Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?

Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?

„Deset deka sekané a patnáct vlašského salátu, prosím.“ To byl můj nejčastější oběd v době dávno minulé, kdy jsem jako mladé děvče prodávala v knihkupectví. Možnost stravování v závodní jídelně jsme neměly, a tak jsme byly odkázány na sousední obchod a jeho oddělení lahůdek.

V době kolem oběda se všechny kolegyně postupně vystřídaly a u stolu, kde bylo povolené jíst, všechny do jedné rozbalovaly z papíru onu sekanou a salát, občas salám a housku, a když bylo těsně po výplatě, rozšouply jsme se čtvrtkou grilovaného kuřete.

Když pak v protějším hotelu otevřeli v přízemí něco jako lepší bufet s teplým a hlavně cenově dostupným jídlem, trávily jsme třicet minut povolených na oběd tam. Zpočátku jsme byly nadšené. Po salátech, salámech a sekaných to byla změna více než příjemná. Bohužel jen do doby, kdy jsme zjistily, že jsou na výběr s železnou pavidelností stále jedna a táž jídla. Svíčková, knedlo vepřo zelo, kaše s karbanátkem, čočka s uzeným a ovocné knedlíky nám po pár týdnech už pěkně lezly krkem. Pokorně jsme se tedy vrátily do sousedního lahůdkářství pro svých patnáct deka vlašáku a na svíčkovou zašly jen občas.

Mí rodiče měli v té době možnost obědvat v závodní jídelně, kde byla na výběr vždy dvě jídla. Týden dopředu však museli podle naplánovaného jídelníčku ohlásit, které z jídel si z nabídky vybírají.

V devadesátých letech jsem nastoupila do jednoho velkého státního podniku, kde jsem několik prvních mesíců zažila ještě klasický socialistický bufet s párky a sekanou, brzy však nastala změna jménem Eurest. Čistota, jídlo na úrovni, výběr jak z hotovek, tak z minutek, saláty formou švédského stolu, zákusky. Cenově to bylo sice poněkud výše než saláty se sekanou, ale podnik přispíval jakousi částkou, takže se to dalo jakž takž unést. Jenže po nějaké době začala úroveň upadat, na talíři člověku občas přistála ztvrdlá rýže z minulého dne, brambory a kaše se staly nepoživatelnými... Jen zákusky si zachovaly svou úroveň, a tak jsem si po mnohdy nevydařeném obědě všichni spravovali chuť nějakou tou sladkou tečkou.

Dnes nabízí spousta restaurací tzv. polední menu, kdy se dá za přijatelnou cenu slušně poobědvat, takže ani ti, kteří nemají možnost závodního stravování, nemusejí zůstat odkázáni na nejbližší lahůdkářství. Přesto je dost profesí, kde si lidé mohou o jídle servírovaném až pod nos nechat zdát a nosí si stravu na celý den z domova.

A co vy? Kde se stravujete v pracovní dny? V závodní jídelně, sousedním lahůdkářství, nebo chodíte do restaurace na polední menu? Jste tak spokojeni, nebo byste si představovali něco jiného?

Meryl


18.9.2012   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 31   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Sekaná z papíru nebo menu v restauraci? Kde obědváte?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-32
Křeček
Křeček - 18.9.2012 9:59

Když jsem viděla nadpis "Sekaná z papíru", myslela jsem, že bude řeč o tom, co který obchodní řetězec prodává za náhražky smajlik - 68

 
Křeček
Křeček - 18.9.2012 9:59

Nemám stálou práci, takže podle toho, kde se zrovna nacházím. Někde mají závodní jídelnu, někde si jen koupím bagetu nebo něco.
Eurest byl to nejhorší, co jsem kde zažila, tak blbě nevařím ani já smajlik - 98

 
PEGG
PEGG - 18.9.2012 9:22

Nedávno jsem byla v Pardubicích v Globusu, je tam bufet, kde vám dají do housky např. kus sekané, tak to tam vonělo, že jsem si dala karbanátek v housce, za 25,- Kč jsem dostala maxi housku a dva kusy karbanátku. Nemohla jsem to sníst a bylo to dobré, fakt mi to chutnalo. Ale asi každý den by se s tím taky člověk živit nemohl, ale když si vezmu, že já dám za běd kolem stovky a někdy to za moc nestojí, tak takovýmhle bufíkem bych občas vzala za vděk. Na obědy moc nechodím, je to drahé a závodku nemáme.

 
Bellana
Bellana - 18.9.2012 9:20

orinka: Mě jídlo voní. Mám ráda i tlačenku s cibulí, česnek, tvarůžky. Ale v práci ne. Tam prostě tahle jídla a ryby nepatří. Měla jsem kolegu, který jedl tahle aromatická jídla a navíc byl silný kuřák. Bylo to hrozné. Nedalo se s ním být v jedné místnosti. Bohužel to ale bylo třeba, protože ve svém oboru byl prostě skvělý, dokázal za pár hodin vyřešit to, na čem jsme seděli i několik dnů. Přesto jsme se mu vyhýbali, seč to šlo a volali ho, jen když to bylo životně důležité.

