Tipy na polévkové zavářky
Několik tipů na polévkové zavářky, kterými si můžete ozvláštnit váš jídelníček.
Osmažené burisony
Potřebujete: 4 lžíce burisonů, 1 lžičku másla
Postup: Na rozpuštěném másle osmažte burisony (stále míchejte). Hotové burisony dejte na zvláštní talířek a do polévky je přidávejte až při konzumaci, aby se příliš nerozmáčely.
Zbytkové knedlíčky (když vám zbyde kousek masa)
Potřebujete: 1 šálek mletého vařeného masa, 1 lžičku másla, 1 vejce, 1 bílek, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mléka, zelenou petrželku
Postup: Rozměklé máslo utřete se žloutkem, přidejte mleté maso, sníh z bílků a všechny ostatní ingrdience. Osolte a dobře promíchejte. Lžičkou vykrajujte malé knedlíčky a vkládejte je do vroucí polévky, vařte asi 10 minut.
Klasika - Kapání
Potřebujete: 1 vejce, asi 1,5 lžíci hrubé mouky, sůl
Postup: V hrnečku rozšlehejte vejce se solí, přidejte hrubou mouku a vymíchejte řidší těsto. Přes vidličku je rozlévejte po celém povrchu vařící polévky a vařte asi 5 minut.
Houskové knedlíčky
Potřebujete: 1 lžičku másla, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mléka, zelenou petrželku, sůl
Postup: Rozmíchejte rozměklé máslo, vejce, mléko, strouhanku a jemně nasekanou petrželku, osolte a vytvořte tužší těsto. Lžičkou vykrajujte noky a ve vroucí polévce je vařte asi 10 minut.
21.2.2012 Rubrika: Polévky | Komentářů 26 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy na polévkové zavářky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Zbožňuju kvasnicové, ale neumím je dělat. Máte někdo opravdu osvědčený, poctivý recept?
já taky vždy viděla fritátové nudle
tak jsem hodila do googlu a hele...možní dobré jídlo
http://www.worldonmyplate.com/cz_CZ/recipe.php?id=3240
mam-ča: Díky moc za tip, to by mě nikdy nenapadlo.
Já v polévce docela nerada kapání a různé pdobné nočky, ale např. celestýnské nudle nebo obyčejné tenoučké, játrové knedlíčky nebo kroupy, to mám moc ráda.
Já tedy dělávám takovou ostudnou rychlovku, když mi zbyde část vejce z potírání buchet. Pokud máme buchtový oběd, tak k nim dělám polévku a když je to vývar, tak ten zbytek vajíčka využiju na takovou mega rychlou omeletku bez veškerého nádobí. Hlavně pak nic nevyhodím, to já nerada. To rozšlehané vajíčko v té samé misce, co je, smíchám s přiměřeně mouky, aby vzniklo těstíčko. Pak dochutím libovolným kořením a bylinkami. Dám do mirkovlnky a umikrovním z toho malou silnější omeletku. Pak nechám lehce prostydnout a nakrájím na proužky do vývaru nebo do jiné polévky, kde se hodí.
Kadla: orinka: uzená s kroupama mlask
Kadla: všecko mi v polívce chutná- pohanka, kroupy...
orinka: Já v polévce miluju i kroupy..
A to nejlepší nakonec: do polévky se dá zbylá uvařená rýže!!!! Bezpracné a rychlé
Kadla: nevím, jestli správně, ale žloutky s trochou tuku, ušlehaný sníh, strouhanka nebo dětská krupička, sůl, sekaná petržel a buď to osmažíš po obou stranách na pánvi jako amoletu nebo to uděláš v troubě v pekáčku. Tak to dělám já, ale nejsem si jista, jestli by mě mistr kuchař nesprdnul.
Děvčata a nevíte některá, jak se správně dělá svítek?
Jsme polívkoví, zavářky různého typu máme rádi. Nudle, nočky,celestýnské nudle..Dívala jsem se na Prostřeno a tam dělala paní vaječné knedlíčky, místo jater tam dala vaječinu, jinak postup stejný jako u játrových knedlíčků.Vypadalo to dobře. Nejvíce mám ale ráda drožďové a houbové knedlíčky.
orinka: nee, myslím, že úplně správně jsou fritátové, ( není tu někde talenka? ta by to určo věděla, jako češtinářka ) ale v Takové normální rodince říkala paní Medřická frigátní a od tý doby jsou holt frigátní
Jsme polívkoví,takže si dělám jak nudle tak i celestýnské a na játrové knedl.do zásoby,dvoje poslední jmenované do mrazáku
Celestýnské nudle jsou také výborné
Možností je mnohem vícdroždové knedlíčky-u nás velmi oblíbené,strouhání,zastřená vejce atd
orinka: To jsem ráda, že můžu zkušeným kuchařkám taky něco doporučit. Já žiju v poklusu, tak "rychlovky" jsou moje záchrana.
mam-ča: ó, to vyzkouším to neznám. Já znám jenom ty z játrovky, nejlepší je z tzv. játrové cihly, z toho jsou vynikající.
Doporučím taky jednu rychlovku : půl metru vinné (nebo podobné bílé) klobásy. Do vroucího vývaru vytlačujeme ze střívka kousky. Rovnou se tak tvoří stejně velké knedlíčky. Za pár minut je to hotové a chutná to dobře.
ty noky napřed vázly a teď jich máte hromadu, administrátor prý byl o chybě informován
U nás jsou oblíbené krupičné noky. Do hrnku rozklepnout vajíčko (nebo dvě, když je polévky velký hrnec), lžička oleje a tolik dětské krupičky, aby se vymíchala hustá kaše. Nechá se odpočinout. Pak se lžičkou s dlouhým držadlem vykrajují noky a zavářejí do polévky. Nabudou. Jsou jemné a měkké. Jediné, na co dávat pozor, aby ta kaše byla hustší, ale ne příliš, musí tím jít míchat vidličkou bez většího odporu.
U nás jsou oblíbené krupičné noky. Do hrnku rozklepnout vajíčko (nebo dvě, když je polévky velký hrnec), lžička oleje a tolik dětské krupičky, aby se vymíchala hustá kaše. Nechá se odpočinout. Pak se lžičkou s dlouhým držadlem vykrajují noky a zavářejí do polévky. Nabudou. Jsou jemné a měkké. Jediné, na co dávat pozor, aby ta kaše byla hustší, ale ne příliš, musí tím jít míchat vidličkou bez většího odporu.