bagheta: obsahuje alkohol, ale ne moc...čili limitovaný alkohol....
nedávej dětem
Zdravímtak jsem konečně taky u nás objevila obchod kde svařákové čajíky mají..už nemusím do okresního města doufám že to není limitovaná kolekce, na krabičce je takový nápis-myslím spirit limited,nebo tak něcobych musela nakoupit zásoby do další zimy
werka: dobře...udělám to tak...
r1911: já ho měla....ale tedy přišel mi šíleně umělej.....
ale je to o tom, co nechutná jednomu, je slast pro druhého....
Já mám vůni rumu strašně ráda. Ale rum jako takový mi nevadí jen v těstě, jinak mi nechutná, ale ta vůně, ta je úžasná.
Dneska jsem si na výstavě Gastro koupila Celestial seasonings - Dessert tea - s příchutí vanilky a lískového oříšku, má to být ovocno-bylinný čaj a doporučují ho namíchat s mlékem, prý to zjemní jeho chuť. Připravím si ho zítra, dnes už nemám chuť. Zaujalo mě tam ještě pár jiných čajů, ale už jsem nechtěla brát krabičky, prý budou mít zítra jednotlivé kousky, tak to si koupím na vyzkoušení.
kubikm: jestli ti nevadí skladovat je v krabičkách, tak mně se v tom pak líp hraba a rovná podle druhů... A igeliťák bych nemohla přebírat už cestou v metru
werka: dobře...tak šup s nima do papíru....a tak není lepší i ty přebaly frknout jen do igeliťáku? to zabere míň místa....
kubikm: Nemusíš - ona ta holka, které jsem je většinou dávala, sbírku krabiček "zmrazila" - kvůli místu a další sběratel sbírá jen krabky od klasických čajů (černý, zelený)...
werka: mám od nich schovat krabičky? pro nějakou sběratelku?
koupila jsem to v DM...měli tam ještě čajový svařák...a mám pocit, že ještě jeden
já moc spěchala, muž pro mě přijel a já to měla tip top...nerada chodím pozdě, dokonce ani za svým mužem
werka: já zase znám...vezmu si tekutý svetr = rum
werka: punč jo...a ta švestka je taky prima...máchuť jako ta šťáva z kompotu švestek
já nějak rum nemůžu...tedy ten bílý ano, ale tu klasiku...nemůžu ani grog...já prostě tu vůni rumu cítím ještě celý den....
ze stejného důvodu jsem nikdy nejedla ani rumové pralinky...
bohužel tyhle svařáky nemají přebaly, myslela jsem, že ano, krabička tak vypadala...mají v sobě ten veliký pytlík a rovnou sáčky....
kubikm: "Komu smrdí rum, tomu smrdí práce" - je heslo jednoho mého kamaráda....
A takové ty do punčova (Schneewalzer od Milfordu, Zimní punč od Biogeny...) ty piješ nebo ti taky nechutnají?
sirael: no je to daný tim, že nemám ráda rum...a ten medový prostě je rumový...cítila jsem to celý den
a pozor, není to pro děti, je tam nějaký alkohol opravdu...
r1911: bookcase: kubikm: medový jsem neměla,ale švestkový mi chutnal
bookcase: tak ten medový mi nechutná, razí z toho jako rum....ale švestkový je dobrý
r1911: Loydy jsem ukořistila taky a jsou fantastické..
Aspoň mně moc chutnají, hlavně ten medový..už ho mám skoro vypitý
Tak jsem si o víkendu rozšířila čajovou zásobu - od klasického Teekanne Gold, přes sypanou Ledovou královnu od Oxalisu, až po dva pytlítové Loyd Tea - Čajový svařák medový a svařák švestkový. Zatím jsem si zalila ten medový a voní dobře, ale až teď jsem si všimla, že podle krabičky to má v sobě opravdu alkohol, tak nevím, jakou to bude mít chuť, aby to nebylo moc silné. Vůni svařáku miluju, ale na pití je na mě jinak moc silný. Ledová královna nic moc, je to ovocný čaj, ale lépe voní než chutná.
