Vaječná smaženka
Vaječné smaženky určitě znáte, ale možná jste na tom stejně jako já a málokdy je doma připravujete. Přitom je to velmi dobrá a cenově dostupná dobrota, k svačině nebo k večeři naprosto vynikající. Navíc její příprava nezabere hodně času a potřebné ingredience doma ve spíži většinou každá z nás najde.
Potřebujete: 4 plátky chleba (nejlepší je čerstvý), 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, hořčici (asi 8 lžic ale záleží na chuti), cibuli, kyselé okurky, naloženou kapii, trošku oleje
Postup: Na každý plátek chleba budete potřebovat 1 vejce, je proto lepší připravovat je postupně jedno po druhém. Vejce rozklepněte, osolte, opepřete a přidejte do něj lžíci strouhanky. Rozkvedlejte vidličkou a na teflonové pánvi (nebo můžete dát malinko oleje) osmažte vaječnou omeletku po obou stranách. Plátek chleba namažte hořčicí, na něj položte napůl přehnutou omeletu a rovněž ji potřete hořčicí, ozdobte nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a nakládanou kapií.
Můj tip na obměnu
Mé dcery kdysi naprosto milovaly jakousi improvizovanou variaci na tyto smaženky. Není z mé hlavy, odkoukala jsem ji od jedné kamarádky, možná ji také znáte. Dělám ji, když už chleba není čerstvý a klasické smaženky by na něm nebyly tak dobré.
Potřebujete: opět stejný počet plátků chleba a vajec, cibuli, rajče a hořčici nebo kečup. No, je mi jasné, že jen při vyslovení slova kečup by mohly některé z vás zkolabovat, proto přidávám jako druhou variantu tu hořčici. :o)))
A teď postup: Na pánvi osmažte krajíc chleba z jedné strany tak, aby už začínal chytat barvičku, ale jen velmi jemně. Vlastně ho spíš jen tak prohřejte. Pak ho vyndejte a rozklepněte na pánev jedno vajíčko, jako byste chtěly dělat volské oko. Pokuste se ho vytvarovat do oválu a hned na něj připlácněte ten z jedné strany opečený chleba, ovšem pozor, tou opečenou stranou nahoru. Malinko ztlumte příkon, aby se vajíčko pěkně udělalo.
Pak porci vyndejte z pánve a namažte a ozdobte podle chuti. U nás vede kečup (fuj, jasně, ale my to občas rádi přežijeme), rajče a cibule. Skvěle to chutná i s hořčicí, šunkou a rajčetem, hodí se i paprika, nakládaná kapie atd.
Jestli to neznáte, vyzkoušejte, je to opravdu výborné, napůl měkké a vláčné a napůl křupavé jako topinka. A hlavně – je to TEPLÁ VEČEŘE, dámy. :o)))
Závěrečné doporučení: pro jistotu nejezte v obýváku nad čalouněnou sedačkou a vždycky s podloženým talířkem. Ten žloutek totiž rád vytéká, takže při konzumaci budete možná trošku upatlaní. Nám to nevadí, většinou ještě další porce přidělávám.
7.9.2012 Rubrika: Topinky a toasty | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaječná smaženka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.já dětem dělám chudé rytíře
tenké plátky veky spojím tvarohem, jako na koláče nebo buchty, akorát bez hrozinek, projedu rozšlechným vejcem, ale ne moc
na závěr skořivcový cukr
Tohle je snad prvni jidlo, ktere jsem se naucila "varit"...S kamaradkou nekdy v 8. tride, rodice odjeli na chalupu a my se zivily timto... Na chleba ve vajicku dostanu nekdy obrovskou chut...
sharon: My tomu rikali ufouni. Pouzivala jsem bilou veku a na spojeni paratka, aby se to lip obalovalo, tak to bylo jako anteny.
modroočka: Dik za napada bude klasika, rajska polevka a grilled cheese sandwich. Vetsinou to delavam kdyz je sychrave pocasi, ale pro jednou se nic nestane, je to rychle.
modroočka: to vypadá jak klasické zapékané toasty
sharon: v USA jsem se naučila dělat grill cheese: toustový chleba se namaže z jedné strany máslem či margarínem, nejprve opečeme jeden chleba, potom na suchou stranu se položí plátek sýra, šunky, znovu sýr a zakryjeme druhým chleba a opíkame z druhé strany. Sýr se roztopí a slepí oba chleby k sobě...
