Juuuu tatarak, diky za napad na veceri na sobotu Hovezi tu mame krasne a chutove moc dobre. Je taky dobry z lososa, ale ten musi byt opravdu cerstvy.
Linda: to by jeden neřek, že si bude vážit českého sortimentu
orinka: právě...tasemnice
Anahir: já jsem tatarák jedla naposled za svobodna. Chuť si pamatuju, na česnekované topince to bylo opravdu dobré. Jelikož se do toho zamíchaly pikantní příměsi, vůbec to nechutnalo jako syrové maso, ale jako dobrá pomazánka. Ovšem, při představě, že bych snědla kousek nějaké tasemnice a pak se jí obtížně zbavovala, si radši namažu chleba sádlem
Anahir: Jo jiny kraj jiny mrav. Starsi generace to jeste znaji, ti co jsou z Evropy taky, ale hodne lidi tu jatra a jakekoliv vyrobky z nich vcetne pastiky neji. Stejne jako jazyky atd. To je odpadove maso do psich konzerv.
Kdyz jsou nahodou k sehnani kureci srdicka, tak kupuju vetsinou aspon 4 baleni, jsou malokdy k videni a nasi je maji radi. O jazyky nestojime uz vubec, tech jsme se tak prejedli ze je nikdo nemuze ani videt.
evropka: Pajsl taky nemuzu, ve spitale to delavali aspon jednou tydne a dodneska to nepozru.
holky, byli jsme minulý týden ve skanzenu veselý kopec a v jednom domečku vařili plíčky,takovou chuť jsem měla ...nechtěl a já se krapánek"bála
Vsem dekuji za rady o knedlicich
A k vnitrnostem - damy ja nemam cesky sortiment, kruta se tu vyskutuje pouze ve dvou provedenich a to chlazena prsicka baleni po cca 900g a nebo pred vanoci cela mrazena (jestli ma vnitrnosti netusim). Jazyk (ci ledvinky) z jakehokoliv zvirete jsem tu v zivote nepotkala ani u reznika, mozna primo na objednavku by reznik schoval, ale to se spis jenom domnivam ze by slo, nez abych to vedela . Obcas maji chlazena praseci srdce, kg stoji vic nez maso na rizky, jatra pouze veprova a obcas teleci, vyjimecne potkam v Lidlu mrazena kureci a to si koupim vzdycky nekolik sacku.
orinka: jj, tak nějak. když už bych ho mohla koupit, radši si ho udělám se smetanovou omáčkou
Ale je fakt že lidi tatarák dost jedí. no... já syrové maso nepozřu ze zásady, prostě nechci, i kdyby to bylo tisíckrát chutné. Možná by mne donutil hlad a bída, ale zas, kde je hlad a bída, nevyskytuje se tatarák, že jo.
A všechny co znám a jedí tatarák, tak minimálně jednou zůstali doma, protože jim bylo zle.
denda04: ledvinky jednou za čas chutnají skvěle! Jen nejsou moc zdravé, obsahují puriny. Namáčím do mléka, pak ještě spařuju. Přišla jsem na to, že se rychle připraví tak, když je rozříznu naplocho, plochou část dám na prkénko dolů a ledvinky z toho seřezávám jako filet.
Anahir: takové hovězí, aby šlo naškrábat nožem, si dovolit nemůžu
Linda: zbylé uvařené knedle v mrazáku v pohodě vydrží. A přišla jsem na to, že i vykynuté těsto!!! Když je ho moc, stačí ho dát do sáčku z mikrotenu a zamrazit. Když chceš dělat knedlíky ze zmrzlého, večer sáček vyndáš, necháš rozmrazit a děláš jako z čerstvého. Vyzkoušeno - nic se nesrazí.
Linda: žádné tam nebývají. Možná se to strouháním rozdrtí na pidičástice a nejsou poznat. Z čerstvých samozřejmě po oškrábání zbudou a sežerou je kočky.
Linda: ani jazyky? Hovězí uzený, do měkka uvařený a na plátky pokrájený je výborný studený nářez. Vepřové jazyky, do měkka uvařené se dávají jednak do tlačenky a i jinak jsou moc dobré. S citronovou omáčkou, usmažené v trojobalu...
