Při krájení cibule nemusíte brečet a další zeleninové rady do kuchyně
Na jaře a v létě připravujeme a konzumujeme více zeleniny než jindy. Víte, jak v ní uchovat vitaminy? Jak zabránit cibuli, aby nás při krájení neštípala do očí, nebo jak zbavit aromatický česnek příliš intenzivní vůně? Přečtěte si pár zeleninových rad a fíglů do kuchyně.
Cibule
Cibule je základ. Bez ní se nedá uvařit téměř nic. Jen kdyby při krájení tak nenutila k pláči. Této nepříjemnosti se zbavíte tak, že cibuli předem nahřejete v teplé troubě.
Cibulový zápach z úst odstraníte, když vypijete trochu mléka. Ruce od cibule si zase opláchněte octovou vodou, nebudou pak cítit.
Jde vám cibule (ale i česnek) špatně sloupnout? Ponořte je na tři minuty do studené vody. Slupka zvláční, netrhá se a sloupnete ji raz dva.
Nikdy cibuli nestrouhejte na plechovém struhadle. Stykem s kovem totiž hořkne.
Česnek
Chcete trochu zmírnit česnekové aroma? Ponořte jej na pět minut do osolené vody a teprve potom ho přidávejte do pokrmu.
Česnekový zápach z úst zmírníte, když vypijete trochu mléka, nebo rozkoušete zrnko kávy.
Nezapomeňte, že česnek se přidává do pokrmů až nakonec, jinak ztrácí chuť.
Recept na česnekovou pastu
Chcete-li mít česnek neustále při ruce, připravte si domácí česnekovou pastu. Vydrží vám až do příští sklizně. 500 g zdravého, oloupaného česneku umelte a promíchejte se 150 g soli. Směsí naplňte sklenice se šroubovacím víčkem. Při plnění sklenicí hodně potřásejte, aby v ní bylo co nejméně vzduchu. Navrch nasypte vrstvičku soli, dobře uzavřete a zabalte třeba do tmavé látky. Česneku totiž nesvědčí světlo.
Květák, okurky a další zelenina
Pokud je květák příliš hustý, ponořte jej na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm bývá ukrytý.
Křen před strouháním nahřejte. Nebude pak při strouhání tolik čpět.
Okurkový salát lépe strávíte, když mísu napřed vytřete česnekem. Pak do ní nastrouhejte okurky a ochuťte.
Rajčata snadno sloupnete, když je předtím ponoříte do vařící vody. Slupky potom můžete přidat do hovězí polévky, které dodají pěknou barvu.
Aby vám bílá zelenina (celer, květák, zelí) nehnědla, přidejte do vody trochu citrónové šťávy nebo octa. Oloupanou zeleninu do ní pak vkládejte.
Při vaření vkládejte zeleninu do vroucí vody. Zachováte tak velké množství vitaminů.
Aby zapékaná zelenina dobře chutnala, posypte povrch strouhankou a pokapte tukem. Vytvoří se tak zlatavá kůrka, která skvěle chutná a je pěkná i na pohled.
Máte nějaké vlastní osvědčené tipy, jak připravovat zeleninu?
19.6.2007 Rubrika: | Komentářů 15 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Při krájení cibule nemusíte brečet a další zeleninové rady do kuchyně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Tak na to bych se mohla vyprdnout, abych kvůli cibuli roztápěla troubu... Mně funguje vzít si před krájením cibule do pusy mentolovou žvýkačku Když žvejkám peprmintovou orbitku, neukápne mi ani slzička. Nevím, čím to je, ale funguje to. Kdysi jsem tuhle radu vyčetla v jednom časopise.
a do okurkového salátu nastrouhejte trochu čerstvého fenyklu, je to dobré a lépe stravitelné!!!
kubikm: zkuste přihodit do okurkového salátu s kefírem jeden nebo dva lístky máty ,,,,,, v létě velmi osvěžující
česnek cibule křen pomáhá i loupat pod odtahem na sporáku .... pokud někdo cimprlich na ruce tak jsou dobré chirurgické rukavice .... 100 ks cca 80 korun ve zdravotních potřebách cit zaručen ....
od tý doby co nosím kontaktní čočky mi oči při krájení česneku neslzí, jinak
abadon: to je ten mizerný čínský česnek. Skus někde na tržnici sehnat ten náš a uvidíš tu sílu
Qwea: To ne. Česnek dávám vždycky nakonec. Je to asi tím, že už je starý a vyčpělý. Když ho loupu, tak mi ani ruce nesmrdí ... hrůza děs
abadon: Není to fakt tím,že se má dávat až nakonec?Já to nevěděla.Jinak se mi zdá silnější česneková pasta.
A co místo krájení cibule skočit na večeři do restaurace?
Spíš by mě zajímalo, jak zvýraznit aroma (chuť) česneku. Poslední dobou nejsem schopna narazit na česnek, který by tak i chutnal. Do česnečky jsem dala celou hlavičku, nicméně tam skoro cítit nebyl. Už aby se urodil čerstvý.
jsem líná zapínat troubu kvůli jedný cibuli, tak cibuli opláchnu dost horkou vodou, a taky to zabírá....
kubikm: naše mamka nám okurkový salát dělávala taky tak a pořad ještě dělá, ale já jsem to s mlékem nikdy nechtěla a do dneška jsem se to nenaučila jíst.
Cibuli a křen strouhám (loupu) s manželovýma potápěčskýma brýlema.
zápah po cibuli vyruší nať petržele
tak okurkový salát dělá zásadně s kyselým mlékem, kefírem nebo smetanou