werka: souhlas...tak se ozvi
kubikm: V poledne obvykle krmím své hladovce, nejsou-li na fotbale. Ne vážně - MDŽ nevím - mladej hraje v neděli, takže možná pojedeme ke tchánům do Plzně. Ale třeba to zvládnu nějaké pondělí (to ty myslím býváš většinou doma) - stavím se cestou z práce...
werka: poslyš, už mám zase plnou skříňku pro tebe...a nějaké novinky, co popiju...co děláš v sobotu na mdž? v poledne?
werka:
Nic, mizím, nežpřiletí odněkud další práce
nagy:
Koupila jsem novou Vitku - Piďův čaj, mají i Myšpulína, Bobíka a Fifinku - má to přebaly
werka: ty jo, tak to není ioníček, ale kůň
Jinak nemáš zač, jsem ráda, že jsem Ti udělala radost
Jemča má novinku: Rooibos s jahodou a vanilkou..Je sice bez přebalů, ale mňamózní
Všem díky za gratulace
werka:
mám od veltatea švestkový čaj a je
werka: moc moc moc gratuluju
werka: páni, to je tedy sbírka
werka:
werka: gratuluju, jsi borec
to víš, že na tebe budeme myslet....
Zařazovala jsem teď během víkendu přebaly, co se mi tu nahromadily za většinu prosince a hlásím, že jsem překročila 10 000 kousků
Tímto děkuji všem svým nezištným přispěvatelkám (a doufám, že mi zachováte přízeň )
werka: super, mám novou od teekane sweet třešeň
a potom budeš mít ještě winter...natrefila jsem na ni v albertu a dala dáše...takže to budeš mít znovu komplet....
potom ty, co sem dávala sirael....ale to až někdy na jaře, až se uvidíme...
kubikm: Já to ještě pořádně nepřebrala - před Vánoci nebyl čas, o svátcích jsme byli furt po návštěvách... Dneska jsme měli "čajopárty" u kamarádky, tak jsem na tu obrovskou tašku (kde jsem měla cpané krabičky od tebe a ještě od Dickie) vlítla a vybrala nějaké zajímavé kousky, abych měla na výměnu... - už ani nedám dohromady, co bylo od tebe a co od Dickie, protože se mi ty krabky pochopitelně pomíchaly . Ale byly tam i novinky (ty tvé francouzské, pak od Podravka, nějaká Aphoteke,,,). A dneska mi rozebraly holky všechny přebaly z té zimní sady od Pickwicku - fakt se hodilo, že jsme to vypytlíkovaly ještě u vás na chodbě
Hodně mám ovocných Pickwicků - řada Kouzlo ovoce a ovocných Liptonů (+ Kenya a Moroco) a asi i ovocných Teekanne, jenže tam to vypadá, že u všech budou postupně měnit zadní strany (a trochu i předek), takže ty pro jistotu beru furt. Winter time, Magic fruit a Fruit kiss už předělané jsou a ten rozdíl asi normální lidi nepostřehnou (na přední straně na 90%, na zadní je jiný obr. s návodem k přípravě, ale tu už většinou zas nikdo nezkoumá), u dalších se právě uvidí, jestli je změní nebo třeba stáhnout z trhu
Zařazovat se chystám teď o víkendu (plánujeme ho válecí doma ) a bude i sčítání - myslím, že bych mohla překonat magické číslo 10 000
Jo a vyměnila jsem teď zas nějaké plné čaje, tak uvidím, až to přeberu - možná bude i něco pro tebe
werka: tak kolik toho už máš?
co bys tak potřebovala?
co naopak už vůbec nechceš?
nagy: Díky za přebaly (zvláště za Vitku) - dneska dorazily
r1911: Sněhová vločka je loňská novinka, kterou Biogena moc nestihla dát před Vánoci na trh (měli ji snad akorát v Praze na vánočních trzích). Chuťově je docela dobrá
r1911: tak opatrně...
kubikm: jo, to je ono
r1911: jestli je to to barevné, tak bacha, lehce se to odštípne....
sirael: Jé, ten poslední neznám, sněhová vločka zní skoro romanticky. Jinak u nás byly Vánoce ve znamení čajů - čaje jsem darovala i dostala, povinně u nás teď návštěvy budou pít místo kávy a grogů čaj. Kromě jiných i balení Pickwicků s konvičkou a hrnkem. Budu muset čajům přidělit novou poličku, do té stávající se už nevejdou.
sirael: super, tak mi ještě písni,kolik ti dlužím a č. účtu, pošlu
děkuju
kubikm:
kubikm: jak sjem říkala,že u nás ty čaje nikdo nekupuje, tak ze čtvrtka na pátek zmizela jahoda +gingo a máta. Paní majitelka mi prohrabala i sklad a nic. ALe říkala,že bude objednávat, tak určitě tu jahodu objedná, takže pak ti ji dokoupím.
bagheta:
proto se tě ptali na masalu, víš?
