypané mákem a v másle musí plavat......
maminka vařívala i prázdné a pak se polévaly povidlovou omáčkou....mňnáám....smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57

 
orinka
orinka - 14.5.2012 11:05

manka: po uvaření a vytažení z hrnce knedlík natrhneš? Musí vyjít pára.

 
dadka
dadka - 14.5.2012 10:54

Blbouny nedělám, připadá mně, že tam je moc těsta a než se člověk dopracuje k prostředku...Mám ráda švestkové knedlíky s bramborového těsta, které jen obaluje tenkou vrstvou švestku a knedlíky s meruňkami z tvarohového těsta.

 
manka
manka - 14.5.2012 10:38

tak když je řeč o blbounech, tak mi teda řekněte, jestli se vám někdy stane, když dáváte zmrzlý ovoce, že se vám knedlík zdrcne.

 
evča.
evča. - 14.5.2012 10:22

Taky dávám do těsta máslo.A nejlepší jsou se švestkama, po našem s trnkama.....smajlik - 57

Asi tento týden udělám, mám zavařené borůvky.....smajlik - 31

 
monja
monja - 14.5.2012 9:47

PEGG: jojo s borůvkama jsou úplně nejlepčí ... smajlik - 57

 
PEGG
PEGG - 14.5.2012 9:32

Taky se u nás kynutým knedlíkům říká blbouni a nejlepší jsou s borůvkamismajlik - 57 Teď jsem na ně dostala takovou chuť, že je snad udělámsmajlik - 105

 
Milda3
Milda3 - 14.5.2012 9:23

název blbouni znám od malička a nejradši jsem je měl se švestkovými povidly a jako starší,hodně strouhaného tvarohu,dost cukru a másla a zapíjet to pivem

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-24
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.