orinka: ??? ze sekery?
orinka: proč ze sekery ?....
Ivi: polévka ze sekery??
Ivi: já myslím že ta vanička tomu dodá ten správnej šmak......a můj to má rád... dala jsem si plný talíř......
sharon: Ale jo, taky jsem tu vaničku zkusila. Je docela dobrá, ale musí se toho moc přidat, aby to k něčemu vypadalo. Tak zůstanu u obyč receptu a budu si kulajdu dál vařit vlastní.
sharon: Když přidáš tohle všechno, tak vlastně tu vaničku ani na nic nepotřebuješ, uvařila bys tu polévku i bez vaničky!
u nás dnes zbytek pečenýho kuřete a mám chuť na kulajdu z té zredukované vaničke.....přidám zeleninu, brambory, houby, kopr , vejce a tu vaničku..... je moc dobrá....
orinka: máš pravdu já na něj nekoukám od začátku...měl zůstat u toho inspektora tam byl užitečnější.....a ty jeho recepty - to raději párek v rohlíku...
orinka:
Haninka: no, ono je to ale tak, že vychází kuchařka Ládi Hrušky. Což mi už připadá dost přes čáru. Já už se na něj opravdu nedívám, ale občas to zachytím jako včera a dost se divím, co mu prochází.
Anahir: jé, tak to neber, recept je to výborný, ale Hruška už mě začíná docela štvát
Ivi: jo, dělávám je taky, do mléka rozpustit máslo, nasypat mouku a pak po jednom vajíčka....já jsem teda hodně šetrná, ale co je moc
orinka: no není to nic novýho, já to vím, dneska skoro žádnej recept není něco novýho. Já jen, že se mi to líbilo.
orinka: No, já to nesleduju, ale ovocné knedlíky z pařeného těsta jsou moc dobré.
orinka: ale on přece vaří podle receptů diváků, nikde to neprezentuje jako svoje recepty...a pokud Tě štve, není nic jednoduššího, než se n něj nekoukat
Anahir: jo, jenomže nepečená bábovka není nic nového, takových skládaných moučníků je...Hruška už mě docela štve, jak se chlubí cizím peřím. Taky pro něj není cesta zpět a nadosmrti bude rádoby kuchař.
Ivi: ano, byla horká. Tak toto opravdu zapotřebí nemám
orinka: Jak to popisuješ, vypadá to na nějaký druh trochu ošizeného pařeného těsta. Tedy jestli byla ta voda horká.
orinka: mě se líbila jeho nepečená bábovka, ale nezkoušela jsem ji.
http://novaplus.nova.cz/porad/velka-kucharka-ladi-hrusky/video/1937-levne-a-chutne-nepecena-babovka
Ivi: http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/vynikajici-recept-ladi-hrusky-svestkove-knedliky-jen-ze-dvou-surovin.html
Ivi: těsto na ty knedlíky je: hrnek mouky, hrnek vody, jestli sůl- to jsem nestihla. Bez vajíčka. To je všecko. Udělal těsto, rozválel na hada, toho rozplácl, posázel švestkama. Mezi švestkama rozkrájel, těstem švestku obalil. Uvařil, posypal mákem s cukrem a polil máslem. Požíral s obrovskou chutí, jen si pomlaskával. Jasně, chuť udělalo ovoce a posypka.Teda, už jsem viděla ledacos, ale tak strašné těsto nikdy.
U nás dneska svíčková na smetaně s knedlíkem, včera kulajda, protože muž mi donesl košík čerstvých hříbků a uzené s hráškovým pyré a na zítra šiška sekané z doma mletého.
orinka: Neviděla jsem (ani nemám televizi). Můžeš poreferovat něco bližšího, prosím?
