![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
Linda: to se nevyplatí ani tady....
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
orinka: a nevyjde to potom u nás nastejno když si koupíš kilo mascarpone ?.....než se piplat se 2 litry šlehajdy ?.......to vyjde taky na 160 kč přibližně....
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
Holky dekuju
bylo to moc dobre, zmizelo to jako para nad hrncem, tak budu delat zase dalsi.
orinka: Kdyz maji slehacku na sleve je asi tak za 3.80 litr a 1 citron asi tak .30.... Takze suma sumarum 8.00 za 1 kg mascarpone. Kdezto kdyz jdu koupit kelimek toho tvarohu tak stoji necelych 400 g priblizne 6.00. Prace s tim skoro zadna neni a chut moc dobra. Do toho co tu delaji, davaji srazedlo, tak je to daleko kyselejsi nez kdyz se dela doma.
TULI: asi máte lepší ceny, 2 litry šlehačky tady vyjdou na cca 160 korun. Na to bych se mohla...
![Ivi](data/USR_001_USR_IMAGES/sappi(1).gif)
YXH:
![Linda](data/USR_001_USR_IMAGES/T(37).jpg)
YXH: je ten vypada zrave
mascarpone doma se mi nevyplati, ale je dobry v pripade nouze vedet ,ze lze vyrobit
![evropka](data/USR_001_USR_IMAGES/b(189).jpg)
YXH: mnam
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: tak ze to fakt jde .... domaci mascarpone a jeste to vyjde min nez v obchode ...
a jak to mas krasne ozdobene tim kakaem
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: Dekuju za receptik, tiramisu se povedlo a chutna vyborne
Jo a jestli to nekdo chce delat doma sam, tak pro info.... ze dvou litru slehacky jsem mela kilo mascarpone.
sharon: mám ještě 26tiletého a 24tiletou
kachní stehna byly včera, s knedlíkem a zelím, dneska guláš s těstovinama
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
u nás polévka z hokaida , kachýnka , zelí a knedlík a harlekýn domací výroby.....na večeři uzené a sýry a okurčičky a červené vínko.....
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
Haninka: tak to má být....taky milujem sádlo a škvarky....ať jsme tlustí na tři prsty...
ty máš takovýho ferdu ?....13 let ?....
bože to jsem stará....
evropka: nejmladší syn ve svých 13ti letech měl prvně chleba s doma vyškvařeným sádlem (poté, co zlikvidoval škvarky) - nevím, jak je možné, že k tomu nepřišel dříve, pravda, nemíváme ho tak často. Okamžitě se to toho zamiloval, a co teprve, když jsem mu pod sádlo mázla rozetřený česnek.
![evropka](data/USR_001_USR_IMAGES/b(189).jpg)
Haninka: no řekni co je lepšího
evropka: taky jsem ho dělala, jen se po něm zaprášilo, prý mám udělat další
po přemasovaném týdnu vařím frankfurtskou gulášovou polévku a smažím květákovo-sýrové placičky. K tomu bude bramborové pyré, červená řepa, bystročické zelí, co si kdo vezme.
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
evropka: já myslela že jsou to halušky....
![evropka](data/USR_001_USR_IMAGES/b(189).jpg)
není nad "moravské musli" a vyhlazenou pleť bez vrásek
lippia: máš to nádherné jen se sbíhají sliny. Umíš to krásně nazdobit
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
1234-5: Ladi....marmeláda z hokaida je výborná, vařila jsem dnes ale je jí z té dávky málo....3 větší sklenice od tatarky.....
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: No kdyz tu babovku mas nadvakrat tak si s dovolenim zobnu.
Ale i ostatni tvoje a lippia: fotky jsou nadherne, mam hlad jdu si dat snidani.
![denda04](data/USR_001_USR_IMAGES/sampbd1a569a4be0501f(1).jpg)
TULI: lippia:
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
TULI: šmarjá, ještě nášup....zlomila jsi moji vůli, jdu jíst....
