Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Nevylíhlé ptáče jako delikatesa. Kde se útlocitnost u jídla nenosí.

Nevylíhlé ptáče jako delikatesa. Kde se útlocitnost u jídla nenosí.

Kotleta ze savého selátka: 520 korun. Nedávno jsem večeřela v jedné španělské restauraci, a i když nabídka jídel zněla vcelku normálně, tahle položka na lístku mě zarazila. Představila jsem si, jak se maso pro takovou „pochoutku“ asi získává. To řezníci přijdou do chléva, vyhlédnou si jednu z kojících prasnic a z minuty na minutu jí mláďata odnesou na porážku?

Nepochybně jde o velmi stresující zážitek nejen pro selátka, ale také pro prasnici, která jistě nechápe, kam se její potomci z ničeho nic poděli. A celé se to dělá jen proto, aby pak někdo mohl přijít do restaurace a objednat si předražený řízek z něčeho, co sotva otevřelo oči... Co z toho takový strávník má? Pocit, že dostává to nejjemnější vepřové maso, které lze získat? Ale není už představa kotlety ze savého selátka sama o sobě trochu perverzní?

Uznávám ovšem, že mé pohoršení je trochu pokrytecké. Vždyť běžně konzumuju třeba kuřecí maso a o tom, jak vypadají velkochovy, si iluze rozhodně nedělám. U kotlety ze savých selátek mě však irituje zejména to slovo „savé“. Připadá mi, že vyžadování takového jídla je už za určitou hranicí.

Na druhou stranu: možná že ve Španělsku se taková věc konzumuje běžně a nikoho to nepohoršuje, co já vím. Zrovna tak netuším, jestli odběr selátek probíhá skutečně tak surově, jak jsem spekulovala v úvodu. Třeba se mýlím a všechno se děje v souladu se zásadami „prasečí psychologie“.

Regionální rozdíly ve skladbě jídelníčku jsou však zcela běžné. Co jednoho pohoršuje, to může být pro jiného na druhém konci světa běžná věc. Muslimové nejedí vepřové, Indové zase hovězí. V Asii vcelku běžně jedí psy nebo smažený hmyz, což je pro konzervativní Evropany nepochopitelné. V každém případě cizokrajné kuchyně dokáží občas velmi překvapit.

Příkladem může být Vietnam, kde je velmi populární jedna zvláštní pochoutka: ptáček ve vajíčku. Jde o to, že se nosnici (slepici, kachně...) krátce před vylíhnutím seberou vajíčka, která se pak uvaří v horké vodě. Výsledkem je vajíčko, v jehož skořápce sídlí už skoro vyvinutý malý ptáček. Dobrou chuť!

Zdena Schubertová


20.8.2012   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 42   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Nevylíhlé ptáče jako delikatesa. Kde se útlocitnost u jídla nenosí.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-42
Ťapina
Ťapina - 21.8.2012 13:23

tornado-lou: To se neboj, že by se cokoliv z kuřete vyhodilo. Když porcuju kuře doma, tak z něj mám taky jenom prsa, nohy a křídla, zbytek hodím do vývaru. No a v masokombinátě z toho udělají separát a výborné párečky, klidně i telecí, když na to přijde smajlik - 68

 
thePlacheck
thePlacheck - 21.8.2012 0:09

Tak teda u nás se mají zvířata královsky.Všechny jsou puštěné v ohradách na volno(teda kromě čuníků ale už aji na tom se pracuje) Žádné stresování,kozy i ovce když přijde jejich čas odejít ani nepostřehnou že dostanou jednu mezi oči.Slepice ,brojleři ani krůty si ani nevšimnou že mají useklou hlavu.......Prostě pohoda,u nás se zvířata nestresujou.To se zase my stresujeme aby to všechno klaplo podle plánu.

 
tornado-lou
tornado-lou - 20.8.2012 20:00

Mě tak nějak nevadí představa, že se zvíře chová na maso a pro užitek. ale musí to byt fakt užitek. Z masa maso, z kůže boty, z kopyt klih... prostě když už je to zvíře jednou mrtvý, tak zpracovat co nejvíc a nakládat s tím šetrně. dneska když se člověk potívá do supermarketu na maso, tak má pocit, že kuře má akorat prsa, 4 nohy a 8 párů křídel. kde je zbytek toho masa? jídlem obecně plýtváme, masem taky. to je fakt chyba.