Ivi: já jim i kvasnice tak sice se lepí na zuby ,ale no
No jo, každý má rád něco jiného. Já můžu jakákoliv játra, ledvinky, pečené srdíčko atd. Ale nepozřu plíčky.
Linda: Možná jsi nebyla správný pubertˇák. Mě máma začala dělat kvasnicové knedlíčky místo játrových když na mě vyskočily v pubertě občas pupínky. Nenáviděla jsem je, ale fungovalo to, tak jsem to jedla. Dneska kvasnicové knedlíčky miluju.
denda04:
Anahir: kupuji jen krůtí jsou opravdu lepší než kuřecí
Linda: jj jasné
Linda: krůtí játra jsi chutnala? Lepší než kuřecí....
denda04: z vnitrnosti jen a pouze jatra a to jeste jenom kureci, vyjimecne veprova nebo kachni (na vanoce pokud jsou v kachne) a bud na omacku s ryzi a nebo knedlicky do polevky, jinak mi vnitrnosti nesmi pres prah
dlouho jsem je nevařila
holky možná se budete divit ,ale já mám ráda i ledvinky (vepřové) k tonu makarony (tak to mám od dětsví od babičky )
dá to hoooodně práce piplačka ,ale je to fakt mńamka
evropka: jo holka, ja prisla o chutí.... vsak vis ja se s kuchyni moc nekamaradim a nemam nikoho, kdo by mi takovyhle cesky dobroty predstavil
Linda: kristapána děvče,víš wo co si přišla
Linda: knedlíky na mrazení se vaří úplně stejně jako ty na snědění hned.
Když chceš mražené konzumovat, vyndáš je večer z mrazáku a ráno jsou rozmrzlé (a neb je v tom ovoce, které jsi před vařením mrazila, pak vařila, opět mrazila v knedlíku a zase následně rozmrazovala - potečou ti. Ne vždy, ale většinou jo. Čím máš totiž tenčí těsto, tím snadněji prosáknou.
Já je ráno vyndavám a na oběd je házím na pařák ohřát na páru (mnoho lidí používá mikrovlnku na ohřátí knedlíků , ale mě to z ní vůbec nechutná, tento stroj je pro mne naprosto nepotřebný).
manka: tatarák nepozřu. stejně nechápu techniku škrábání masa, znám jen krájení, mletí a mixování.
Blány - co já vim co je tím myšleno, co se mi nelíbí a vypadá to jako taková světlá šlacha či co to je, to odkrojím i když je to polozmrzlý a zbytek nakrájím jak mi to přijde pod ruku.
evropka: ty jsem snad v zivote nejedla ?
já miluju knedlíčky drožďové a nic se škrabat nemusí
Anahir: to se právě škrábou nožem a zůstávají ty blány jak o nich píše Linda. Zrovna tak jak se škrábe maso na tatarák.
Pri tom strouhani zmrzlych jater - to se nastrouhaji i ty hnusny blany??? Ja nechavam jatra roztat, odskrabnu nozem blany a zbytek nahazim do sekacku nebo mixeru spolecne s cibuli a cesnekem.
Diky za recepty na knedle, uvidim kdy se mi obe holky sejdou doma a budu vyrabet.... jeste dotaz, daji se zamrazit? A pokud ano vareji se ty do mrazaku stejne dlouho jako ty co snime ted hned? A jak je nejlepe rozmrazit a ohrat?
orinka: já zas nikdy nechápala, jak to mám udělat, když je v receptu napsáno, že se játra musí naškrábat.
Strouhání chápu
YXH:
Kočku.... stejně je to zvláštní, jak se země od země liší stravovací zvyky...
já jsem celý život dělala knedlíčky klasicky a z mražených je dělám tak....asi tři roky. Někde jsem to pochytila, na stránkách internetu, na to jsem nepřišla já.