Tak jsem dovařila. Kuřecí polévka se strouháním, cuketové zelí, ty kluski a pečené kuřecí nohy. Slezské kluski byl můj první pokus a je to dobré! Zas něco nového. Já vím, že se to nemá, ale než abych to popisovala....http://recepty.vareni.cz/slezske-kluski/
VIDĚLI JSTE VČERA HRUŠKU, Z JAKÉHO TĚSTA DĚLAL ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY? Nevěřila jsem svým očím.
evropka: tak to je jiná - to chápu
orinka: kdepak,já jsem přes týden sama a dojíždí v pátek tak ho musím nakrmit vííš
orinka:
dělávám podobné....těsto je podobné lineckému a jablka se nemusí dusit - říkáme tomu jablkovník a mám recept od kamarádky.....
sharon: jé, to jsem přehlédla, a asi je to dobře. Já to vyválela natenko a bylo to akorát na ten velký Zapsala jsem si to do svých dobrých receptů, to budu dělávat, protože je to raz dva a strašně dobrý.
u nás dnes sýrovej smažák a zítra pečené kuřecí kousky a brkaše + zelenej salát...
orinka: no na těch stránkách v receptu se píše na menší plech.... ale dobré to určitě je.......
evropka: vidím, že jsi masožravá. Tak to mně stačí bohatě jednou týdně To by se mi maso přejedlo. Zítra bude brokolicová pizza, v neděli upeču kuřecí stehna s patizonovým zelím a prvně v životě zkusím udělat bramborové kluski.
dnes játra na slanině
zítra kuřecí roláda
neděle hospodský guláš
sharon: proč na malý plech? Já to mám na velký přes celou troubu. Je toho fůra, na dva podnosy.
orinka: docela pracný na malý plech ale dobrý to být může......
orinka: taky vstávám ráda brzy, pak mám krásně dlouhý den
orinka: v 5 hodin ?.....to mám hlubokou půlnoc...
evropka: já teda spím blbě, strašně brzo se budím a brzo vstávám - blbý je, když musím chodit tichounce, protože manžel spí déle a líp. No, ale má to výhody. Dneska jsem doma sama, tak jsem mohla řinčet nádobím od pěti a už mám napečené kynuté jablečné řezy. Já si dovolím ten recept hodit sem, protože je opravdu skvělý!
http://bonvivani.sk/recepty/kysnuty-jablcnik
oprava bašta
orinka: nespím....
rajčatová marmeláda ,bařta
evropka: copak ty v noci nespíš?
sharon: jenom jeden? Ty jsi hrdinka. Já jsem pekla dýňovou bábovku - poprvý - a už je pryč skoro celá. A k tomu dýňový rizoto /pro jistotu se špízama/ a hrachovou polívku s opečeným chlebem na přání .
evropka: a mamka ještě říkala nebo okurek ať to nejíš jen tak samotný
http://fresh.iprima.cz/recepty/rajcatovy-dzem?utm_source=facebook&utm_medium=BF_ano_sefe&utm_campaign=BF_ano_sefe
děvčátka,toliko k dnešnímu receptu ,moji dokumentaci později
děvčata,ale já si na těch řízkách tak pochutnala,ani na mě nikdo neřval"vem si k tomu chleba"vzpomínka z mládí
denda04: je to děsný ale už jsem jeden snědla....
sharon: věříme
škoda že nefotím....právě jsme dopekla šneky ze sádlovýho těsta - kynuté se sádlem , dávka z pekárny a celý balíček brusinek.....je jich 12 .. krásně naskočily a vypadají jako včelí úlky......
evropka: taky jsem to kdysi zkoušela a nechutnalo....
evropka: Neni nad poradnou snidani Tu marmosku jsem ochutnala, je docela dobra, ale pro nas se to nevyplati se s tim patlat. My to moc nejime, a dcera dostava od Matejovy maminky krabici marmelad tak to nema cenu.
evropka: Připomněla jsi mi Maryšku z Postřižin jak si dělala k snídani stejk
evropka: rajčatovou marmošku jsem dělávala kdysi dávno, byla to náhrada za meruňkovou, když nebyly meruně.
evropka: hmm super, takze dcera ostrouha a pokud bude mit stesti tak muze leda tak ochutnat rajcatovou marmosku
vzala jsem si půl dne dofču a budu dělat rajčatovou marmeládu dle super recept,později dám snad odkaz a výsledek
holky,dnes přijde dcera tak jsem měla připravené odpoledne na minutku
evropka: tos musela mít už nachystaný maso na ně ne?
taky dávám zeleninu do mrazáku. Očistím petržel, mrkev, kousek celeru, kousek natí a zabalím do toakových balíčků co mám akorát do vývaru. A pak mám pytlíky s mrkví celou a petrželí celou, celerem na plátky a ty si odebírám pro svíčkovou apod.
evropka: aha tak ty nespíš kvůli chutím....už je mi to jasné....