 
aluskas
aluskas - 20.8.2012 19:23

No hlavne je škoda, že mnoho lidí tuší, že ve velkochovech zvířata trpí, že na jatkách jsou zvířata zabíjena nehumánně, kdy dlouho tuší co bude, kdy drůbež je spařována zaživa atd....
A protože kdyby si to tito lidé připustili, tak by pak přece "nemohli to maso jíst" smajlik - 11
A tak to raději nechtějí vědět a dál jedí maso zvířat, která po celý svůj život až do smrti trpěla.
Možná kdyby tito lidé přestali zavírat oči a přestali toto maso kupovat, možná by se něco změnilo.

Proti těmto zvířatům jsou ptáčkové ve skořápkách procházka růžovou zahradou, protože ty před smrtí netrpěli...

Proto, i když mi to trhá srdce, zabiju raději vlastníma rukama kuře, které si tu na dvorku žije jako v ráji a do poslední chvíle netuší co ho čeká, než abych podporovala, "cíleně nevědomá", týrání zvířat.

 
Kaliban
Kaliban - 20.8.2012 16:55

Každé kultuře, co její jest. Kůzle se u babičky zabíjelo na Velikonoce, nemám problém ani se selaty. Asi ten zdravý venkovský základ. Moje dlouholetá kamarádka přestala jíst maso. Nedělá z toho ideologii, prostě jí přestalo chutnat. Nevnucuje mi to, nehlásá to, na jídelníčku si vždycky něco bezmasého v restauraci najde. Přiznávám, že jsem alergická na vegetariány, co mají pocit, že jsou něco víc, než ti, kteří jimi nejsou. A taky mi vadí vegetariáni, kteřá vymýšlení recepty "aby to bylo jako maso". To mne vždycky spolehlivě pobaví. Na druhé straně jsem se svou kamarádkou ochutnala spoustu zajímavých bezmasých jídel.

 
YXH
YXH - 20.8.2012 16:13

catcat: Neni to urban legend Andrew Zimmern to ma na svych toulkach svetem za zvlastnimi jidly. Jmenuje se to balut je to nevylihle kachne.
Andrew Zimmern - Bizarre Foods - Philippines. Pry to chutna jako vejce natvrdo.
http://www.youtube.com/watch?v=s31nWSiminI
U nas bezne jime kraliky, a kdyz to reknu tady, tak na mne koukaji jako na vrahouna, protoze tu kraliky maji jako domaci zviratko, stejne jako my mame psy smajlik - 68

 
chytrájakrádio
chytrájakrádio - 20.8.2012 16:06

catcat: Není. Moje kamarádka je vietnamistka a ještě na studiích žila ve Vietnamu celkem dlouhou dobu, dokonce v jedný rodině. Tam to prý jedli běžně a ještě se jí děcka smáli, když se na to tvářila všelijak. Běžným turistům to ale prý moc nenabízí, je to spíš "interní" záležitost

 
catcat
catcat - 20.8.2012 15:17

Teda, tak já nevím, ale ve vietnamu mi nikde kuře ve vajíčku nenabízeli. A to jsem se opravdu pídila po místních specialitách. Jo, pařátky na stole byly, ale bylo jich málo a tak se o ně rozdělili domácí. Takže jestli to nevylíhnuté kuře nebude jedna z urban legendsmajlik - 26