 
Florencie
Florencie - 18.9.2012 9:12

Nosím si jídlo z domova. Po a út dojídám vařené zbytky z víkendu, jeden nebo dva dny si dávám studený oběd (chleba s něčím apod.) a jeden den si z blízké restaurace necháváme dovézt menu za 75 :)

 
leila
leila - 18.9.2012 9:09

já si chodím pro jídlo do školní jídelny a myslím i že za cca.50,- korun mám porce velmi chutné a kolikrát se najíme z jedné porce dvasmajlik - 68

 
orinka
orinka - 18.9.2012 8:57

r1911: to by ale člověk nemohl v práci jíst nic. Každé jídlo je cítit, klidně i chleba s máslem a pažitkou. Jakou já měla kliku, že jsem byla sama a mohla si sednout s jídlem vedle do skladu!!smajlik - 76

 
r1911
r1911 - 18.9.2012 8:50

Občas jsem si přinesla jídlo z domova, ale jinak jsem si chodila na teplý oběd nebo si něco koupit. Práci mám přímo v centru, takže sice hospod dost, ale jen málokde a málokdy se to dá stihnout za 30 minut, a to včetně odchodu a příchodu do práce. smajlik - 48 A v blízkém lahůdkářství sice nemají špatný výběr (ale při pravidelné návštěvě se i to přejí), ale když si tam člověk koupil třeba malou misku něčeho teplého (třeba slané palačinky nebo kuřecí s něčím), tak miska vyšla třeba i na 90 Kč a je toho míň než někde na obědě. Jo a čtvrtka dobrého grilovaného kuřete je v jedné provozovně v centru za 25 Kč, takže taky častá volba. Jenže když si to člověk vzal na snědení do práce, tak zákonitě okamžitě někdo vejde do kanceláře, protože oddělené prostory pro jídlo nikde nemáme, navíc to tam pak bývá dlouho cítit - což je narážka na kolegyně často si brávající různě tepleně zpracované ryby právě v lahůdkách.

 
orinka
orinka - 18.9.2012 8:23

Jagea: však za ty stravenky nakupuješ suroviny, tak co. Já to taky tak dělávala.

 
orinka
orinka - 18.9.2012 8:22

zažila jsem závodní jídelny se stravenkami, pak jsme z práce chodívali i do restaurace, když začala gastroturky, ale nakonec jsem posledních cca 12 let nosívala krabičku z domu. Ráda jím v klidu a za půl hodiny se nestihnu najíst, když do toho započtu cestu tam a sem. A víc mi vyhovovalo domácí jídlo, po tom z hospody jsem kolikrát tak tak stihla záchod.smajlik - 68

 
Haninka
Haninka - 18.9.2012 8:16

Nám do firmy dováží jídlo ze školní jídelny, je na výběr ze 6 jídel, tři teplá, 4. salát z těstovin, kuskusu, rýže apod, 5. wrap a 6. gyros se zeleninou a pita chlebem. Jelikož manžel v práci možnost stravování nemá a dělá 12ti hodinové směny, vařím mu jídlo s sebou a tak si ho nosím do práce i já, výjimečně si dám školní. Stravenky dostáváme za 80,- Kč, ale pracuju v průmyslové zóně a za jídlem bych musela jezdit, což se mi nechce smajlik - 66

 
Linda
Linda - 18.9.2012 7:54

Máme na dansko luxus zavodni jidelnu, ovsem coby externi pracovnik odmitam dat 50ddk za misku zel.salatu s houskou. Stali pracovnici maji nejaky prispevek od firmy, ale i oni si stezuji ze momentalne pokud prijdou pozdeji uz nic moc na vyber neni. Máji zeleninovy bufet - obvykle dva michane salaty a vedle toho nakrajená rajcata, syr , orisky apod. Dale je pult s uzeninami a studenymi rybami - obvykle 2 druhy uzenin, nejaka rybka, nejaka majo omacka, 2 -3 druhy chleba, 2-3 druhy syru. A neco tepleho/vlazneho s prilohou, v zime navic polevka. Bud si muzou vzit velkou porci toho vlazného a nebo trosku od vseho, k piti mleko, voda, kava.
Já coby externista si nosim jidlo z domova a jim v kancelari, protoze u kafoautomatu je sice i stolek, ale jenom se 4 zidlemi a 200 zamestnancu obedva zhruba ve stejnou dobu, minimalne polovina z nich kasle na zavodku.
Naopak kdyz máme uzaverku jednou za 4 roky a v podstate tu bydlime, tak nás firma zivi kralovsky a rozhodne se u toho neda zhubnout smajlik - 16.
Na dk je tohle luxus, tady se od jesli po dochod nosi jidlo = svaciny+ obedy s sebou a az vecer je teplá vecere.

 
Zuzilka
Zuzilka - 18.9.2012 7:52

já si většinou nosím jídlo z domu,uvařím více něčeho,co se dá ohřát a mám klídek.

 
Nika1
Nika1 - 18.9.2012 7:49

Nosím si z domova. Kolem firmy jsou hospody, menu nad stovku a poctivý jídlo to fakt není. Zaměstnavatel - honosící se mezinárodní firma - na jídlo ani na stravenky nedává ani kačku. Takže vyhodit 2000 měsíčně za blafy, to radši krabičkuju. Stejně vařím doma pro manžela.

 
Santé
Santé - 18.9.2012 7:40

Pracuji na učilišti, kde se učí stolničení i kuchaři, takže mají praxi u nás v jídelně. Máme to s obsluhou jako v restauraci a protože se žáci učí vařit, tak (aspoň doufám) je učí vařit poctivě a opravdu se to na 95% dá jíst s chutí.smajlik - 31

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-32
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77638.
    Archiv anket.