Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vaječná smaženka

Vaječná smaženka

Vaječné smaženky určitě znáte, ale možná jste na tom stejně jako já a málokdy je doma připravujete. Přitom je to velmi dobrá a cenově dostupná dobrota, k svačině nebo k večeři naprosto vynikající. Navíc její příprava nezabere hodně času a potřebné ingredience doma ve spíži většinou každá z nás najde.

Potřebujete: 4 plátky chleba (nejlepší je čerstvý), 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, hořčici (asi 8 lžic ale záleží na chuti), cibuli, kyselé okurky, naloženou kapii, trošku oleje

Postup: Na každý plátek chleba budete potřebovat 1 vejce, je proto lepší připravovat je postupně jedno po druhém. Vejce rozklepněte, osolte, opepřete a přidejte do něj lžíci strouhanky. Rozkvedlejte vidličkou a na teflonové pánvi (nebo můžete dát malinko oleje) osmažte vaječnou omeletku po obou stranách. Plátek chleba namažte hořčicí, na něj položte napůl přehnutou omeletu a rovněž ji potřete hořčicí, ozdobte nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a nakládanou kapií.

 

Můj tip na obměnu

Mé dcery kdysi naprosto milovaly jakousi improvizovanou variaci na tyto smaženky. Není z mé hlavy, odkoukala jsem ji od jedné kamarádky, možná ji také znáte. Dělám ji, když už chleba není čerstvý a klasické smaženky by na něm nebyly tak dobré.

Potřebujete: opět stejný počet plátků chleba a vajec, cibuli, rajče a hořčici nebo kečup. No, je mi jasné, že jen při vyslovení slova kečup by mohly některé z vás zkolabovat, proto přidávám jako druhou variantu tu hořčici. :o)))

A teď postup: Na pánvi osmažte krajíc chleba z jedné strany tak, aby už začínal chytat barvičku, ale jen velmi jemně. Vlastně ho spíš jen tak prohřejte. Pak ho vyndejte a rozklepněte na pánev jedno vajíčko, jako byste chtěly dělat volské oko. Pokuste se ho vytvarovat do oválu a hned na něj připlácněte ten z jedné strany opečený chleba, ovšem pozor, tou opečenou stranou nahoru. Malinko ztlumte příkon, aby se vajíčko pěkně udělalo.

Pak porci vyndejte z pánve a namažte a ozdobte podle chuti. U nás vede kečup (fuj, jasně, ale my to občas rádi přežijeme), rajče a cibule. Skvěle to chutná i s hořčicí, šunkou a rajčetem, hodí se i paprika, nakládaná kapie atd.

Jestli to neznáte, vyzkoušejte, je to opravdu výborné, napůl měkké a vláčné a napůl křupavé jako topinka. A hlavně – je to TEPLÁ VEČEŘE, dámy. :o)))

Závěrečné doporučení: pro jistotu nejezte v obýváku nad čalouněnou sedačkou a vždycky s podloženým talířkem. Ten žloutek totiž rád vytéká, takže při konzumaci budete možná trošku upatlaní. Nám to nevadí, většinou ještě další porce přidělávám.

Meryl


7.9.2012   Rubrika: Topinky a toasty   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječná smaženka

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
kubikm
kubikm - 9.9.2012 20:16

já dětem dělám chudé rytíře
tenké plátky veky spojím tvarohem, jako na koláče nebo buchty, akorát bez hrozinek, projedu rozšlechným vejcem, ale ne moc
na závěr skořivcový cukr

 
Gorawen
Gorawen - 7.9.2012 16:29

Tohle je snad prvni jidlo, ktere jsem se naucila "varit"...S kamaradkou nekdy v 8. tride, rodice odjeli na chalupu a my se zivily timto...smajlik - 47 Na chleba ve vajicku dostanu nekdy obrovskou chutsmajlik - 47...

 
YXH
YXH - 7.9.2012 14:38

sharon: My tomu rikali ufouni. Pouzivala jsem bilou veku a na spojeni paratka, aby se to lip obalovalo, tak to bylo jako anteny.
modroočka: smajlik - 47Dik za napada bude klasika, rajska polevka a grilled cheese sandwich. Vetsinou to delavam kdyz je sychrave pocasi, ale pro jednou se nic nestane, je to rychle.

 
Juana
Juana - 7.9.2012 14:26

modroočka: to vypadá jak klasické zapékané toasty

 
modroočka
modroočka - 7.9.2012 13:03

sharon: v USA jsem se naučila dělat grill cheese: toustový chleba se namaže z jedné strany máslem či margarínem, nejprve opečeme jeden chleba, potom na suchou stranu se položí plátek sýra, šunky, znovu sýr a zakryjeme druhým chleba a opíkame z druhé strany. Sýr se roztopí a slepí oba chleby k sobě...
Je to vynikající a rychlé.