evropka: akcni to zena .... no a co snidane ma byt vydatna
evropka:
tak se musím přiznat že jsem v noci dostala chuť na řízek,ráno dva usmažila a už sežrala
taky mám všechno v mrazáku jak zeleninu tak veškerý zelený natě včetně libečku a kopru a i vyloupaný česnek , namletý mák a ořechy.......jako čerstvé....
orinka: diky...u nas se korenova zelenina prodava v podstate jenom ted na podzim, bez nati, uz ocistena, kdyz ji nahazou do velke drevene bedny tak nepoznam rozdil mezi petrzeli a pastinakem, tak ocuchavam . V podstate jenom mrkev je cely rok a celer tak pres zimu, obcas dokonce i s nati. Ale petrzel a pastinak jenom ted zari - rijen a bez nati, obvykle to prodavaji namichany v saccich od kazdyho 2 kusy (petrzel, pastinak, mrkev, cervenou repu). Prave kdyz jsem videla v letaku ze maji vazeny tak tak dneska sjedu a koupim 2-3 kila. Ocistim, nakrajim neco na kosticky (do br salatu) a neco nastrouham a soupu v saccich do mrazaku. Vydrzi mi cely rok, stejne tak celer. Je po zmrazeni mekci a vodovejsi, ale syrovy ho nejim a po uvareni je to sumak a hlavne mam petrzel a celer cely rok, kdyz me prepadne touha po cesky polivce a nebo svickovy a nebo zrovna minuly vikend jsem sdelala posledni zasoby do br salatu
mražení mi nenapadlo, kupuju mražené směsi v těch malých pytlíkách, tak je to vlastně logické, že jde zamrazit i petržel. To je věc zvyku, u nás prostě bývala kořenová zelenina pořád po ruce živá
TULI:Taky si myslim ze v mrazaku vydrzi, mam zipovych saccich i zelenou petrzel, pazitku a dalsi zeleninu, nezda se, ze by ztratila chut.
TULI: nahrubo nastrouhanou mrkev s petrželem mám v mrazáku pořád. Většinou to používám do polívek. Vydloubnu příslušný kus nastrouhané zeleniny a hodím do polívky. On se tam hned rozpustí a pár minut to ještě povařím.
orinka: a dat do mrazaku ????? myslis , ze by se to pokazilo ??? treba nastrouhat a do mensich krabicek ??
Linda: a jak tu kořenovou zeleninu uchováš?Babička ji měla zapíchanou ve sklepě do písku. Já nemám sklep, tak kupuju po troškách, jen na spotřebu.
sharon: já to nedělám ani tak kvůli křehkosti, ale aby bylo pěkně natažené těmi chutěmi
u nás dnes čočková polévka a v ní brambory a mrkvička , majoránka , vajíčko rozšprdlané.....dále kuřecí játra na cibulce , rýže a hruškový kompot.......a máme i na zítra jupííí.....
orinka: ty jo ...druhá pohlerichová....
ps. maso bylo měkoučké i bez naložení ...to moje nedělní myslím....
orinka: pastinákovou NAŤ, vypadlo mi to z textu.
Linda: pastinák je barvou i tvarem petrželi podobný, ale chuť i nať má jinou. Oni ho začali pěstovat kvůli výnosům, je aspoň dvakrát tak velký jak petržel, spolehlivě naroste. Všimni si taky, že ty kořeny bývají bez nati, protože ta je spolehlivý rozlišovací znak. Pastinákovou by sis do jídla neusekala Chuť pastináku je něco mezi petrželí a mrkví, mdlá, nasládlá, málo aromatická. Petržel má chuť typickou. Dát do svíčkové pastinák místo petrželi se na chuti pozná.
orinka: jaky je vubec rozdil mezi petrzeli a pastinakem? Teda krome toho ze pastinak maji furt a vsude a petrzel zcela vyjimecne, jinak cenove jsou nastejno. Kdyz kupuji tak je nejdriv ocucham, co to vlastne je . Zrovna jsem videla v letaku korenovou zeleninu na vahu za rozumnou cenu, az pojedu kolem kouknu jestli maji i petrzel a nakoupim nakolik kilo na zimu ( do polivek a na svickovou , sice si ji delam tak max. 2x do roka, ale bez petrzele to neni to prave).
