Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Užijte si Vánoce s opravdu dobrou rybou

Užijte si Vánoce s opravdu dobrou rybou

V sobotu 10. prosince se v Pražské tržnici v Holešovicích uskuteční největší gastonomický festival zaměřený výhradně na čerstvé ryby. Rybí festival se bude konat od 10 do 20 hodin v hale č. 36. Všichni, kteří milují rybí pochoutky, se mohou těšit na čerstvé ryby z Jadranského a Středozemního moře, na norské lososy, tuňáky, mořské plody a spoustu dalších mořských dobrot. O skvělou zábavu se postarají kuchaři vyhlášených restaurací, balkánská hudba inspirovaná Goranem Bregovičem a firma Chefparade, která pořádá kurzy vaření. Aby byla rybí atmosféra dokonalá, bude se na festivalu platit i speciálním rybím platidlem – ploutvemi.

„Rybí festival jsme záměrně uspořádali v adventním čase a věříme, že si zde pochutnají nejen gurmáni, kteří se v rybách vyznají, ale že se i mnoho lidí nechá inspirovat na Vánoce a pro své blízké pak připraví třeba i trochu jinou štědrovečerní večeři, než je tradiční smažený kapr,“ uvedl za provozovatele Pražské tržnice marketingový manažer Jan Štíhel z Delta Center.

Celý festival se ponese v temperamentním balkánském duchu hlavně díky chorvatské kuchyni s typickými způsoby přípravy rybích pokrmů. Balkánský temperament bude vyvážen také elegantní severskou kuchyní, kterou budou reprezentovat hlavně tuňáci a lososi. K pravé balkánské náladě přispěje také balkánská dechovka inspirovaná Goranem Bregovičem. Pro zájemce budou připraveny kurzy vaření společnosti Chefparade, na kterých se návštěvníci naučí připravovat například lososa, sushi nebo dary moře. Profesionální kuchaři restaurací a firem Kogo, Mirellie, Sapore, Chopin, Café Letná a Fjord Bohemia potěší kulinářskou show. Pro dobu konání festivalu bylo vymyšleno i speciální platidlo – tzv. ploutve. Ty si budou moci návštěvníci směnit za hotové peníze. A těch nebude potřeba zase až tolik – rybí pokrmy budou k dostání již od 50 Kč.

Návštěvníci v Pražské tržnici si budou moci ryby také nakoupit, například od společnosti Chorvatské ryby, dovozce čerstvých ryb z Jadranského moře, který se může pochlubit certifikátem zaručující čerstvost ryb – ty jsou totiž do 24 hodin od výlovu doručeny na pulty a mohou tak putovat k zákazníkům. Dovozce chorvatských ryb dodá na festival kompletní sortiment - mečouny, mořské ďasy, ropušnice, sardinky, ančovičky, pražmy a mořské vlky. Nebudou chybět ani mořské plody jako jsou kalamáry, krevety, langusty, sépie a mnoho dalších. Další z dodavatelů, firma Fjord Bohemia, je odborníkem na norské uzené lososy. Jejich specialitou je příprava tradičního uzeného lososa metodou uzení na bukovém dřevě. Takto zpracované maso firma dodává do restaurací, hotelů a dalším klientům. Ryby z Francie na festivalu bude prezentovat společnost Seafood, dovozce špičkových mořských ryb. Další společností, která dodá do Pražské tržnice na festival výborné ryby, konkrétně tuňáky, je Black Marine Seafood.

rybí festival

A jaké lahůdky Rybí festival nabídne?

V nabídce budou různé rybí saláty a saláty z plodů moře, nakládané, marinované a uzené ryby, dále rybí polévka Bouillabaise, polévka ze sladkovodních ryb, fritované pokrmy jako např. pražené sardinky, ančovičky, parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby jako např. mořský vlk, pražma, makrela, tuňák, losos, pstruh a grilované mořské plody. Nebudou chybět také rybí guláše z různých druhů ryb, slávky a krevety "na buzaru" (na víně), rizota a těstoviny s plody moře.

www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz


Pražská tržnice je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku. V současné době je nájemcem a provozovatelem Pražské tržnice společnost DELTA CENTER a.s. na základě dlouhodobé nájemní smlouvy s Hlavním městem Prahou. Vlastníkem společnosti je izraelská investiční a poradenská skupina Sage Capital s aktivitami po celém světě. V posledních 7 letech aktivně investuje také v Evropě. V současné době se připravuje koncept komplexní revitalizace celého areálu Pražské tržnice. Mezi nejvýznamnější nájemce patří vyhlášená restaurace a taneční klub SaSaZu, škola vaření Chefparade, centrála, showroom a prodejna prodejce počítačů a elektroniky Alza.cz, Mountfield, Koberce K+K nebo vietnamské tržiště. Největším lákadlem Pražské tržnice je její hala 22 s širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou od drobných pěstitelů z celých středních Čech na ploše 3.000 m2.


Komerční článek


30.11.2011   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 7   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Užijte si Vánoce s opravdu dobrou rybou

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
o.....k
o.....k - 1.12.2011 23:15

Ty nejkrásnější dárky pro myslivce a rybáře na
we we we tecka greentex tecka cz

ke kazde objednavce do konce roku darek !!! :-)

 
trpajzlik
trpajzlik - 1.12.2011 17:37

já tradičně bramborový salát a kuřecí řízek - ryby smajlik - 66

 
babkatapka
babkatapka - 1.12.2011 17:30

a co v Brně? koukám po těch mražených potvorách a vypadá to tak nechutně, že snad letos zhřeším a budu mít vepřový nebo kuřecí řízek.
Kapra ne, bojím se kostiček a taky pro jednu osobusmajlik - 26, má vůbec cenu dělat večeři? Ale jo, každý rok si dělám, tak letos bude taky salát a něco k tomu.

 
sharon
sharon - 1.12.2011 12:03

Tetley: kdy se ti to stalo ???

 
Tetley
Tetley - 1.12.2011 10:45

sharon: vrazy smajlik - 36smajlik - 70

 
sharon
sharon - 1.12.2011 10:04

i u nás jedině kapr a vlastnorúčo chycenej....smajlik - 68smajlik - 47

 
dadka
dadka - 1.12.2011 0:28

Na Štědrý den jedině klasika,rybí polévka a smažený kapr, do žádných experimentů se nepouštím.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77194.
    Archiv anket.