Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!
Chystáte se otěhotnět, nebo už je miminko na cestě? Zajisté chcete pro vašeho miláčka v bříšku to nejlepší. Abyste snížili riziko vzniku zubního kazu u dětí už v tomto vývojovém stadiu, dopřávejte si sýry!
Ač to zní zvláštně, mléčné zuby se dětem vyvíjí, ještě než se narodí. Speciálně důležitým obdobím pro vývoj zubů je 6.-8. týden těhotenství (začíná totiž jejich intenzivní vývoj). Nejen v tuto dobu je velmi důležité, jaký mají budoucí maminky jídelníček.
„Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství např. ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí,“ objasňuje nám PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“
Vápník obsažený v mléčných výrobcích je zároveň nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu. „Uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí,“ vysvětluje odbornice. „Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu.“
Výživa matky během těhotenství má však vliv i na vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí. „Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D,“ uzavírá Karolína Hlavatá.
Eidam, ementál, gouda, mozzarela, hermelín, podmáslí, bílý jogurt, kefír, jogurtový nápoj…na výběr máte nepřeberné množství výrobků, dopřejte si podle chuti. Jak prosté a jak účinné! Odměnou vám budou spokojené děti, které se nebudou muset bát zubaře. Více na www.bileplus.cz.
26.6.2012 Rubrika: Pro maminky | Komentářů 3 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Díky sýrům v těhotenství budou mít vaše děti zdravější zuby!
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Já mám dojem, že hermelín se v těhu nedoporučuje
taky mi to přijde jako hrozná blbost, sýry plné chemie a éček ani náhodou, já se u kluka cpala tatarákem a plzeňskýn pivem a kluk má čtyřicet a zuby má jako vytesané z kamene....
Tak je to asi kec,já v těhotenství ani jindy sýry nejedla,a děti mají zuby naprosto zdravé...Myslím,že zuby jsou hodně dědičně zdravé nebo zkažené,ani čištění nebo nečištění na to nemá vliv.