Zelná polévka
Potřebujete: bílé hlávkové zelí - 1 kg již očištěné zeleniny, 1 l vývaru (z kostky nebo z masa), 2 středně velké cibule, 40 dkg brambor, kmín, majoránku, sůl, pepř, tuk
Postup: Zelí nakrouháme na tenké proužky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Do hrnce dáme trochu tuku (oleje, ztuženého pokrmového tuku...) a cibuli na něm orestujeme. Přidáme zelí, zalijeme horkým vývarem a vše přivedeme k varu, pak přidáme brambory a koření (kmín, majoránku, sůl a pepř). Vaříme asi 40 minut. Podáváme s tmavým chlebem či celozrnným pečivem.
6.1.2010 Rubrika: | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelná polévka
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.manka: Tuhle verzi neznám, vypadá taky moc dobře, mňam.
IVUSKA 56: Já jsem si pro změnu střihla hrnec toho ruského boršče a to byla mňamka, povedl se mi jak nikdy. A taky jsem si musela zamrazit, protože bych praskla.
U nás se dělá zelná s tmavou zásmažkou. A zelňčka na červeno s kysaným zelím, hříbky, brambory a ueznnou a bílá taky s kysaným zelím, hříbky, brambora a šlehačku s moukou.
a u nás se dělá zelňačka z kysaného se smetanou a nic jiného v ní není. a pak se uvaří brambory ve slupce, namačkají a opečou a to se vkládá po troškách do talíře a jí. Jejda, dnes bude.
Tak já jsem dělala o svátcích vylepšenou zelňačku na způsob ruského boršče, ještě jsem přidala červenou řepu a masko ovarové a klobásku a nakonec na talíř zakysanou smetanu. jedla jsem to 3krát denně. Zbytek jsem musela zamrazit, abych se toho nepřejedla.
Lubar: já naleju šlehačku i do té s klobásou a paprikou.....ale bez brambor,ty v zelňacce z kyselýho zelí nemám ráda.....
Ňam, zelňačku bych si dala asi bude k večeři, na oběd už se rozmražuje hovězí, nějak ho udělám s rýží...
Já dělám dva druhy zelňačky - jednu červenou, s klobásou, jednu bílou, se smetanou... a obě jsou skvostné
Tuhle jsem dělala zelňačku,ale z kysaného zelí,nedávám tam jinou zeleninu, jen cibuli a brambory.
bez majoránky,ta mi tam nepasuje a přidala bych smetááánku
trpajzlik: Mńam, právě jsem to dovařila, moc dobré, jen jsem místo oleje použila sádlo a místo majoránky pálivou pariku (a muž si do toho právě nakrájel pálivou paprikovou klobásu a ujídá už teď).
dnes bych to brala hotové