Další variantou yogiho je čistě mléčná verze. Tato se odlišuje v jediné věci. Místo vody se používá mléko. Yogi vařený pouze v mléce, tak jak se to dělá přímo v Indii je mnohem silnější, také jeho euforizující účinky jsou velmi cítitelné, dokonce o něco málo více než v případě výše zminěné vylepšené verze základního receptu. Při vaření čistě mléčného yogiho si dejte pozor, mléko má silnou tendenci utéci a způsobovat další nepříjemnosti.Musí se u něj pořád stát a v nejvyšším varu míchat nebo v nouzi nejvyšší i na půl minuty z plotny odstavit.
bagheta: Zde jsou mé vlastní recepty, různě složité a v mnoha variantách. Podle těchto návodů je možné si Yogi uvařit k plné spokojenosti:
Základní ingredience:
Masala-indická směs koření skládající se z pepře, kardamonu, hřebíčku a několika dalších koření. Masaly existuje spousta variací. V obchodech se prodává buď pod názvem Masala nebo Yogi směs.
Druhou základní ingrediencí je jakýkoli černý čaj. Pro účely Yogiho nejčastěji používám Assam. Assamu se vyskytuje obrovské množství odrůd. Já používám FTGFOP, ale ze zkušenosti vím, že do Yogiho je nejlepší ASSAM CTC (sýtýsý), který je ale velmi těžko k sehnání. Dále budete potřebovat mléko a med.
Teď už ale přikročíme k samotné přípravě. Předem vám radím, zahoďte návod, který jste dostali s Masalou. Úplně základní varianta yogiho spočívá v nalití vody do hrnce, nasypání 2-3 kávových lžiček masaly na litr vody. Nechte deset minut vařit a potom přidejte černý čaj. Nechte vařit asi tak další tři minuty, a pak přidejte mléko a med.
Tato varianta není chuťově ta nejlepší ze všech, ale je velmi jednoduchá a ne tolik náročná na čas jako ostatní.
Druhá a velmi vylepšená varianta se opět skládá z masaly a černého čaje. Dále si ale připravte sůl a máslo.
Nejprve si vezměte hrnec. Zatím do něj nedávejte vodu, ale nasypte do něj tak tři lžičky masaly. Začněte zahřívat a až se aromatické látky začnou uvolňovat a koření začne lehce vonět. Okamžitě ho zalijte vodou. Toto děláme pro lepší uvolnění aromatických látek do nápoje a zlepšení jeho chuti. Nechte vařit asi deset minut a přidejte špetku nebo dvě špetky soli. Sůl dostane do popředí chuťové složky koření, které jinak zůstávají v pozadí, čímž se obohatí již tak dosti bohatá chuť. Přidejte trochu másla. Toto se dělá pro další zjemnění chuti. Po dalších pěti minutách vaření přidejte černý čaj jedna ku jedné s masalou. Nechte dalších pět minut během nichž průběžně přilévejte mléko. Voda se totiž již pravděpodobně z velké části odpařila, a tak je třeba kompenzovat ztrátu objemu mlékem. Přidejte med a můžete pít.
Další variantou yogiho je čistě mléčná verze. Tato se odlišuje v jediné věci. Místo vody se použ
werka: kubikm: díky. Tak černé teď kupovat nechci. Mám jich dost z Makra a doma je piju jen já.
kubikm: masalu já znám dobře,dělám si ji skoro každý den..ten yogi mě zajímalale to nevadí,děkuju
bagheta: lepší je nechat vřit tu vodu..přidat koření a potom při asi 50°osladit medem...místo cukrem
med nesmí přijí do teplejší vody, protože se v něm zničí vitamíny...vitamin C nesnese třeba 60°c
-- Kompletní archiv diskuse --