![lippia](data/USR_001_USR_IMAGES/P1000249__1_.jpg)
jinak pár obědů z poslední doby
když tak na to koukám, samá ryba
![lippia](data/USR_001_USR_IMAGES/P1000249__1_.jpg)
TULI: u nás dnes taky nudle s tuňákem
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
Anahir: jen si dej ... vsak je jeste brzo ...krev. salat
nudle s krevetama
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
TULI: a to jsem nechtěla večeřet, že nemám hlad.
Už ho mám.
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
a tohle z toho vylezlo
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
tohle jsem UKRADLA MAMCE ...
ale ona to vi , lezelo i to doma ....
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
pecena klobasa a brambory
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
jeeeeeee 2x
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
JOGURT. BABOVKA
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
KUR. PRSO - PLNENE SUNKOU A SYREM , OBALENE A UPECENE V TROUBE + HRANOLKY - TAKY PECENE V TROUBE
zkousela jsem MUFINY MANDLE A MRKEV ... dobre ..bez oleje, masla..
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: Jo jo, kapku to ztuhlo, tak udelam prave tiramisu a uvidime jak dopadne, dam vedet Dekuju
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
u nás mrkvička s hráškem + 2 vajíčka + brambory .....odpolko koblížky a šlehačka.....
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
u nás dnes bramboračka s houbama, kynutý knedle s meruňkama a ke kafi maková buchta.
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: 35 % je akorat ..... ted jsem to hledala na pc ...pockej do zitra ...
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: myslim, ze fajn - akorat se ma nechat 24 hod v lednici - to ztuhne samo ...
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: Delala jsem mascarpone, ale zustalo mi to ridsi, zda se mi, ze se to malo srazilo Jaka smetana se pouziva? Ja mela 35% ke slehani, mozna, ze to je tim, ze to bylo moc tucne????
Chutove bezva
orinka: nevín, neznám vyčetla jsem to na netu. Možná proto, že se to maže na pečivo.
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
orinka: Nevim treba to je jinak, nechci vysvetlovat cizi informace. Ale povidlum se tu rika "butter" cili maslo, tak je to mozna odvozene od toho.
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
andys: Neco jako dynova povidla. Na co se to pouziva?
andys: proč se tomu říká máslo? To je marmeláda, jak to tak vidím...
Domácí dýňové máslo
Budete potřebovat:
asi 4 kilovou dýni máslovou
60ml jablečného moštu nebo šťávy
200g třtinového cukru
1 lžičku skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžíci šťávy z citronu
1 lžíci vanilkového extraktu (kdo nemá, získá tady)
špetku mořské soli
Dýni rozkrojte vejpůl, vyberte semínka a upečte v troubě předehřáté na 180°C na pergamenovém papíře 45 minut. Nechte vychladnout, pak sloupněte slupku. Dužinu dejte do mixeru a zpracujte do hladka, postupně přidávejte cukr, skořici, muškátový oříšek. Naprosto hladkou směs přemístěte do hrnce s pokličkou a rozehřejte na středním žáru, po rozehřátí teplotu snižte, pozor, celá věc ráda prská, takže pokličku používejte jako štít, míchejte a nakukujete pod štítovou ochranou. Po 5ti minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli. Přemístěte do vyvařených čtvrtinkových zavařovaček a uchovávejte v chladu 2-4 týdny.
Veverka+2: u nás máme zakočkováno, zkus to na IFauně
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
Veverka+2: doufam ze brzo bude lip, at se zase objevi pomnenky
K obedu oblozene chlebicky, k veceri steak, hliva na masle a asi kapusticka na slanine. Zitra nevim, jsem nachcipana, tak neco jednoducheho.
![Veverka+2](data/USR_001_USR_IMAGES/Veverka_2.gif)
Ahoj ženy,dám to i do vaření i když se moc teď u nás na pomněnkách nevaří,jsem pořád marod
Nechtěly byste nějaká zrzavýho kocourka? tygříčka,umazlenýho,krásnýho...odčervený,očkovaný...je mu 9 týdnů tak nějak po půlce listopadu
Co vy na to?
