Bramborový chléb
Potřebujeme:
1 kg hladké mouky
0,5 l světlého piva - NEVYCHLAZENÉ
4 az 5 nastrouhaných vařených brambor
3 lžičky soli
1 polévková lžíce octa
1 polévková lžíce mletého kmínu
1 kostka droždí
voda vlažná a cukr na kvásek
Postup:
Zaděláme na kvásek - rozdrobené droždí ve skleničce zalejeme 4 az 5 lžícemi teplé vody a hodíme na to lžičku cukru. Do deseti minut máme kvásek nahoře.
V míse smícháme všechny suroviny s kváskem, já používám ruční elektrické hnětací metly, je to lepší než ručně. Zadělané těsto necháme přímo v míse asi hodinu kynout. Vykynuté těsto není tuhé, aby se mohl vytvarovat bochník a tak přendavám do formy, v podstate do jakékoliv. Z kila mouky je těsta dost a proto většinou dělám kulatý bochnik a ještě do formy na štolu. Po přendání do forem necháme těsto ještě dalších 15 minut dokynout.
Pečeme v troubě asi hodinu při 180 stupních.
Po upeceni potřeme slanou vodou a nechame vychladnout.
Ještě za tepla je obtížné bochník ubránit před ostatními členy rodiny.
Dobrou chuť přeje Barča Z.
19.10.2015 Rubrika: | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3,2/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Bramborový chléb
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak tento chlebík mám asi nejradši. Já tedy nejsem úplně zdatná pekařka ani kuchařka, párkrát jsem něco zkoušela a vždy to skončilo v koši, a tak ho raději kupuji v jedné z nejlepších pekáren a to v https://www.vasepekarna.cz, ale recept si uložím a možná někdy dostanu odvahu udělat ho sama.
Vyzkouším ho,příležitostně ,jinak dávám do těsta vždy lžíci olivového oleje,nebo sádla
Jarča*: Za roky pečení mám jednoduchý recept,s obměnou na 3hrnky
1 hrnek žitné chlebové/zelený pytlík/tu používám nejvíc
2 hrn.hladké
nebo jakkékolv jiné,odměřeno na hrnky v jiné kombinaci
mohu poradit příště ,dělám si i kvásek,jen žitná mouka,trochu vody,octa nebo chleb,kurek.
YXH: Peču ho někdy i ve hřbetunebo v remosce.
Chleba peču někdy i 2x týdně,ale z brambor ještě ne.
Kdo peče-doporučuji dát kynout přes noc,nebo na pul dne,od ráno do dopoledne do lednice,nemá chybu
Chleba ani nějaké pečivo jsem doma nikdy nepekla a pekárnu jsem nikdy nechtěla. Manžel kupuje chleba u jednoho dobrého pekaře a mně chutná tmavý chleba, hlavně, že je čerstvý.
nekdy zkusim ...... jeste jsem doma chleb nikdy nepekla ....
Vypada to moc dobre, budu muset vyzkouset. Nemam rada z pekarny, nejak mi vadi ten tvar Bochnik je prece jenom bochnik
hmm, bude to dobrota... a kde je k tomu kus flákoty?
Už dlouho se chystám zkusit domácí chleba, a tenhle vypadá docela jednoduše Jen bych pro začátek asi udělala z polovičního množství, a uvidíme, jak se povede
mariena: jak se dělá ten okatý?
Mám ráda Barči chleba,ale miluju : chleba okatý: .Jenomže pro jednoho se to nevyplácí péct.