Anahir: Muj se snadno rozebira tak to jde, navic mne posledni dobou dost boli ruce (artroza a od patere) proste starnu zavarka se tu koupit nedostane a i kdyz kupuju jatra tak jsou lidi co koukaji, jako bych jedla nejmin kocku
YXH: já jsem zase líná rozebírat kvůli tomu robota ějak mne to skládání a rozkládání součástek rozčiluje
Víš co, já toho zas kotel nedělám, jak udělám knedlíčkovou, stejně ten den zmizí i kdyby měli puknout pupky takže by mi bylo stejně houby platný dělat toho třeba 6 litrů.
A věčně tu zavářku zapomínám koupit a játra v mrazáku mívám teda častěji
babkatapka: Mnam to vypada paradne a ty buchty voni az pres ocean
Anahir: Ja jsem lina soupnu to do mixeru. At zmrazena nebo ne, naseka se to snadno a pak primicham ostatni prisady. Ale ten napad na strouhani je dobry, kdybych delala mensi mnozstvi, tak to muzu na tom struhadle udelat taky.
Ivi: Jo holka jsem na tom stejne, uz jsem to tu psala. Mamka si dela legraci ze snad ani nejsem ceska (pry mam asi vic nemecke krve po tatkovi ) Delam je jenom ke koprovce a svickove, jinak jako ty, cokoliv jineho co se da pouzit. Casto delam bramborove a nemam problem. Ted jsem parkrat delala nuklik (knedlik v mikrovlnce) a docela to slo. Kolinka jedine ke gulasi, a to mame radsi skeblicky, jinak mi do kuchyne nesmi. (KD Kraft Dinner, coz jsou kolinka s necim jako syr, je to tu hodne popularni mezi mladezi, nase holky v dobe puberty nevyjimaje). Mohly to jist kazdy den mne se jezi chlupy jenom kdyz vidim krabici Da se to udelat i podomacku zapecene s pravym syrem, ale to jim uz tak nesmakovalo
orinka: ty čeče a víš že asi mám ten recept fakt od tebe.. je to ale dost možné....
no ale ty játra, bezva. Stejně játra krájím napůl zmražená, protože se to dobře krájí, tak předtím přistrouhnu na zavářku a nemusím kupovat.
orinka: nestrouhám - koupím......játra v mrazáku neskladuju..., zatím žijem.....
dnes jsme v Globu nechala majlant ...koupila jsem si proš.péřovou deku a věci na miminko asi za dva tisíce.... + 4 tašky jídla....
a tady navíc rovnou dvakrát za minutu
Anahir: já s tím receptem tady otravuju leta, možná ho máš právě ode mě tyhle knedlíky by mohly být pro mého muže obden.
Anahir: já s tím receptem tady otravuju leta, možná ho máš právě ode mě tyhle knedlíky by mohly být pro mého muže obden.
sharon: jo, jenomže já teď mám blok a taky ti věřím, žes koupila skvělou - kdybych měla dobrou zkušenost, nebojím se znovu koupit. Ale udělat doma zas tolik práce nedá - kór když jsem přišla na fintu strouhat játra ve zmrzlém stavu, to je potom raz dva.
babkatapka: ten pekáč sem!!!!!
orinka: no vidíš, na kynuté tvarohové jsem si ani nevzpomněla a to mám podobný recept jako máš ty!!
ale děkuji za vychytávku s těmi zmrzlými játry a struhadlem supr, to mě vůbec ale vůbec nenapadlo, že by tak šlo
můj muž dělá roky kynuté ovocné knedlíky jedině z hrubé mouky.....
orinka: 15:51...to není vůbec o důvěře ale o zkušenostech......já ti přece nevyvracela žes měla smrdutou zavářku....
manka: 11:54...no vidíš, každá to máme jinak...myslíš že ten řezník to má za každou cenu vždycky čerstvé ?
evropka: manka: přesně jak říká Evropka, čerstvé pečivo , uzenina, maso, minerálky...máme to autem 5 minut.....kupuju tam kde co a neměla jsem reklamaci už několik roků.....
orinka: Kynuté tvarohové neznám, ale zní to docela dobře. Určitě to někdy vyzkouším, protože máme rádi normální tvarohové těsto. Člověk se pořád učí!