 
Nika1
Nika1 - 20.8.2012 14:51

Měli jsme zabíjačku 2x ročně u babičky a věřte že čuník moc dobře věděl, že se chystá něco blbýho. Den před tím nedostal nažrat, aby měl žaludek a střeva prázdný a pak ho táhli za zadní nohy na prostranství, kde se omráčil výstřelem z pušky a podřízl. Viděla jsem in natura 1x a nikdy víc. Králík vyndaný z králíkárny visící hlavou dolů si taky moc neliboval, ale tam to bylo rychlý. Zabíjení drůbeže podříznutím - taky pohled za všechny prachy, kolikrát jsem se s babičkou hádala ať jim ty hlavy seká a husy jsem před šiškováním pustila a museli je honit po poli. To je ale slabý odvar, co jsem pak viděla jako studenka zemědělské univerzity v tzv.velkochovech a jatkách. Zvíře je stroj, neosobnost zabíjení, takový mechanismus, zvířata bez sebe strachy, pomlácená transportem. Ale já to mám jednoduchý, já měla vždycky radši brambory než maso. Akorát těch mléčných výrobků se ne a ne vzdát. Takže vegan ze mě asi hned tak nebude. Ale velkochovy, ale i tzv. ekochovy, kdy se chovají krávy na pastvě a hnijou jim paznehty, protože jsou vyšlechtěný na chov v kravíně, to je taky žůžo.

 
Badi
Badi - 20.8.2012 14:32

orinka: Ale určitě to vědí, že tomu zvířeti ubližují. Jen je jim to jedno a jde jim hlavně o peníze. Případně to jsou úchylové a dělá jim dobře představa týrání zvířete.

Jednou jsem viděla ze záznamu skrýté kamery, jak zacházejí se zvířaty v kosmetických laboratořích. Jeden "***" tam zbil pěstí psa jen proto, že se s ním musel táhnout celých pět metrů z klece na pult, aby zjistil, že ten pes je na pokus nevhodný, protože je to štěně a nemá dostatečně silné žílní stěny.
Nevím, ale když vidím, co všechno dělá a jak se chová ta naše slavná civilizovaná společnost, tak je mi kolikrát smutno a hanba.smajlik - 85

 
illča
illča - 20.8.2012 14:25

sarmyn: nevim - a nějak to neřeším,to kuřecí maso jím opravdu zřídka.... navíc veškeré výzkumy mají tolik různých závěrů ...jen si stačí vybrat smajlik - 68
Navíc taky existuje studie ,která ukazuje, jak moc zatěžuje chov hovězího dobytku planetu.... ale to už by bylo na jinou diskuzi...

 
orinka
orinka - 20.8.2012 13:59

Badi: já nevím, co jsou to vlastně za lidi. Když tohle můžou udělat. Přece nemůžou být tak blbí, aby nevěděli, že to zvíře mučí.smajlik - 26

 
orinka
orinka - 20.8.2012 13:57

myslím, že prostý venkovský člověk měl při zacházení s domácími zvířaty daleko víc úcty k přírodě, než tzv. civilizovaný. Zvířata měl opečovávaná a zabíjena byla bez zbytečného trápení a stressu. Hned na dvorku. Nedělám si iluze, jak se "vyrábí" kuřecí prsa nebo stejky. Žiju ve městě, takže pokud si maso, musím si je koupit i s tím, že vím, co předcházelo tomu, než je vidím na chladicím pultě. Ale pořád si představuju, že naše jatka jsou pořád ještě lepší, než asijské způsoby nakládání s živými tvory.

 
sarmyn
sarmyn - 20.8.2012 13:11

illča: a víš, že hovězí je nejzdravější a naopak je nejhoší kuřecí...dlouhodobým výzkumem to prokázala nějaká dr, co se zabývá rakovinou a lymfatickými tentonoci...
Badi: viděla jsem dokument o nějaké zátoce, kde houfně vybíjí delfíny....hrůza

 
illča
illča - 20.8.2012 12:16

Badi: souhlasím !!! Ať si každý jí co chce, at je vegetarián, nebo masař - ale at si taky každý proboha uvědomí, že je člověk a ať se podle toho taky chová - trocha úcty k přírodě je v dnešní době rozhodně na místě.
Jinak z masa ze savých prasátek se mi obrací kufr,jen to čtu ... působí to na mě jako je hnus všech hnusů a raděj budu měsíc jíst posolený,suchý chleba,než tuhletu "delikatesu".
Jsem na tom stejně jako Almega - vepřové a hovězí maso mi smrdí, tudíž je nejím.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-42
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77652.
    Archiv anket.