Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vaříme s Lindou 3.díl

Bolle z celozrnné mouky

Boller – dánské pečivo

 

Boller jsou jakési dánské žemle, v podstatě z jakékoliv mouky. K víkendové snídani se obvykle podávájí boller z bílé mouky, z celozrnné se používají k svačinám a obědům. Velice oblíbené jsou boller k pohostění při narozeninových oslavách.

Existuje milión receptů, můj základní je tento:

Potřebujete:

1balíček droždí (v Dk váží baliček 50g, ale myslím že českých 42g stačí)

3dl mléka

50g másla či jiného tuku na pečení - rozpuštěné

1 vejce

1/2 lžičky soli

1 lžíce cukru

9dl hladké mouky (což je asi 540g)

Postup:

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vzpracujeme nelepivé těsto.

A nebo všechny ingredience hodíme do pekárny a ať maká za nás.

Těsto necháme vykynout na dvojnásobné množství. Pak ho rozdělíme na 16 dílů a z každého rukama vyválíme kouli, kterou lehce zmáčkneme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Zapneme troubu na 2000C a než se nám vyhřeje necháme boller dokynout. Před pečením je potřeme rozkvedlaným vajíčkem.

Pečeme uprostřed trouby asi 10-12minut.

Nejčastěji se jedí ještě vlažné namazané máslem a obložené sýrem či plátky čokolády.

Toto základní těsto má nezpočet obměn:

· místo pouze hladké mouky můžeme dát 6dl hladké a 3dl žitné nebo grahamové nebo jiné celozrnné mouky

· můžeme navíc přidat asi 1dl semínek – slunečnici, sezam, lněné semínko a nebo směs

· můžeme přidat asi 100g na hrubo nakrájené čokolády na vaření – v tom prípadě nenechat těsto kynout v pekárně pokud nechceme mít hnědé těsto

· můžeme přidat 1-2dl hrozinek

· můžeme přidat nahrubo nastrouhanou mrkev

· boller se dají zmrazit po dobu až 3měsíců, po rozmražení doporučuji je ohřát v troubě a nebo na opékači topinek – teplé jsou chutnější

A příště vám napíšu recept na moje nejoblíbenější boller (a pak mám zhubnout).

Linda


25.3.2014   Rubrika: Pečivo   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou 3.díl

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-31
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.3.2014 12:35

orinka: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20150913/ nejlepší je to teplé na zmrzlině

 
orinka
orinka - 28.3.2014 11:55

IVUSKA 56: díky, ve zmiňované knize se o tom na pár stránkách píše, vždy když šlo o slavnostní tabuli. Jsou na světě věci, které neochutnám, tak mám radost, že si o nich aspoň počtu.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.3.2014 10:10

orinka: máš pravdu ve skandinavii to platí za velmi drahou pochoutku. Říkají tomu hjurton a je to natrpklé, proto se do toho dává dost cukru a používá se to na zmrzlinu, na moučníky, pudinky. Je to fakt dobré

 
Linda
Linda - 27.3.2014 12:17

orinka: v tom pripade netusim jakymi bobulovinami se zivi na dalekem severu smajlik - 26smajlik - 34

 
orinka
orinka - 27.3.2014 11:51

Linda: né - kdepak, toto je i u nás.

 
Linda
Linda - 27.3.2014 10:34

ja myslela ze je to toto:
obrázek - images(266).jpg

 
Linda
Linda - 27.3.2014 10:32

orinka: nevim co roste v Norsku, ale tohle z odkazu neni to co jsem myslela ja. Ovsek klidne to muze byt ono co popisuji v knizce smajlik - 26

 
orinka
orinka - 27.3.2014 10:13

tohle je to - http://www.botanickafotogalerie.cz/fotogalerie.php?lng=cz&latName=Rubus%20chamaemorus&title=ostru%C5%BEin%C3%ADk%20moru%C5%A1ka%20%7C%20Rubus%20chamaemorus&showPhoto_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species&sortby=cz
myslím, že Ikea to prodává ve skleničkách jako nějakou marmeládu

