Už máte napečeno? Já jo!
Letos jsem si dala dvě předvánoční předsevzetí. Jednak, že se s cukrovím nebudu párat, jednak, že upeču jen to, co u nás opravdu "frčí". Vyhnu se tak tomu, že budu v únoru dojídat čtyři kila cukroví, které sice krásně vypadá, ale nikdo ho nechce (přece to nevyhodím), a že budu mít v březnu zase o tři kila víc...
Nepárala jsem se s tím. Cukrovím jsem strávila čtvrteční večer, páteční večer a sobotní odpoledne a je hotovo. Pravda, zasloužilí kuchaři by nad nepříliš dokonalými tvary a polevou nepřiléhající vždy "k tělu" asi kroutil hlavou, ale je mi to jedno. Jedlé to je, lupou to nikdo prohlížet nebude a doma to náááádherně voní. To je vlastně jeden z důvodů, proč cukroví peču. Ta vůně, která prosákne do záclon, do guláše i do kožíšků mých pěti koček, které pobíhají po kuchyni a přemýšlejí, jak uzmout aspoň kousek toho lineckého...
Kromě počtu druhů jsem se rozhodla regulovat i množství, a tak místo obvyklých 5 - 8 kilo jsem od každého druhu upekla jen dvě dávky. Kdyby náhodou pochybělo, dopeču před Štědrým dnem ještě pár kousků...
A co jsem tedy letos pekla?
- Medové perníčky. Kdyby se náhodou nesnědly, skončí pověšeny na stromečku.
- Vanilkové rohlíčky. Po těch se obvykle zapráší a před Štědrým dnem vždycky dopékám ne jednu, ale rovnou tři nové dávky.
- Vosí hnízda. Ta jsou pro mne. Kluci je moc nemusí, ale je to moje vzpomínka na babičku. Bez vosích hnízd bych neměla ty pravé Vánoce.
- Ořechové kuličky. Ty začnu dělat v okamžiku, kdy mám pocit, že s formičkou na vosí hnízda prásknu o zeď, protože to těsto zpropadeně lepí, nejde vyklopit, drobí se to a kdovíco ještě. V jistém, přesně definovaném okamžiku tedy z vosích hnízd pružně přecházím na kuličky.
- Ořechová kolečka obalovaná za horka v cukru.
- Linecké hvězdičky slepované čokoládovým krémem a zdobené čokoládovou polevou a lískovým oříškem nebo mandlí nebo bílými hvězdičkami.
- Linecká kolečka s hvězdičkou uprostřed, slepovaná marmeládou.
- Ořechová kolečka slepovaná ořechovou náplní, zdobená bílou čokoládou a plátky mandlí nebo bílými korálky.
A teď už mi zbývá jen jediné. Zaběhnout do žlutomodrého supermarketu a koupit to jediné cukroví, které už několik let nakupuji. Kokosky. Zjistila jsem totiž, že je mají stejně dobré, jako když je dělám já, a většinou jim vypadají jako kokosky a ne jako kokosové placky jako mně :-)
A tady jsou moje letošní výtvory:
A co vy? Pečete? Nepečete? Už máte hotovo, nebo jste ještě nezačali? Jaké cukroví je vaše nejoblíbenější? Které vám dá nejvíce práce? Máte cukroví spojené s nějakou vzpomínkou na dětství jako já? Fotky sem!!!
12.12.2011 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 104 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Už máte napečeno? Já jo!
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak mame tucnaky misto vosich hnizd
YXH: nad tím nějak neuvažuju, jde hlavně o to, aby se na to moc netlačilo. jemně oválet na prkýnku, zlehýnka vtlačit do úlu a ne to tam rozpatlávat a tisknout na stěny. Jen se tak dotknout...a ven.
orinka: Kadla: Holky dekuju za radu, zkusim je jeste jednou. Ja mam ty rozklapeci formicky (ty stare jsem darovala, kdyz jsme odjizdeli, ted uz jsem je v krame nenasla). Zkousela jsem to s tim cukrem jak jsem to kdyzi delavala a bez problemu, a on se mi potvora nalepi a nejde to vyklopit. Nevim, jestli to neni tim cukrem (je hodne jemnoucky) Mozna zkusim jemnou strouhanku? Zatim ty bobule co jsme vytvorily s dcerou namocim v cokolade a udelam z nich tucnaky
ječtš ke špičkám, prodávyjí formičky se šřouchátkem. Asi se tam dá těsto a zatlačí vnitřmí díl.
orinka - 12.12.2011 18:40
já vtlačím těsto, naplním přiložím piškot a šut bum ven.
Jarča* - YXH - Gorawen -děkuji
paču ráda, ale nerada meju ty formičky.
andys: diky za recept ja vim, ze je to je s "liskacema" a na netu je tolik receptu, clovek uvita nejaky recept, ktery je opravdu osvedceny jeste jednou diky...
oprava ..........samozřejmě pečeme
Osvědčený letitý recept.
Masarykovy suchárky.
30 dkg hladké mouky,20 dkg másla, 10 dkg cukru moučky, 1 žloutek,17 dkg lískových oříšků namočit na 1 hod . do studené vody. Těsto zpracujeme, pak zapracujeme oříšky, vyválíme 4 válečky (do dvou je možno přidat kakao), zabalit do igelitu a dát do chladna. Druhý den nožem krájíme plátky a prčmč na suchém plechu.
Děvčata já mám na vos hnízda klasickou špičatou formičku a aby se hnízda lehce vyklopila, manžel na špičku formičky vyvrtal malou dirku. Formičku vysypu cukrem naplním udělám ďůlek dám krém přilepím piškot fouknu do dirky a bez klepání krásně hnízdo vypadne.
Zkuste.
Já si teda na tu otvírací formičku vůbec nemůžu stěžovat. Těsto jsem nemusela ani mít chlazené, ani ho sušit.. jen jsem formičku vymáchala v tom cukru a šlo to pěkně.
matysek: jj, takové podobné máme
Jarča*: hledala jsem na netu odkaz na formičky, nemohla jsem je nejdřív najít, všude na mě vyskakovaly ty otevírací ale nakonec jsem našla, i když asi všechny šž vědí, co máme na mysli
http://www.potrebydodomu.cz/formicka-ulek-0061-ean9412-skup1149.php
matysek: koukám, že jsme psaly podobně
Ještě k těm úlům. Máme formičky špičaté i ty kulaté rozevírací, ale stejně vosí hnízda říkáme všemu Spíš je to asi na tom, jak jsou tomu kde zvyklí říkat. A mně to s těmi rozevíracími nějak nešlo, vrátila jsem se k osvědčeným vyklepávacím. Základ je vysypat je cukrem, těsto aby bylo tak akorát, ne moc lepivé. A plníme rovnou, i s náplní vyklepnem a hned přikryjem piškotem. No, občas se nějaké nepovede, ale když je dělají holky, není nouze o dobrovolníky, kteří ty nepovedené kousky zlikvidujou