Jindy zase jen zlehka namažu toustový chleb z jedné strany, posypu sušeným česnekem a oregánem, opeču v topinkáči... někdy to jíme jen tak, jindy přizdobíme šunkou, plátkem sýra, rajčaty, paprikou, okurkou...

 
sharon
sharon - 7.9.2012 12:14

Milda3: proti kečupu nebrojíme jen jednu dobu byl v každém receptusmajlik - 26....a mě stejně víc chutná koupený....smajlik - 26

 
sharon
sharon - 7.9.2012 12:01

sladké smaženky jsou výborné i z vánočky......omáčet ve vejci co se rozšlehá s troškou smetany , vánočka ( plátky) se obalí , usmaží , potře džemem a na to kopec šlehačky.....

 
sharon
sharon - 7.9.2012 11:59

jinak mám ráda klasiku...chleba ve vajíčku důkladně obalený a usmažený , potřít hořčicí , kyselou okurku i rajče a někdy posypat str.sýrem.......

 
sharon
sharon - 7.9.2012 11:57

a já zase namažu veky máslem , dám sýr, šunku, kolečka pórku , slepím dvě na sebe obalím v těstíčku a usmažím....
možná to tu už někdo psal, zatím jsem nečetla...smajlik - 68

 
manka
manka - 7.9.2012 11:42

já namažu plátky veky trošinkou hořčice, na ni položím kolečka cibule a kousek šunky.V misce prošlehám vajíčka, strouhaný sýr, trošku mléka a malinko zahustím strouhankou, ochutím solí a pepřem a dávám toho kopeček na tu veku. Zespoda ji usmažím na pánvi, pak otočím a nechám zatáhnout a naskládám na plech a nechám dodělat v troubě. Obložím zeleninou

 
Juana
Juana - 7.9.2012 11:38

Z klasického starého chleba dělám smaženky, z toastového zas sladké francouzské toasty. Na smaženku dávám jak kečup, tak trochu hořčice, pak okurku, cibuli a někdy i kus kapie, když je.

 
Renda68
Renda68 - 7.9.2012 11:22

LenkaT: já zase někdy vyšlehám vajíčka, nastrouhám sýr, drobně nakrájím šunku a plácám na plátky veky, na plechu upeču v troubě a pak dávám zeleninu. Je to fajn, že je to po víc kouskách a než sníme první, druhý se dopečesmajlik - 68. Ale stejně mám raději smažené na pánvičcesmajlik - 57

 
LenkaT
LenkaT - 7.9.2012 10:53

Linda: děvčata dietářky, když se to dělá na teflonové pánvičce, není třeba moc tuku, skoro žádný a je to i tak dobrý. Já to dělám jen na pánvičce máznuté olejem zlehka, pro sebe

 
Linda
Linda - 7.9.2012 9:29

matysek:loupák: pro me dieta neznamena zivit se salatem a pocitat kalorie, proste jim normálne ale mensi porce a snazim se jist jakz takz pravidelne a nechlastat colu...jenze já to mám stylem zhubnu prima, nezhubnu svet se nezblazni smajlik - 16 .... takze jednu takovouhle smazenku klidne prubnu, ale jenom jednu a mozná o vikendu k obedu a pak pujdu makat kolem baraku smajlik - 16

 
matysek
matysek - 7.9.2012 9:08

loupák: smajlik - 47smajlik - 68

 
loupák
loupák - 7.9.2012 8:57

matysek: jsem čekala kdo se s dietářek ozvesmajlik - 34,,,ale já psala,že to NĚKDY vyzkoušímsmajlik - 42

 
matysek
matysek - 7.9.2012 8:37

loupák: Linda: holky, tohle není zrovna dietní smajlik - 42

jinak ale chleba obalený v rozkvedlaném a osoleném vajíčku býval u nás běžnou večeří. Mňam smajlik - 57

 
Haninka
Haninka - 7.9.2012 8:32

Mňam, pro smaženky jsem chodila cestou do školy, v Mostecké ulici býval báječný mléčný bar, takže k snídani kakao a palačinku a do školy k svačině právě tu smaženku smajlik - 57 Zkusím udělat.

 
monja
monja - 7.9.2012 8:32

Linda: moje teta dělávala sladké smaženky z bílé veky: do vyšlehaných vajíček máčela veku na plátky, smažila a horké je sypala vanilkovým nebo skořicovým cukrem nebo dokonce potírala marmoškou, či pribináčkem ... je to strašný ( kaloroe z toho skáčouna kilometry smajlik - 68 ) ale byla to ňamka ....

 
krasaka
krasaka - 7.9.2012 8:27

smajlik - 61smaženky děti milovaly /prodávali je i v bufetech za 1-kč/ - ale taky je velmi dobrý starší chléb namáčený po obou stranách ve směsi vejce+česnek+majoránka /dají se zužitkovat i housky nebo veka/ - toho se zbaštily kopce a co zbylo, druhý den k snídani /jen na pár vteřin do mikrovlnky/ - je to typ pokrmu CDD /co dům dal/ a se zeleninovou přílohou +čajem nebo pivem smajlik - 93dobrá večeře, dokonce i návštěva se olíznesmajlik - 68smajlik - 47

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77178.
    Archiv anket.