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
Do teď ji vidím jak stojí u sporáku na kterém má položenou remosku a leje tam hojně piva....
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
andys: našla jsem si to a vypadá to dost dobře. králíka nemám, tak dám vepřové.
Babička dělala králíka na pivu a bylo to hrozně moc dobrý jídlo. jenže umřela dřív, než jsem se o recepty začala vůbec kdy zajímat.
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
u nás se právě vaří kotel vývaru z hovězího žebra a peče se 2 kg plecka , hodně cibule a česneku ...a jak to vonííí.... aještě zítra nasmažím vykostěné kuřecí hnáty.......a do středy mám doufám vystaráno...
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
Prskoletka: přesně každýmu chutná něco jinýho......já chtěla dělat ten jablkový sen z prostřena na který se pak natře krém právě z pomazánkovýho.....a já kráva stará jsem koupila 2 křenové.....
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
Prskoletka: pomaz. maslo tu nemame ..ale ja ti to fakt neberu - muze to chutnat dobre
ja dneska zkousela mufiny s mandlema a mrkvou - dobre jsou ..fotku mm v mobilu - musim hodit na pc a pak zmensit
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
orinka: a ze by
orinka: králíka jsem dělala minulou neděli...dělala jsem ho podle kluků v akci tj pečeného na zelenině a zalitého pivem. Kluci radili péci pomalu. Já jsem ho pekla hodinu a půl, byl měkoučký a rozsejpavý. Manžel říkal, že si pošmák. Byl to králík z domácího chovu. také měl kolem ledvin vrstvu sádla.
![Prskoletka](data/USR_001_USR_IMAGES/fotka.php(126).jpg)
Ještě k tiramisu,dělala jsem i s Mascarpone i s pomazánkovým máslem a ten nám chutná víc má výraznější chut,ale at si každý dělá co mu chutná,máme každý jiné chutě
sharon: Linda: králík - z domácího chovu. Zajíce bych, pravda, naložila do mořidla.
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
babkatapka: teda Blani, ty by ses tím mohla živit profesně , kam se hrabe Pohlereich......
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
babkatapka: Mnam zacinaji se mi sbihat sliny, mas to jako v grandhotelu.
![babkatapka](data/USR_001_USR_IMAGES/babkatapka2.gif)
dlouho jsem je nedělala, ale povedly se, jako dech
![Linda](data/USR_001_USR_IMAGES/T(37).jpg)
orinka: a nebyl to zajic? Ten by mohl byt hodne tuhy
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
orinka: a byl to opravdu králík ?...
orinka: tak já dělala v neděli taky králíka a byl famozní. Konfitovaný ve smetaně s karlovarským knedlíkem. ještě te´d se mi na něj sbíhají sliny.
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
orinka: Taky si myslim ze to byl uz starsi kus. Nikdy jsme nemeli problemy s tuhym kralikem, proslo jich nasim zaludkem hodne
manka: oni je krmí vyloženě výběrově, žádné zbytky, všecko ekologicky....no, nebudu to rozmazávat, prostě jsem to zvrzala
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
orinka: tak jestli měl hodně sádla, to nemusí být stářím, ale krmením. A kuře je sice kuře,ale měkoučký králík je taky výborný.
děkuju, nebudu se ptát po stáří zvířete, abych neurazila dárce, ale možná byl opravdu trošku starší - byl velice sádelnatý, krásná játra, všecko....já to furt tvrdím: kuře je kuře
![leila](data/USR_001_STD_IMAGES/nic.gif)
Co se týká králíka ,nejraději ho dělám v tlakovém hrnci a vím že bude pěkně do měkka .V troubě ať se snažím sebevíc se mi do měkka ještě nepovedl
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
orinka: jo a trošku jsem ty kousky nožem nařízla
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
orinka: tak to teda fakt nevím, snad že by byl starý. já jsem včera měla jedno stehno, jeden větší hřbet a jednu malou nožku. na dno pekáče jsem dala sádlo, velkou cibuli na půlkolečka, králíka nasolila, okmínovala a potřela česnekem, trošku podlila vodou a zakrytého alobalem jsem ho pekla, myslela jsem, že ho budu dělat tak 2,5 hodiny, ale na 200 stupňů )otáčela jsem ho tak 4x) byl hotový asi za hodinu a půl. na poslední půlhodinu jsem ho odkryla aby měl barvu, masíčko se jen rozpadalo, mňam.
