Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

V době ledniček a dlouhých lhůt trvanlivosti se vám možná bude tento článek zdát trochu zbytečný. Ale pár rad a fíglů, jak správně uchovávat mléčné výrobky či jak s nimi naložit, se může hodit každému.

 

Aby bylo mléko lahodné

  • Mléko vždycky uchovávejte v chladnu a temnu. Na světle ztrácí vitamin B.
  • Mléko se nepřipálí, když kastrůlek na svaření předem vytřete tenkou vrstvou másla.
  • Chcete-li si připravit kyselé mléko, přidejte do něj citronovou šťávu: na čtvrt litru mléka jednu lžičku.
  •  

      Sýry stále čerstvé

      • Tvrdé sýry neosychají, když je zabalíte do ubrousku namočeného v pivu nebo ve slané vodě. Na řezu je také můžete potřít olejem.
      • Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka, aby změkly.
      •  

          Aby šlehačka dlouho vydržela

          • Chcete-li, aby vám šlehačka na moučníku dlouho vydržela, a nemáte po ruce ztužovač, můžete si poradit i jinak. Vmíchejte do ní želatinu: želatinu nechte nabobtnat v troše smetany, pak ji sceďte a po lžících opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Na 1/2 l smetany použijte 20 g želatiny.
          • Šlehačku šlehejte vždy dobře vychlazenou. Zpočátku hodně prudce, a jakmile začne houstnout, intenzitu šlehání trochu zmírněte, aby se šlehačka nesrazila.
          •  

              Tvaroh by ve vaší kuchyni neměl chybět

              • Tvrdý tvaroh nevyschne, když jej namočíte do navlhčeného ubrousku nebo ponoříte do studené vody.
              • Oslizlý tvaroh můžete použít na výrobu domácího sýra: pokrájejte ho na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Směs natlačte do porcelánového hrnku a pevně a neprodyšně jej převažte. Nechte uležet a pak si můžete pochutnat.
              • Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které jste předem poprášili moukou. Těsto tak nezvlhne a dobře se propéká.
              •  

                Zdroj: J. Břízová, 1 000 rad pro domácnost

                Meryl


                21.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 51   |   Vytisknout

                Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

                 

                Diskuse ke článku - Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

                Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
                Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-51
                Lhasa
                Lhasa - 21.6.2007 17:02

                tyrkys: I ten dražší, na kterém je napsáno "živá kultura", může být v tomhle směru úplně bezcenný.
                Ch.Z. Kochanská: To je nejspolehlivější způsob a taky se ho snažím praktikovat. Ale třeba dvouletýmu dítěti stačí saturovat probiotika ve střevech skleničkou / kelímkem skutečnýho jogurtu smajlik - 58
                Kaca: Jo, Activie (původně Bio - pamatujete? Jenže to firmě Danone neprošlo, protože to nebylo vyrobeno biotechnologií) je typická ukázka klamavý reklamy, stejně jako actimel apod. Mnohem líp funguje acidofilní mlíko, kefír, kyška.

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:57

                tak já jdu provést jak zde kolega říká řádný fathernoon ....

                budliky na malýho, vykoupat ho a udělat misku kaše , nakrmit nějakou tu pohádku prostřednímu a nejstaršího se opatrně optat jaký měl puberťák den případně jestli něco nepotřebuje

                No a pak ty jogurty, přerovnat ty myčky a zkontrolovat smajlik - 69 jestli pro samá skripta dneska něco jedla....

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:35

                Viv :o): šmarjá dyť to moje Viv:-0sko taky smajlik - 38

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 16:31

                Ota: to byla nadsazka, Otiku, vis? smajlik - 56smajlik - 42

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:29

                Ota: Jo, a máslo je prý bílé a kráva fialová.

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:27

                Ota: smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68
                ...a kyselo je moc kyselý a bramborák moc bramborovej. smajlik - 42

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 16:25

                Viv :o):a kdo testuje MF Dnes ?

                mam-ča: některým lidem přírodní produkty ani nevnutíte

                jogurt už nechutná .... zdá se jim to ostré a kyselé
                vajíčka jsou podělaná a skořápka je tvrdá
                sýr není krásně pravidelný a nařezaný na plátky
                a na mléku se nahoře hustí něco co se jim moc nezdá smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68
                a to kozí prý smrdí smajlik - 67

                 
                mam-ča
                mam-ča - 21.6.2007 16:20

                Jíme jogurty, které nejsou trvanlivé. Co v té hmotě může být živého, když to má měsíc trvanlivost ? smajlik - 76
                Stejně tak trvanlivé mléko je jen obarvená voda, bez ohledu na % tuku.
                Když mám čas, zajedu k sedlákovi pro mléko přímo od krávy a domácí máslo a sýry. Fakt se to těm kupovaným vůbec nepodobá. smajlik - 66

                 
                Viv :o)
                Viv :o) - 21.6.2007 16:13

                smajlik - 59 vy tady pomlouvate Actimel... a co test MF Dnes, no???? smajlik - 59smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:53

                Kaca: tady dělali asi před dvěma lety velký test a takový ty minijogurty co se kupujou na plata ( deset příchutí ) nechali normálně ve 25-30 stupních měsíc ... a nic tomu nebylo takže tam musel bejt éček spousta a mlíko to vidělo někde hodně z dálky

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:50

                Kaca: Actimel je jedním z klasických podrazů .... tam je asi 1200 procent marže a vsadím botky, že mléčných kultur je tam míň než v jogurtu

                 
                Kaca
                Kaca - 21.6.2007 15:42

                rozhodně tedy ty živý kultůry a civilizace nevěřím ani jednomu "jogurtu" od Danone smajlik - 42 to se můžou jít s celou Activií a 14ti denním testem picnout.....vždyť je to škrob od pohledu, na to nepotřebuju ani mřížku na lednici smajlik - 68
                no o jejich Actimelu - ředěném jogurtu a jeho povýšení na lék ani nemluvím smajlik - 42


                jen mě mrzí, že ani svýmu dítěti nemůžu dopřát pořádnej jogurt...po takovým echt zdravým jako je Hollandia bych ji léčila dost dlouho smajlik - 17smajlik - 17smajlik - 17

                ale zase kdo ví?? třeba zrovna Danone by jí neublížila ...ale ani tak nemám odvahu to zkoušet...přece jen kultůry nekultůry, něco z mlíka v sobě asi přece jen mít budou smajlik - 68

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:35

                tyrkys: to rozhodně jsou ..... holandia pokud pamatuju to byl ten s mlýnem ? ten byl rozhodně dobrý

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:31

                Viv :o): neříkám že ne ... my jsme v CL kupovali jen různá semínka když jsme pekli ..... a taky určitou dobu byli jedni z mála s výběrem olejů .....

                Nevím jak teď ale tady rozhodně problém s bio jídlem přímo z farmy problém není. Pokud někdo chce nemusí do supermarkts páchnout a nemusí se vláčet přes půl města

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 15:30

                Ota: testy si doma dělat nebudusmajlik - 20. Stejně jím jogurty hlavně proto, že mi chutnaj (viz třeba ta hollandie). Kultůry jsou bonussmajlik - 68

                 

                Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-51
                Sponzori

                Prohledej


                Výherci v soutěžích

                Soutěže na Soutez.cz

                  Anketa

                  Covid

                  Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

                  Celkem hlasovalo 77231.
                  Archiv anket.