Informace, které na obalu ryb nenajdete aneb Proč jsou konzervované ryby zdravé
Chuťové preference a původ rybího masa jsou často hlavním kriteriem výběru rybích delikates. Výživová hodnota bývá až na druhém místě, přitom právě tato informace může mít na naše zdraví zásadní vliv. Jaké ryby konzumovat a proč teď radí zástupci společnosti King Oscar – výrobce a distributora kvalitních konzervovaných ryb z Norska.
Odborníci na zdravou výživu se vzácně shodují, že rybí maso je zdravé a jako takové bychom ho měli konzumovat pravidelně – ideálně dvakrát týdně. Rybí maso většinou není tučné, obsahuje omega 3 nenasycené mastné kyseliny, jód, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Množství těchto látek záleží na konkrétním druhu.
Obecně platí, že čím je maso tučnější, tím méně bílkovin obsahuje. U ryb je tento poměr nejlepší. Tuk v rybím mase obsahuje zdraví prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které působí příznivě na nervový systém, obranyschopnost organizmu a přispívají k prevenci srdečně – cévních onemocnění. Ke konzumaci nejvhodnější jsou z tohoto hlediska slanečci, čerstvé ale i konzervované sardinky. Vysoký obsah omega 3 má také losos. Právě tučné ryby jsou také důležitým zdrojem vitamínů A, D, E a K.
Konkrétně vitamínu A, který má na starosti správnou funkci zraku, je nejvíc v konzervovaných tresčích játrech (ve 100 g až 5 100 µg). Tuňák, makrela ani sleď těchto hodnot zdaleka nedosahují. Navíc v tresčích játrech je i dostatek jódu. Pro svou jemnou chuť jsou játra vyhledávanou rybí delikatesou.
Další pochoutka pro labužníky – kaviár - je zas významným zdrojem vitamínu B12. Spolu s B6 je dobrý na nervovou soustavu a imunitu organizmu. Prospívá i krvetvorbě. V top listu B12 si dobře stojí i šproty a sardinky v oleji. Protože jsou konzervované i s kostí, jejich maso má kromě vitamínů skupiny B a vitamínu D i hodně vápníku. Konzervace ryb neubírá nic na jejich kvalitě, i v této formě si uchovávají všechny zdraví prospěšné látky.
Ty nejkvalitnější neobsahují konzervanty, ryby jsou neporušené ve vlastní šťávě nebo v jednodruhovém oleji. O výrobku hodně prozradí i cena. Kvůli možnosti výskytu těžkých kovů, které se do rybího masa dostávají ze znečištěných mořských vod, se vyplatí sledovat i původ masa. Nejnižší hodnoty toxických látek trvale vykazují vody Severního moře, pro rybolov jsou proto nejvhodnější.
Foto: Populární sardinky v oleji, které jsou do vaniček vkládány ručně, rozbalíte v téměř neporušeném tvaru. Můžete je servírovat jen tak na krajíci chleba, anebo teď v létě na listech čerstvého salátu.
O společnosti KING OSCAR
King Oscar je značkou kvalitních norských rybích konzerv a v současné době figuruje již na mnoha světových trzích. V České republice je jejím distributorem společnost Vitana, a.s. Výrobky King Oscar získaly své pojmenování v roce 1902; tehdejší norský a švédský král Oscar II. svolil spojit své jméno a portrét právě s těmito kvalitními rybími produkty. Dnes se s nimi může zákazník setkat nejen v Evropě, ale jsou mimořádně úspěšnou značkou i na severoamerickém a asijském trhu. King Oscar je znám také jako partner unikátního environmentálního projektu Návrat lososů, jehož cílem je navrácení lososí populace do českých řek.
Portfolio produktů King Oscar se dlouhodobě rozšiřuje - z původních 2 produktů v roce 1999 nabízí dnes King Oscar celkem 13 produktů - sardinky s různými příchutěmi, divokého Aljašského lososa nebo rybí a sledí filety. Další důležitou položkou jsou tresčí játra, která jsou lovena v čistých vodách u severního pobřeží Norska a nejsou tedy kontaminována PCB a dioxiny jako z jiných vod.
Díky velké orientaci na koncového zákazníka nabízí King Oscar kromě produktů i vlastní recepty, zapojuje se do různých aktivit v oblasti zdravého životního stylu, vaření a osvěty obecně.
„Podporujeme a propagujeme konzumaci ryb v Čechách a snažíme se téma zdravého stravování zpřístupnit všem generacím, od malých dětí, které potřebují v období dospívání stravu bohatou na jód a další stopové prvky, až po seniory, pro které je lehká stravitelnost potravin a zároveň jejich pestrá skladba velmi důležitá,“ říká zástupce společnosti King Oscar pro střední Evropu, Radek Hovorka.
19.7.2013 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Informace, které na obalu ryb nenajdete aneb Proč jsou konzervované ryby zdravé
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.rybičky od King Oskar můžu doporučit , vyhrála jsem za křížovku plnou krabici a všechny byly moc dobrý....v černé plechovce Losos ve vl. šťávě - tak ten byl vynikající....sardinky tam byly 4 x z toho dvoje ostřejší , ty chutnaly manželovi.....
u nás rybky každý týden, dnes budu zrovna dělat pomazánku....raději rybičky než tabletky - samou chemii
thePlacheck: to máš pravdu , to nám byl čert dlužen....
A hlavně největší problém je v tom že se slavná EU do všeho moc se*e!!!
Linda: Jj,je to problém také
Světlonoska: momentalne me osobne sejri slavna eu .... chteji nebo spis nakazala Farskym ostrovum snizit rybolov sledu na tretinu ....jenze 1) 99%tamnich obyvatel je ziva z rybolovu a jina moznost obzivy tam neni, co maji ty lidi delat? 2) je momentalne sezona, pokud je ted nevylovi tak riskuji na podzim jakesi prirodni problemy (ja to zas tak moc nepochopila v ty hatmatilce) na podzim, ale neco ve smyslu premnozeni a prirodne je to tahne na sever kde ale na podzim zacne led a zustanou pod ni a udusi se a na jare je to priplavi zpatky a znehodnoti se tim "uroda" pristi rok (nechapu to ze to priroda nezaridi lip, ale proste cim vic ted vylovi tim vic se pristi rok narodi novych sledu) a 3) cim min vylovi tim budou pak drazsi na trhu.... ale eu je klidna, oni reguluji vylov
Ryby miluji,ale když vidím,jak se masovým rybolovem drancují světová moře,přestávám je kupovatnavíc.když slyším,jaká množství odpadků ,v podobě PET lahví a plastu všeobecně se v moři nachází,nemám na ně už nějak vůbec chut´,raději tělu dodávám Omega 3mastné kyseliny v tabletáchNavíc mě štve,když to jen loví,ne chovají,že je to tak drahé
Ryby mam rada ,rodinu jimi neuctim a tak si je s chuti dam pouze kdyz jsem doma sama. Ale vadi mi, ze konzerva ryb stoji stejne (myslim na vahu) jako cerstve maso. Cerstve ryby jsou ok, mam mit cerstvy biftek a nebo cerstvou rybu za stejnou cenu? To je v poradku, mam na vyber, ale konzerva je porad jenom konzerva at je obsah sebezdravejsi a stoji pomalu vic nez ten biftek