Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Proč děti rády mlsají? Přece aby dobře rostly.

Proč děti rády mlsají? Přece aby dobře rostly.

Každý rodič moc dobře ví, jak mají děti rády sladké. Podle vědců z Univerzity ve Washingtonu jsou v tom děti tak trochu nevinně. Aniž by to samy vůbec tušily, je v nich chuť na sladké hluboce zakořeněná. Jejich tělo totiž chce růst a k tomu potřebuje velké množství energie.

Chuť na sladké v dětství neovládneme

Podle vědců je dětský organismus naprogramován tak, aby co nejlépe pokryl zvýšenou poptávku po energii v době růstu. I proto dítě intuitivně sáhne raději po sladkém než po čemkoli jiném. Sladkosti totiž nejen dobře chutnají, ale díky cukrům také obsahují velké množství rychle využitelné energie, která je pro růst potřebná.

 

Objekt výzkumu: mlsoun

Jak výzkum probíhal, zveřejnil časopis Physiology and Behavior. Děti ve věku 11–15 let byly rozděleny do dvou skupin podle toho, jak moc mají rády sladké. Největším mlsounům byla zjištěna nejvyšší hladina tzv. N-telopeptidu, což je ukazatel kostního růstu. Uvolňuje se z kolagenu (základní stavební hmota kostí) při novotvorbě kostní tkáně. Zjednodušeně řečeno, čím více kost roste, tím je hladina N-telopeptidu vyšší.

 

V dospělosti už sladkosti tolik netáhnou

Možná jste si i sami na sobě všimli, že s věkem a zpomalením růstu sladkosti už tolik nevyhledáváte. Kromě toho, že si hlídáme linii, je to mimo jiné i tím, že v dospělosti už nerosteme, alespoň ne do výšky, a organismu tím odpadla starost se sháněním energie potřebné pro jeho vývoj.

Příroda to udělala chytře. Nedělá rozdíly mezi kulturami. Ať už se jedná o děti kdekoli na světě, jedno mají společné. Všechny mají rády sladké. Ale pozor, nic se nesmí přehánět. Slovo obezita zaznívá u nás i ve světě stále častěji. A tak je třeba se zvýšeným příjmem energie dopřát tělu i více pohybu. Ale o tom třeba někdy příště.

(jas)

 

Zdroj: www.rustovyhormon.cz

Převzatý článek


12.10.2009   Rubrika: Zdraví a krása   |   Komentářů 27   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Proč děti rády mlsají? Přece aby dobře rostly.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-27
TULI
TULI - 12.10.2009 21:13

sladke miluju smajlik - 47 starsi syn spis slane - ty bramburky ... mlady je cely ja - sladke, zakusky, cokoladu, nutelku , slehacku ....
ach jo !!!!!! smajlik - 76smajlik - 76smajlik - 76
akorat, ze uz taky nejaky ten rok nerostu smajlik - 68

 
HelenaPa
HelenaPa - 12.10.2009 20:20

Jasný, už tomu rozumím. Nemám nadváhu, ale podvýšku smajlik - 68smajlik - 14

 
Almega
Almega - 12.10.2009 18:49

Jako děti jsme skoro nic sladkého neměli,občas puding se šťávou,buchty,omelety s marmeládou nebo tak něco.Žádná čokoláda,bonbóny,sušenky jen obyčejné,co se máčely v čaji.Čokoláda jen na Vánoce-kolekce,které jsme byly schopné sníst(orvat)ze stromečku přes veškeré tresty a zákazy za 3 dny....Asi proto jsme velmi toužily po jakýchkoliv bonbónech,lipu,čokoládě,zmrzlině,až jsme rodičům kradly drobné z kapsy,vracely lahve,chodily se sběrem,hledaly drobné pod mosty v řece atd. a za to jsme kupovaly eskyma,lipa,barymandle,kávové bonbónky(zelená a hnědá zrnka,plněná nějakou sladkou vodičkou),atd.Dodnes jsem vysazená na dorty a hořké čokolády....Jsem taky malá....

 
jamb
jamb - 12.10.2009 18:03

Tak nevím, dítě jsem už 50 let, ale růst se mi zastavil na 16O cm. smajlik - 95

 
Juana
Juana - 12.10.2009 17:30

Bellana: to mají u nás v cukrárně kousek od Prahy taky a dělala to i moje matka

 
Elen
Elen - 12.10.2009 16:37

Bellana: žloutkový řez, ve Francii Millefeuille

 
Bellana
Bellana - 12.10.2009 15:46

talenka: Nevím, jak se to jmenuje česky a jestli se to tady dělá - do cukrárny jsem chodila jen za studií. Je to vrstvený řez - mezi dvěma plackami z listového těsta je vanilkový puding, krém, neslazená šlehačka a horní placka je potřená pikantní marmeládou a politá cukrovou polevou. I když to takto zní hrozně přeslazeně, tak v téhle cukrárně je dělali moc dobré a chutnalo mi to moc. I když v tom nebyla čokoládasmajlik - 2

 
štoudev
štoudev - 12.10.2009 15:22

talenka: taky moc nevim, ale zní to tak, že bych to okamžitě sežrala. Kór jestli to je čokoládovýsmajlik - 60smajlik - 57

 
nina69
nina69 - 12.10.2009 15:08

ty jo, to je zajímavé.. to me nikdy nenapadlo.. detem davam rano misku nesquicka s mlékem a k svacine nejakou tu tycku(cerealní- chocapic nebo to druhy) a ovoce... a furt jsem si rikala ze maj jeste na neco sladkeho chut.. ted uz vim procsmajlik - 105

 
talenka
talenka - 12.10.2009 14:47

Bellana: co je to krémeš?

 
Bellana
Bellana - 12.10.2009 13:59

Sladká jídla moc nemusím, výjimkou je krupicový svítek, ale dobrá čokoláda nebo takový dobrý nešizený krémeš z cukrárny v Žilině na náměstí (už tam asi nebude), to je lahoda.

 
Bellana
Bellana - 12.10.2009 13:57

Majucha: Souhlasím s tebou, čokoláda a brambory jsou to nejlepší, co se k nám z Nového světa dostalo.

 
Juana
Juana - 12.10.2009 13:50

Holka se zrovna dneska těšila na buchtičky se šodo, co měli ve škole. Ale u nás jsme taky spíš na čokoládu. Je pravda, že sladký jídla moc nedělám, občas nějakou kaši - krupicovou, tu jí i manžel, nebo ovesnou, tu on nejí.

 
Křeček
Křeček - 12.10.2009 11:07

Majucha: hmyzem smajlik - 34

 
sharon
sharon - 12.10.2009 10:17

Majucha: já mám ráda hořko-mléčnou, německou od Lidla...smajlik - 57 a taky hodně záááákusky......smajlik - 52 mňáááám

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-27
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77206.
    Archiv anket.