YXH: Já moc kynuté knedlíky jako přílohu nedělám. Jednak jsem půl života byla zvyklá na moravské a druhak knedle jsou u nás jen k tradičním jídlům kam nic jiného nepasuje (svíčková apod.). Máme raději brambory, rýži nebo těstoviny vyjma kolínek (ty jsem neměla doma nějakých 35 let). A je pravda, že jsem s knedlema zápasila podobně jako ty. Jeden čas jsem byla největší sběratel receptů na houskové knedlíky na světě. Měla jsem kolem 250 receptů. Teď knedlík udělám sice bez problému, ale netroufla bych si ohledně houskových knedlíků někomu radit. Kupodivu ovocné mi šly jako víno - jakékoliv. Nevím čím to je, ale vypadá to, že to máš podobně.
ještě jsem děla a kynuté meruňkové a se švestkama. Mám v mrazáku na dlouho.
manka: aspoň že mi to někdo věří
Linda: hele, mražená játra jsou naopak ideální na knedlíčky do polévky!! Na okurkovém struhadle je hezky postrouháš a pak jen dodávaš to, co jsi zvyklá do jater dávat. Je to lepší, než dělat s rozměklými.
Linda: kynuté tvarohové. Povedou se vždycky a dá se použít mrazené ovoce, nevyteče. Těsto je z kostky kvasnic, 60 dg mouky, 1 ks tvarohu (250 g), 1 vajíčka, 1 lžičky soli. Nasyp mouku, udělej důlek, nalij trochu vlažné vody a nadrob kvasnice. Pocukruj to, rychleji vzejdou. Pak vypracuj měkké těsto (případně přidej ještě trochu vody nebo minerálky). Po hodině vykyne, lžicí nabírej, dávej na pomoučený vál nebo linku, ovoce na to, hezky uzavři a pak vař ve vroucí vodě cca 20 minut. Z množství je asi 20 knedlíků, vařím po 10 ks, nemám tak velký kastrol. Klidně můžou počkat syrové s mraženým ovocem uvnitř, netečou, nesrazí se. Po uvaření každý natrhni vidličkou, aby se to nezdrclo. Já sypu mákem, cukrem a mastím máslem.
Dnes vegetariánský oběd. Polévka květákovo mrkvová s vaječnými noky, smažený lilek, brambory s máslem, salát buď z červené řepy anebo rajčatový. Zákusek - jogurtový koláč se švestkama a drobenkou. Maso bude příště.
Zdravím kuchařinky
u nás rajská omáčka + mleté hov.čufty + housk.knedlík
večer- gril.klobásy, cuketka na grilu
Ivi: Delam z hladke od oka se zmrazenym ovocem a nemam problemy, horsi to je s normalni siskou, ta se mi nepovede nikdy.
Linda: Jo a zapomněla jsem - dělám i ze zmrazených a nemám s tím problém. Občas sice to těsto trošičku promodrává, jak borůvky po rozmražení uvnitř trochu pustí šťávu. Ale pracuju co nejrychleji, udělám těsto, připravím si placičky (jako to popisuje anahir) a pak plním a co nejrychleji se snažím várku dostat do vody (vařím ve vodě), aby mi ty borůvky nerozmrzly v těstě ještě na vále. A vždycky se po knedlích zapráší.
Linda: Klidně udělej z hladké, jde to úplně bez problémů.
Linda: zmražený ovoce vždycky dost teče při vaření, víc než čerstvý. Borůvkový chce dělat tehdy, když jsou borůvky čerstvý. ale neznamená to, že se ze zmrazených nepovedou. Ale zase, když jsou zmrazený, líp se to balí.
Kolik borůvek do knedlíku, to ti nikdo přesně neřekne. záleží jak je kdo dělá velký, jak je vaří...