 
Linda
Linda - 27.3.2014 8:12

orinka: podle me je to to co se tady nazyva hyben - je to neco mezi sipkem a morusi, kvete tmavo ruzove, jakoby jednoducha ruze kvety jsou v prumeru 8cm, plody hodne tmavo oranzove az do cervena, kulate asi tak 2-3cm v prumeru. Hodne se z toho dela marmelada. A ker ma trny ....mrkni se na google na obrazky kdyz si zadas hyben

 
orinka
orinka - 26.3.2014 17:14

sharon: né, to je jinak, podle Wikipedie jsou to plody nízké ostružiny 5-25 cm vysoké, beztrnné a s oranžovými plody. Moruše znám, to jsou stromy a plody nic moc, mdlé. Veliký morušovník je u křižovatky Kosmonautů/Vejdovkého - u přechodu. Divím se, že ho tam nechali. Jinak už jsou vzácné.

 
sharon
sharon - 26.3.2014 17:09

orinka: nemyslíš ...moruše.....to neznáš ?.....odporně sladké plody stromu tvarem ....nevím , asi jako malina....

 
orinka
orinka - 26.3.2014 15:39

Lindo, chci se zeptat - právě čtu úžasnou knížku, jmenuje se Kniha Dinina a je z norského prostředí. Protože se tam párkrát zmiňují o moruškách, vygůglila jsem si co to je http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostru%C5%BEin%C3%ADk_moru%C5%A1ka
máte to v Dánsku taky? Strašně ráda bych věděla, jak to chutná, soudím, že bych se jich napásla a ještě měla plný sklep marmelády.

 
sharon
sharon - 25.3.2014 16:53

obrázek - 1348733502_7546(2).jpg

 
sharon
sharon - 25.3.2014 11:42

Lindo, ani jsem netušila že jsem původem dánka....smajlik - 68smajlik - 68obrázek - 1346505518_7758(3).jpg moje boller....smajlik - 68

 
orinka
orinka - 25.3.2014 10:41

orinka: ježišismajlik - 76, to měl být zapýřený smajlík, ne takovýsmajlik - 76smajlik - 76smajlik - 76

 
orinka
orinka - 25.3.2014 10:40

Linda: smajlik - 70

 
Linda
Linda - 25.3.2014 10:05

orinka: vidis TAKHLE se maji psat recepty a pochopim to i já smajlik - 34 DIKYsmajlik - 58

 
orinka
orinka - 25.3.2014 9:57

Linda: je to naprosto jednoduché. V míse máš těsto. Je pak na tobě, jestli ho rozválíš a vypíchneš tvar kolečka, anebo ho jen tak nabereš lžicí a plácneš na pomoučenou plochu. V tom případě ho uděláš v ruce, vytaháš tvar. Necháš kynout napřed po jedné a po chvilce po druhé straně. Rozpálíš olej v hrnci-kastrolu. Vezmeš vykynuté kolečko, dvěma protilehlými prsty uprostřed zmáčkneš a máš kýženou prohlubeň. Dáš smažit. Smažíš napřed přikrýté pokličkou (ale ty máš asi friťák), když se obrátí na druhou stranu, už bez pokličky. Postupně všecko nasmažíš. A až to máš hotové, do důlku dáváš lžičkou marmeládu. Je to navrchu, ne uvnitř koblihy.

 
Linda
Linda - 25.3.2014 9:39

orinka: dotaz pro blby - to udelas do testa dulek, usmazis a pak ten dulek zaflaknes marmeladou (neco jako vdolek) a nebo nejak strikas marmeladu dovnitrs do hotove koblihy (ale to musis nejak to misto na marmeladu nejdriv vyhrabat v teste)????

 
orinka
orinka - 25.3.2014 9:35

Almega: měla ses zeptat, to nemá s koblihama nic společného, jedině snad to, že se dá mezi těsto marmeláda. A to ještě nesmí být každá, ale ta co neteče. To by vyteklo i při smažení, jestli není prověřená. Já dělám koblihy prázdné a až po usmažení je do důlku naplním. Je to jednodušší a se zárukou.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-31
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77183.
    Archiv anket.