Kuře na víně
Potřebujete: 2 kg naporcovaného kuřecího masa, 20 dkg menších žampiónů, 4-5 plátků anglické slaniny, 6 lžic olivového oleje, 6 lžic rajského protlaku, 2 stroužky česneku, 400 ml červeného vína, 400 ml kuřecího vývaru, 2-3 lžíce koňaku, bouquet garni (tymián, petržel, bobkový list), mouku
Postup: Naporcované kuře omyjte a obalte v mouce. Na pánvičce se silnějším dnem rozehřejte pár lžic olivového oleje a kousky kuřete na něm postupně osmažte. V hrnci se silným dnem rozehřejte zbytek oleje, přidejte plátky anglické slaniny nakrájené na proužky a česnek nakrájený na plátky. Po chvilce přidejte osmažené kousky kuřete, zalijte je koňakem, vínem a vývarem (můžete též připravit bujón z kostky). Přidejte 6 lžic rajského protlaku a bouquet garni (buď vložte koření do gázy, kterou pak ovážete bílou režnou nití, nebo do nerezového čajítka, které zavěsíte na okraj hrnce). Přiveďte k varu a pak stáhněte plamen. Přikryjte a nechte probublávat asi půl hodiny. Žampiony oloupejte, a pokud jsou malé, přidejte je celé ke kuřeti, jinak je nakrájejte na menší kousky a nechte dusit dalších asi 10-15 minut. Až je kuře měkké, vyjměte bouquet garni, přendejte do servírovací mísy a podávejte.
Tip: před podáváním můžete posypat petrželkou nebo pažitkou.
26.2.2009 Rubrika: | Komentářů 8 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kuře na víně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Recept jsem zkoušela o víkendu a je to móóóc mňam mňam
monja: rád slyším nevynalezl jsem to já, ale kdysi farmářské ženy, které ráno musely jít pracovat a večer potřebovaly mít uvařeno.....
Já už maso ( když je čas a nálada) ani jinak nepeču
Ota: Díky pomalé pečení jsem tuhle podle tvé rady použila u svíčkové - bylo to skvělé - dala jsem to péct kolem půlnoci a ráno voněla celá kuchyň a asvíce byla boží - můj syn je profi kuchař a dostala jsem za to pochvalu
sharon: to ne.... ale věkem od něj daleko nejsem on je zcestovalý profík co vaří i "lidově" já jsem zcestovalý amatér, který se tím baví ....
Ota: tipuju, že budeš ten Babica z telky
sharon: ještě by se dala udělat časově náročnější varianta
" pomalé kuře na víně"
prostě to dušení natáhnout při malé teplotě ( na jedničku nebo 1+) jen aby to občas zabublalo na takových 180 minutek
Obecně taková dlouhá příprava dělá z masa to pravé ořechové ( viz třeba rozdíl mezi "kachnou" a "13hodinovou kachnou"
Ota: téééééda, ty válíš.......ale musí to být mňamka
Paní Lenko tomu dávám naprostou a 3x podtrženou jednušku
Ps : jenom si dovolím malou poznámku pro léto ...
pokud máte koření do bouqet garni na zahrádce tak oficiální a původní verze je prostě vzít větvičky vámi vyjmenovaného koření, svázat je do svazečku ( metličky) nití a vnořit do sosíku, vývaru , polévky ....... promiňte ale máme známé Francouze a nějakou dobu jsem tam žil a taky ta metlička je jaksi koloritnější
z českých vín bych do tohoto doporučil Modrý Portugal
a jako přílohu nové brambory ?
či snad česnekové osmahlé bagetky ?
a jako variantu co takhle dát místo žampionů podruhé sušené švestky?
slovy klasika to je pak "ŇAM ŇAM ŇAM"