Já si udělám z těsta placičku, možná tak půl cm tenkou, ne silnější, z dlaně udělám jako mističku, vložím placičku, naplním lžící borůvkama a až se mi to zdá dost plné ale ještě zabalitelné, spojím konce a pomačkám v ruce (jako bych dělala sněhovou kouli - jemně samozřejmě)
Vařím na páře (já knedlíky celé před vložením na utěrku poválím celé v oleji aby se mi neslepili)
Dělám velké knedle řskla bych, že po navaření mají tak 8 - 9 cm v průměru a na výšku tak 5 cm (je to odhad změřený dle dlaně. Vařením velice hodně moc () nabydou.
Dělám z polohrubé, ale dá se dělat i z hladké, jen těsto nebude takové jaké si představuješ že by mělo být. jiná mouka jiná konzistence uvařeného těsta - to se nedá nic dělat.
0,5 kg mouky
lžička sušeného droždí
špetka soli
lžíce cukru krupice
lžíce oleje
celé vejce
mléko (asi tak hrnek 250ml)
Všechno mi uhňácá pekárka, jen množství méka je nutno ohlídat (přilít nebo přisypat mouku) dle konzistence.
Přesné množství ti taky nikdo neřekne, záleží na nasákavosti mouky.
Z hladké nebude výsledné uvařené těsto takové, jako očekáváš od polohrubé.
Linda: tak z hladké jsem je ještě nikdy nedělala, takže recept ti fakt nedám.
evropka: jezdím kolem něho dvakrát denně a když tam mám pro něco jít, tak se osypu. nesnáším hyper supermarkety. a už vůbec nejsem přesvědčená o tom, že jsou tam čerstvé věci. Teda krom masa, to mají dobré. Ale i tak je raději kupuji u našeho řezníka
pekne prosim, smutne koukam - potrebuji recept na kynute ovocne knedliky, neco co mate vyzkouseny a VZDYCKY se povedou. Po internetu jsem jich nasla spoustu, ale vzdycky mi v tom neco nehraje. Jo a hlavne z hladky mouky!!!! Polohrubou mam uz jenom kilo a setrim ji na babovky . A jeste budu delat knedle se zmrazenyma boruvkama, takze se ptam - mam je nechat nejdrive rozmrazit? Nebo dat zmrazene, ale nerozpatla se mi knedlik? Kolik boruvek mam tak dat dovnitr aby mi knedlik drzel? V zivote jsem je nedelala, ale obe holky vzpominaji na kynute knedle co si davaly v Jeseniku v hotelu a ted jsem koupila dve kila pravych lesnich boruvek, tak proc je neudelat doma...... DIKY
manka: óóó šulánky s mákem
manka: mít globus za rohem tak i 4 krát týdně maru,mám ráda čerstvé věci
Chtela jsem si navarit kotel knedlickovy polivky (hodi se s sebou do prace k obedum), ale zapomela jsem vyndat jatra z mrazaku , tak si udelam zeleninovou.
V troube mam na pomalu vepro, bude vecer s knedlo a zelo, pro manzela veprove kulicky v kari omacce s ryzi.
NA zitra karbose nebo cevapcice s testovinovym salatem.
A vikinga prepadla chut na domaci sendvice s pecenym veprovym, tak mozna o vikendu upecu velkou peceni a ze zbytku budou v pondeli sendvice
sharon: prosím a co děláš dvakrát týdně v Globusu??
u nás dnes kuřecí prsa na paprice a těstoviny. A šulánky s mákem. v poledne jedem na houby, tak budou zas hody.
Renda68: my jsme ji v Globusu jednou taky koupili, někdo nám ji doporučil. br, já jsem to cítila močovinou, hnusný, fakt a ještě přesolený, už nikdy.
Renda68: zkus a uvidíš...já jsme v Globu někdy i dvakrát týdně a jsem spokojená....
sharon: kolega ji v Globusu taky kupuje a nedá na ni dopustit. Já jsem zatím ve stadiu "okukování", zatím jsem si ji vždycky kuchtila sama . Možná ještě pár koleček kolem a zkusím ji. Už jsem ji měla jednpou v košíku, ale vrátila zpátky.
