Sádlové koláčky vánoční
Potřebujete: 15 dkg sádla,18 dkg cukru moučka,18 dkg hladké mouky, 5 dkg mletých ořechů, lžíci kakaa.
Postup: Zpracujte těsto ze všech surovin a utvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu, uprostřed vytvořte důlek (třeba obráceným koncem vařečky), naskládejte na nevymazaný plech a pečte ve vlažné troubě.
"Toto cukroví dělávám i ze čtyř dávek," píše čtenářka Věra z Oloumouce. Věříme, že jsou výborné a mizí kosmickou rychlostí. Děkujeme za recept.
7.11.2008 Rubrika: | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Sádlové koláčky vánoční
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Libuše Novotná: taky to máme rádi bez ořechů. mňam
naše oblíbené
Tento předpis mám, kdysi byl v rodině v oblibě, poslední roky děláme jiné druhy, časem se k němu určitě vrátím
Libuše Novotná: s oříškama jsou lepčíííí
Sádláčky (tento název používáme pro výše zmíněné cukroví).Omlouvám se, píši recept několikrát opakovaný u nás doma. 150g sádla,150g cukr moučka,160g hl.mouky,60g kakaa.Z těsta tvoříme malé kuličky-doprostřed zapíchneme! lísk. oříšek nebo půl mandle bez slupky. Dá se tam dát i tuhá zavařenina,ale ta ráda vytéká. Péci v troubě na 70 stupňů, ale hlídat. Cukroví vyběhne velmi rychle. Dá se konzumovat hned, není cítit sádlem, rozplývá se na jazyku.I pro nezkušené. Ani já jsem kdysi nevěřila.
evica: ty já zase miluju, ale uležené, co se na jazyku rozplývají, stejně jako vanilkové rohlíčky.....
tohle taky peču - ale bez ořechů a do toho ďolíku dávám bílou čokošku, takže to vypadá jako oko naruby
evica: každopádně se mi moc líbí ty fotky a recept a díky za rady, upeču, uvidim,ochutnám a rozhodnu
sharon: vím ,co jsou tlapky,a já je nemám ráda,Šťastná Baronka: já je uležet nenecháám.
my to taky děláme jen dáváme víc kakaa a do důlku pak po upečení dávám povidla .to se nám nejvíc chutná
sharon: děkuji
Šťastná Baronka: stačí tak 14 dní.....pokud vydrží
sharon: tak a budu za trubku, jak dlouho odleželý? Já kuchtím už taky pár let, ale ani rodiče ani prarodiče nejsou nikdo Češi, vánoční cukroví se u nás prostě nedělalo, jiný kraj, jiný mrav
Naučila jsem se sama dle receptu leda rohlíčky,vosí hnízdečka a nějaký drobnůstky ke kafíčku, ale doma jsme to fakt nedělali
Šťastná Baronka: lepší je odležené, ale klidně se dá i papat hned, ....a vůbec se toho neboj, každá jsme nějak začínala, až budeš kuchtit skoro 40let,tak ti to ani nepříjde
evica: sharon: to jste hodné, díky) Já mám vždy z "nových recepisů" na mňamky strach, že se mi roztečou nebo moc nafouknou...nebo zvtrdnou, jak beton
Ještě mám dotaz-je to takové cukroví, co se dá papat hned nebo se to dává odležet jako jiné vánoční cukrovíčko do krabičky ?
Šťastná Baronka: peču je taky v plynové.....zvolna, a to poznáš,už se tak nelesknou a jdou chytit do prstů......nevím jak ti to jinak popsat.
evica: pracky, tlapky, ...jsou ale z jíného těsta....mám na ně super recept, jdou krásně vyklopit....
tak dámy, důlek je tam jen tak...dávala jsem do něj třeba lískový oříšek, jenže padaly...potvory, jo a kakaa může být klidně víc, ale tak aby šli kouličky koulet........upečené se lepí na prdty, to je pravda, ale jinak jsou výborné.......doporučuju...Věra z ol.
evica: jé ty jsou krásné, když jsem je pekla všechny se mi rozjelytak jsem z nich udělala salám, ale voněly úžasně...
sweet: taky říkáme pracky,nebo tlapky