TULI: nedělej si přehnané iluze - je tam konzervant, a těm já se radši vyhnu. Okořenit si to umím sama, zeleninu radši vidím zaživa. Chci v tom mít petržel, nikoliv pastinák, který se za ni na regálech vydává.
sharon: řeč byla o základu na svíčkovou den předem, tam je maso nerozkousatelné, samozřejmě. Až další den je lahodné, navinulé a měkkoučké.
TULI: Vid taky si to rikam, a tobe tise zavidim morske priserky, tady vetsinou tak akorat zmrazene a kdyz cerstve tak stoji majlant. No jo, kazdy cip sveta ma neco dobreho a neco ne tak dobreho.... Na mistni hovezi nedam ale dopustit. nad nej neni.
orinka: i já takto dělám. nemá chybu.
orinka: tak tohle masíčko se sypalo.....asi už bylo zaleželé ze Senima...
Haninka: Anahir: teda vy se v te CESKE REPUBLICE MATE !! ani nevite, kolik dobrot vam prodavaji ..a ja bohuzel - ITAL nezna ten zazrak ....
TULI: rozmixovaná kořenová zelenina dochucená kořením na nakládání svíčkové
rozmixovana .....
Anahir: aha - dik MORAVANKU jeste pamatuju .... a to HAJALI je vlastne roznmixovana Moravaka ???
TULI: Halali jest sterilovaná zelenina, hojně zde prodávaná a používaná.
Jiná sterilovaná zelenina se jmenuje Moravanka - též dobrá záležitost.
Oboje si lidi často vytváří doma sami.
HOLKY - kde to ziju - co to je to HALALI
sharon: no když to maso nejde pokousat, tak by vás chutě přešly raz dva
orinka: já nic do dalšího dne nenechávám...to bysme nevydrželi....
orinka: já taky takhle přesně, jen dávám ještě půl skleničky nějaké ostřejší marmelády, máme to tak rádi. A nezahušťuju ničím, jen rozmixuju zeleninu se smetanou.
evropka: sharon: já poctivě přichystám zeleninu - trojkombinaci - nachystám maso, když je suché, prošpikuju. Na másle pak tu zeleninu orestuju, přidám maso, míchám, nechám zatáhnout , podleju horkou vodou a nezapomenu okořenit - divoké koření. To pak nechám v chladu do dalšího dne. Ono se to rozleží chuťově a je to lepší, než dělat rovnou. Další den to pak dodělám. Ty brusinky mi strašně chutnají, jak je to na talíři naservírované, udělám brusinkový kopeček. Je to hezké i na pohled. Jeřabinový kompot se hodí taky, ale nemám na ně kam jít.
babkatapka:
sharon: a víš, že mě se maso nějak výrazně nesmrsklo?
ale opět musím říct že z takového fláku masa byla po uvaření polovina.........
Haninka: mraženou taky kupuju takové ty proužky....
orinka: nedávám brusinky a svíčkovou zahustím troškou záklechtky......taky jí dělávám velký kastrol.....a máme rádi omajdu klidně i bez masa.... a pod zeleninu máslo a buď dám smetanu nebo šlehačku.....a taky citr.šťávu
halali nemusím
evropka: já - protože jí vždycky dělám kotel - mám vyzkoušený poměr 2 velké halali, 2 mražené zeleniny pod svíčkovou, prošpikovat maso, dva dny nechat uležet, uvařit, rozmixovat, smetana, dochutit a je to
Anahir: to se Ti ani nedivím, jen ta představa
orinka: nejlepší brusinky, co jsem měla, jsem koupila v Kauflandu, nejsou v nálevu, ale v takovém želé a jsou moc dobré, stojí asi 52 Kč sklenička.
Haninka: Mě jako děcku jí babča předložila s bramborovou kaší. Byl z toho virvál, protože jsem to nechtěla jíst.
orinka: já svíci den předem poleji malým halali a pak ještě nastrouhám hodně kořenové zeleniny když pěču
sharon: a dáváš i brusinky? Já teda - když už, tak už, a brusinky jsem k tomu ve skleničce (drahý jak hrom) koupila. Ať je na co vzpomínat
Haninka: svíčkovou dělám velice vzácně, ale ten základ z trojkombinace a divokého koření se dá použít na cokoliv a pak to dávat třeba jen s rýží. Podzim - to je fůra levné zeleniny, tak koukám, abych viděla
-- Kompletní archiv diskuse --