ale nemyslím si, že by to bylo pečením, spíš tím králíkem.
manka: je mi to blbý přiznat, ale asi nedovedu udělat králíka. Dostali jsme v neděli pěkného, čerstvě zabitého. Do dalšího dne jsem ho měla v ledničce. Pak jsem ho ráno naporcovala, osolila a spolu s kuřecíma kýtama dala péct na cibuli a česneku s kmínem. Pokladla jsem ho plátky másla, pekla 3 hodiny pod alobalem, obracela a poslední půlhodinu pekla odkrytého kvůli barvě. PŘESTO BYL TUHÝ. Proč??
sharon: díky také zkusím.
![1234-5](data/USR_001_USR_IMAGES/ikonka(93).jpg)
sharon: a jak to dopadlo ?
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
králík na česneku, listový špenát s troškou smetany a česneku a bramborové špalíky. jako dezert muffiny s banánem, hruškou a malinko kakaa. dobrota. nesníme toho metrák, ale je to moc dobrý
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
andys: kupuji si časopis PANÍ DOMU A TAM JE TOTO...:
50 dkg dýňové dužiny
50dkg zralých jablek
50ml jablečné šťávy ( koupila jsem 100% džus)
50 dkg želírovací cukr 2:1 ( koupila jsem dr.Oetker)
1 kousek skořice
šťáva z 1 citronu
kostičky dýně dáme dusit s troškou vody do měkka , vychladlé rozmixujeme, přidat ostatní tzn.jabl.šťávu, skořici, oloupaná nastrouhaná jablka nahrubo, cukr a vařit podle návodu na cukru....
**********************************
uvidím co z toho bude....
sharon: prosím o jaký recept jde? Mám také ještě pár kousků a nevím co s nimi. Polévky už jsem přejedená. Děkuji
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
Anahir: já určitě nééé.............občas si jej koupíme , máme rádi vyšlehané se šlehačkou a čerstvé jahody.................já se chystám na marmeládu z hokaida ...mám nový recept tak uvidím co z toho bude...
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: Dekuju to je parada, delam tak tvaroh, ale davam mleko a slehacku. Takze staci tu slehacku a mam mascarpone.
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
Anahir: ja to taky doma nedelam, tady to nestoji tolik penez ....ale kdyz to stoji v CESKU dost ..tak at to nekdo PRUBNE !!!
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
TULI: čeče to jsem nevěděla, že je to tak snadný a ani mě to nenapadlo hledat. A na netu ty recepty jsou....
Já teda tiramisu dělala z Lučiny, taky je to sýr a bylo to vždycky dobrý, z té doma dělané lučiny jsem to ještě nezkoušela.
bude mít zde někdo odvahu zkusit vyrobit doma mascarpone? ať víme zda to funguje
http://www.home-made.cz/2012/11/domaci-mascarpone.html
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: a pro tebe i anglicky
http://en.wikipedia.org/wiki/Mascarpone
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: to jsem to hezky napsala, co ???
pomahla mi teta VIKI
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
Mascarpone se dá běžně koupit v obchodě, jeho příprava však není složitá - ohřejeme 1 litr smetany na přibližně 90 °C, přidáme 5 ml kyseliny citrónové nebo odpovídající množství citrónové šťávy a směs pomalu promícháváme cca 10 minut, dokud se smetana nesrazí. Směs necháme odkapat v utěrce. Prodává se nezralý.[1]
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
YXH: Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné bez odstraňovaní syrovátky....
