Udělejte dětem oslavu
Vrstvený ovocný salát
Potřebujete: 300 g broskví (čerstvé nebo z konzervy), 300 g čerstvých borůvek, 300 g bílých hroznů (nejlépe bez pecek), 300 g jahod nebo jiného sezonního ovoce, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku citronové kůry, 250 g tvarohu, 200 ml šlehačky, 50 g cukru moučky, 65 g sekaných vlašských ořechů
Postup: Větší ovoce nakrájíme na plátky. Do velké skleněné mísy vrstvíme broskve, borůvky, hrozny, jahody. Vyšleháme šlehačku s moučkovým cukrem. V jiné misce smícháme tvaroh s citronovou kůrou a šťávou, poté vmícháme šlehačku. Hmotou pokryjeme ovoce, posypeme sekanými ořechy, přikryjeme a necháme vychladit.
Jednohubky z bagety
Potřebujete: 2 bagety, 20 dkg šunky nakrájené na kostičky, 30 dkg sýru typu Lučina, nakládané okurky - asi 7 ks, 3 vejce uvařená natvrdo, 150 g strouhaného eidamu, alobal
Postup: Troubu dáme předehřát na 200 °C. Bagety rozřízneme napříč na tři díly a pak nařízneme podélně. Vydlabeme střídku. V míse smícháme Lučinu, vejce a okurky nakrájené na kostičky, přidáme šunku a dobře promícháme. Nakonec přisypeme strouhaný eidam. Směsí naplníme bagety, zabalíme pevně do alobalu, vložíme na plech a dáme zapéct na 20 minut. Pak vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a dáme do ledničky - minimálně na dvě hodiny. Rozbalíme a krájíme napříč. Podáváme s hlávkovým salátem.
Zmrzlinový koktejl
Potřebujete: 1/4 l mléka (případně více pro rozředění koktejlu), 2 banány, 2-3 vrchovaté lžíce karamelové zmrzliny, opražené mandle či opražené kousky ořechů, šlehačku
Postup: Vychlazené mléko vlijeme do mixéru, vložíme oloupané a na kousky nakrájené banány, karamelovou zmrzlinu a chvíli mixujeme, až jsou banány zcela rozmělněné. Plníme do vysokých sklenic, zdobíme šlehačkou a nasucho praženými mandlemi (ořechy), podáváme s brčkem a dlouhou lžící.
1.6.2012 Rubrika: Zákusky | Komentářů 0 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5