Staročeská vánoční jídla
Tradice smaženého kapra s bramborovým salátem na vánočním stole vznikla u nás teprve v 19. století. Na venkově však ještě počátkem století byla připravována vánoční jídla především z potravin, které zemědělci sklidili ze svých polí, sadů, nebo si přinesli z lesa. Kapr se nepodával sice smažený, ale velmi oblíbený byl kapr na černo se sladkou omáčkou.
Do hrnce s litrem vody se daly čtyři lžíce vinného octa, půl lžíce rozkrájené mrkve, a půl lžíce celeru a petržele. Přidal se bobkový list, trocha nového koření, hřebíčku, pepře, lžička soli a dvě lžíce piva. To vše se nechalo zvolna vařit. Když zelenina změkla, přidal se porcovaný a osolený kapr, který se na mírném plameni vařil asi čtvrthodinu. Pak se rybí maso vyndalo a nechalo se ležet na míse. Do šťávy v hrnci se přidalo několik jader vlašského ořechu, tři tabulky nastrouhaného perníku a vše se chvíli vařilo, aby omáčka mírně zhoustla. Pak se přidala špetka citrónové kůry, lžička citrónové šťávy, dvě lžíce červeného vína a lžíce malinové zavařeniny. Vše se důkladné zamíchalo a opět krátce povařilo. Omáčka se pak procedila, vložily se do ní uvařené porce kapra a přidala se lžíce rozinek a lžíce drobně nakrájených mandlí. Doporučovalo se jídlo připravit den předem, pak totiž byla omáčka mnohem chutnější. Příprava tohoto vánočního jídla je sice trošku složitější, ale výsledek však rozhodně stojí za to.
Mnohem jednoduší je příprava dalšího oblíbeného staročeského jídla vánočního kuby.V jednom hrnci se uvařily vyprané krupky. V druhém hrnci se udusily na másle a cibulce nakrájené sušené houby. Obsah dvou hrnců se promíchal, přidalo se trochu soli, pepře, majoránky a česneku. Promíchaná směs se dala na vymaštěný pekáč a upekla se v troubě.
Rovněž příprava dalšího vánočního jídla jahelníku není nikterak složitá. To se spaří dva díly jáhel, jeden díl rýže a dobře se promíchají. K tomu se přidají sušené švestky, nakrájená jablka a omastek. Podle chuti se tato směs přisolí nebo přisladí. Důkladně promíchaná směs se vložila do vymaštěné trouby, zalila mlékem a potom se jahelník upekl v troubě.
Vánoční kuba a jahelník jsou nejenom velmi chutná, ale navíc ještě celkem dietní staročeská vánoční jídla.
10.12.2012 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 9 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Staročeská vánoční jídla
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Díky za tipy, říkali jsme si, že letos zkusíme něco fakt tradičního a tady si 100 % vybereme. Mimochodem, kdybyste sháněly světýlka, tak doporučuji objednávat z https://www.t-zbozi.cz/vanocni-osvetleni :) Mají tam obrovský výběr a příznivé ceny :) Už jsme tam objednávali i dřív a byli jsme velmi spokojení :)
Kubu delam a to nejen o vanocich. Mame ho vsichni radi, kapra nemusi z nasi rodiny nikdo, a jakoukoliv rybu na sladko povazuju za zverstvo. Sorry ale to nemuzu. Uzle na sladkokyselo jeste jo, ale rozinky, svestky a ryba
No děkuju nechci,takovými "pochoutkami" by mě tedy neuctili....Ble...U nás se jí od doby kdy je manžel vegeterián (asi už 20 let) smažený sýr,kuřecí řízky a jen symbolicky pár kousků smaženého kapra...Letos asi ani ryba nebude,možná budeme už sami bez dětí o Vánocích...Já ryby nemusím.A sušené houby taky neee...
tak kubu zásadně na sádle..na másle si to ani neumím představit..
Moje tchýně dělávala rybí polévku na sladko. Z kombinace sladké polévky s povidly, ořechy, rozinkami, sušenými švestkami,perníkem a rybím masem se mně zvedal žaludek, jen jsem to viděla. Prý to bylo dobré, ale já jsem to nikdy neochutnala.
Lilia-na: vidíš, já bych se nad tím ani nepozastavila
Lilia-na: vidíš, já bych se nad tím ani nepozastavila
U nás se dělal kuba podobně jako nádivka, z nakrájených rohlíků, žloutky, mléko,sůl pepř, sušené houby, sušené švestky a rozinky a sníh z bílků a upéct v troubě. Náš děda to miloval, já to nenáviděla.
Lilia-na - 10.12.2012 6:41 nechytej za slovo
Do vymaštěné trouby? Kdo to pak umyje?