Co dneska vaříte? Já mám úplně prázdno v hlavě a ze včerejška nic nezůstalo
dnes máme navařeno a jedem šmejdit po obchodech.....
sharon: mně jedenkrát, a to byl tento případ. Br.
orinka: Globus mě ještě nikdy nezklamal.....
sharon: tos měla kliku. Já koupila hotovou zavářku v kelímku, je to teda už hodně let, neochutnávala jsem ji, že byla syrová. Tak jsem tomu věřila, že jsem nadělala knedlíčky do polévky - výsledek byl, že byly děsně slané a mě po nich bylo ve finále blbě. A to tak, že hodně. Co si neudělám sama...
Renda68: já koupila v Globusu zavářku , mají jí dobrou , čerstvou a neokořeněnou....tak jsem si jí upatlala podle svýho a bylo to moc dobrý , jsem se přežrala....
sharon: taky udělám v tomhle počasí hovězí polívku, ale "holou" - bez knedlíčků, jsem zapomněla koupit játra. A kapustu s pečenou krkovičkou a bramborama
u nás dnes kravský den....hovězí vývar s nudlemi a játrovou rýží a hovězí guláš...
Dneska domaci hamburger s coleslaw a na zitra si potomek objednal knedlo- vepro (bez zela), tak musim vymyslet pro vikinga neco neceskyho, ale aspon ze si reknou co chteji a nemusim to vymyslet
Diky za napad dneska rizky
u nás dnes lívance....nemám chuť vařit a lívance udělá synek sám, polévka je od včera
u nás dnes omáčka ze zelených fazolek , brambor a vejce....polévka NE !!
Tak nakonec byl vcera wok s kurecim, spoustou zeleniny a cinskyma nudlema a rizky budou dneska - prijdu domu buh vi kdy a jsou rychly
orinka: seznam mě s ním ať mu poděkuju..,..
U nás je hustý kuřecí vývar s domácím strouháním, vařila jsem jak ze skeletů tak z kýt. Obří hrnec, neb jsem potřebovala vývar na zalití rizota, do kterého jsem použila maso z polévky. A okurkový salát. Jak se to rizoto zalije vývarem a troškou bílého vína, je to mana nebeská.
sharon: prý nějaký Turek!
dnes kuře s bazalkou. Nacpala jsem ji pod kůži a okolo.
sharon: jj máš pravdu je to klasika po zelí ,knedlu bůčku,peč,krkovička, atd (trojboj )
u nás taky řízky..... nobelovu cenu tomu kdo je vymyslel....
Vcera hovezi na rajcatech s testovinami, dneska asi rizky a peceny brambor..... zaplatpambuh za rizky, kdyz uz me nic jinyho nenapada vzdycky me vytahnou z louze a VSICHNI je radi ..... a mohla bych k nim udelat okurkovy salat
Ivi:
Jehlička: Krasny jako vzdycky. To bude mit Honzik radost
Jehlička: pěknej Honzík...
orinka: no jo člověk se stím piplá a za chvilku je to fuč
orinka: johooohooo,to máš pravdu pomazánka
Jehlička: vím, že se opakuju. ale je vyslovená škoda do něčeho tak úžasného zakrojit.
kuk pěkný podvečer
a už si ho i odvezli
YXH: JJ, rošt je dole v kamnech, případně v posteli a nebo ještě v betonu (taková ta mříž na zpevnění). To, co se používá na kuře je rožeň! Hlavně, když si rozumíme. Zase jsem objevila nové slovíčko, ale asi zůstanu stejně u toho obyčejného rožně.
YXH: Tak se vlastne vari v kouri.
Ivi: manka: Ja myslela ze rost je dole v kamnech na vyklizeni popela (nad suplikem)
Tak teda jo, roznime v udirne. To by asi byl presny popis. Udirna je zavrena, pod hoblinkama mirny ohynek a kure se otaci kolem vlastni osy, napichnute na rostu. Ty jehly co jsou v kureti mi kapku pripominaji tu "dlahu" co jsem pred par lety mela v noze. ale couhaly mi jenom kousky a trhalo to kalhoty.
Linda: namaž jim chleba!! Když uděláš dobrou pomazánku, zlobit se nebudou
-- Kompletní archiv diskuse --