Mascarpone se používá jako přísada do dezertů (např. tiramisu) a dortů.
Je bílé barvy, čerstvý voní jako smetana a často se smíchaný se sýrem ricotta používá namísto másla. Rychle se kazí, proto je zvykem vyrábět jej v zimě. Tento sýr lehce dostane příchuť jiného jídla a proto je potřebné ho skladovat odděleně.
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
TULI: to já vím že ty nepohrdneš...to si ještě pamatuju....
a já máčím piškoty do kávy s amaretem.......to se to potom zpíívááá.....
![YXH](data/USR_001_USR_IMAGES/alberta_flag.jpg)
TULI: Zni to dobre, vyzkousim. Zatim jsem davala bud muj domaci tvaroh, nebo cream cheese. Mascarpone je tu hodne drahe. Muzes mi prosimte vysvetlit, co vlastne mascarpone je? Je to hodne tucny jemny tvaroh? Dekuju
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
sharon: priste se k vam stavim a ochutnam, ja se nestitim ja nejsem HOGO FOGO ..jak nekdo
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
pomazankove maslo nemame ....
cela IT dava do tiramisu syr. vajicka..a zatim myslim, ze jsem nic nezaslechla ...
ja se naucila takto delat tiramisu v jedne itals. restauraci - kdes jsem v roce 1992 nastoupila .... a od te doby jen tak...
jo - jasne - ze namacim cukrarske piskoty - SAVOIARDY - do silne kavy ...
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
evropka: no vídíš a já jím pomazánkový tolik let a jsem tu dýl jak ty ...
![evropka](data/USR_001_USR_IMAGES/b(189).jpg)
sharon: já jsem hogo fogo
orinka: neblbni,risk je zisk...do tataráku taky musíš a zatím tu straším tolik let bez úhony
TULI: ty tam dáš sy ro vá vajíčka?? To bych si nelajsla. Ale možná máš bezpečný zdroj. Já už tohle dlouho nedělala, ale pokaždé to dělám trochu jinak. Piškoty pokropím černou kávou a vrstvím. Vrstva mokrých piškotů, na to krém. Ten mám nejradši z tvarohu se zakysankou, pomazánkovým máslem bez příchuti, přisladím jen taktak. Že by to neztuhlo, nemám strach. Na mascarpone nemám
.
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
evropka: nedělej zagorku...kdybych ti ho vyšlehala se šlehačkou , vanilovým cukrem a kakaem tak to nepoznáááš.................kámoška to dává na takovou buchtu a je to moc dobrý......
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
manka: a co je na tom ?....není to jedovatý a já si to klidně dám.....my socky na lepší nemáme...
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
TULI: šlehčku , zakysanku tu červenou velkou z lidla a někdy vmíchám Cottage sýr , můj muž tam rád ty tvarohové kousky.....
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
Anahir: pro regiment ani ne...my dva sežerem za 4 .... ale když přijdou mladí tak se zapráší....
![manka](data/USR_001_USR_IMAGES/kruharybka.jpg)
šmankote jak můžete dát někdo pomazánkový máslo do dezertu
![TULI](data/USR_001_USR_IMAGES/001_42_.gif)
sharon: vypada krasne ..ale SLEHACKU nedavame ...
![evropka](data/USR_001_USR_IMAGES/b(189).jpg)
Linda: z pomazánkového nééé
![Linda](data/USR_001_USR_IMAGES/T(37).jpg)
sharon: vajicka byly cerstvy ,ale primo z lednicky, mozna to bylo ono .... nojo cesky tiramisu a kde mam ja vzit pomazankovy maslo ???? Ja jsem odkazana na originalni suroviny
![Anahir](data/USR_001_USR_IMAGES/motyl(26).jpg)
sharon: koukám ty taky vaříš a pečeš pro regiment, co?
vypadá to
![sharon](data/USR_001_USR_IMAGES/43(35).gif)
nám chutná i tiramisu po česku......vždycky ztuhne....
-- Kompletní archiv diskuse --