Je to vynikající a rychlé.
Jindy zase jen zlehka namažu toustový chleb z jedné strany, posypu sušeným česnekem a oregánem, opeču v topinkáči... někdy to jíme jen tak, jindy přizdobíme šunkou, plátkem sýra, rajčaty, paprikou, okurkou...
Milda3: proti kečupu nebrojíme jen jednu dobu byl v každém receptu....a mě stejně víc chutná koupený....
sladké smaženky jsou výborné i z vánočky......omáčet ve vejci co se rozšlehá s troškou smetany , vánočka ( plátky) se obalí , usmaží , potře džemem a na to kopec šlehačky.....
jinak mám ráda klasiku...chleba ve vajíčku důkladně obalený a usmažený , potřít hořčicí , kyselou okurku i rajče a někdy posypat str.sýrem.......
a já zase namažu veky máslem , dám sýr, šunku, kolečka pórku , slepím dvě na sebe obalím v těstíčku a usmažím....
možná to tu už někdo psal, zatím jsem nečetla...
já namažu plátky veky trošinkou hořčice, na ni položím kolečka cibule a kousek šunky.V misce prošlehám vajíčka, strouhaný sýr, trošku mléka a malinko zahustím strouhankou, ochutím solí a pepřem a dávám toho kopeček na tu veku. Zespoda ji usmažím na pánvi, pak otočím a nechám zatáhnout a naskládám na plech a nechám dodělat v troubě. Obložím zeleninou
Z klasického starého chleba dělám smaženky, z toastového zas sladké francouzské toasty. Na smaženku dávám jak kečup, tak trochu hořčice, pak okurku, cibuli a někdy i kus kapie, když je.
LenkaT: já zase někdy vyšlehám vajíčka, nastrouhám sýr, drobně nakrájím šunku a plácám na plátky veky, na plechu upeču v troubě a pak dávám zeleninu. Je to fajn, že je to po víc kouskách a než sníme první, druhý se dopeče. Ale stejně mám raději smažené na pánvičce
Linda: děvčata dietářky, když se to dělá na teflonové pánvičce, není třeba moc tuku, skoro žádný a je to i tak dobrý. Já to dělám jen na pánvičce máznuté olejem zlehka, pro sebe
matysek:loupák: pro me dieta neznamena zivit se salatem a pocitat kalorie, proste jim normálne ale mensi porce a snazim se jist jakz takz pravidelne a nechlastat colu...jenze já to mám stylem zhubnu prima, nezhubnu svet se nezblazni .... takze jednu takovouhle smazenku klidne prubnu, ale jenom jednu a mozná o vikendu k obedu a pak pujdu makat kolem baraku
loupák:
matysek: jsem čekala kdo se s dietářek ozve,,,ale já psala,že to NĚKDY vyzkouším
loupák: Linda: holky, tohle není zrovna dietní
jinak ale chleba obalený v rozkvedlaném a osoleném vajíčku býval u nás běžnou večeří. Mňam
Mňam, pro smaženky jsem chodila cestou do školy, v Mostecké ulici býval báječný mléčný bar, takže k snídani kakao a palačinku a do školy k svačině právě tu smaženku Zkusím udělat.
Linda: moje teta dělávala sladké smaženky z bílé veky: do vyšlehaných vajíček máčela veku na plátky, smažila a horké je sypala vanilkovým nebo skořicovým cukrem nebo dokonce potírala marmoškou, či pribináčkem ... je to strašný ( kaloroe z toho skáčouna kilometry ) ale byla to ňamka ....
smaženky děti milovaly /prodávali je i v bufetech za 1-kč/ - ale taky je velmi dobrý starší chléb namáčený po obou stranách ve směsi vejce+česnek+majoránka /dají se zužitkovat i housky nebo veka/ - toho se zbaštily kopce a co zbylo, druhý den k snídani /jen na pár vteřin do mikrovlnky/ - je to typ pokrmu CDD /co dům dal/ a se zeleninovou přílohou +čajem nebo pivem dobrá večeře, dokonce i návštěva se olízne