Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Kuře na víně

Kuře na víně

Potřebujete: 2 kg naporcovaného kuřecího masa, 20 dkg menších žampiónů, 4-5 plátků anglické slaniny, 6 lžic olivového oleje, 6 lžic rajského protlaku, 2 stroužky česneku, 400 ml červeného vína, 400 ml kuřecího vývaru, 2-3 lžíce koňaku, bouquet garni (tymián, petržel, bobkový list), mouku

Postup: Naporcované kuře omyjte a obalte v mouce. Na pánvičce se silnějším dnem rozehřejte pár lžic olivového oleje a kousky kuřete na něm postupně osmažte. V hrnci se silným dnem rozehřejte zbytek oleje, přidejte plátky anglické slaniny nakrájené na proužky a česnek nakrájený na plátky. Po chvilce přidejte osmažené kousky kuřete, zalijte je koňakem, vínem a vývarem (můžete též připravit bujón z kostky). Přidejte 6 lžic rajského protlaku a bouquet garni (buď vložte koření do gázy, kterou pak ovážete bílou režnou nití, nebo do nerezového čajítka, které zavěsíte na okraj hrnce). Přiveďte k varu a pak stáhněte plamen. Přikryjte a nechte probublávat asi půl hodiny. Žampiony oloupejte, a pokud jsou malé, přidejte je celé ke kuřeti, jinak je nakrájejte na menší kousky a nechte dusit dalších asi 10-15 minut. Až je kuře měkké, vyjměte bouquet garni, přendejte do servírovací mísy a podávejte.

Tip: před podáváním můžete posypat petrželkou nebo pažitkou.

Lenka Moučková


26.2.2009   Rubrika:   |   Komentářů 8   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Kuře na víně

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Dandenka
Dandenka - 3.3.2009 13:57

Recept jsem zkoušela o víkendu a je to móóóc mňam mňam

 
Ota
Ota - 26.2.2009 13:58

monja: rád slyším nevynalezl jsem to já, ale kdysi farmářské ženy, které ráno musely jít pracovat a večer potřebovaly mít uvařeno.....
Já už maso ( když je čas a nálada) ani jinak nepeču



 
monja
monja - 26.2.2009 12:03

Ota: Díky smajlik - 33pomalé pečení jsem tuhle podle tvé rady použila u svíčkové - bylo to skvělé - dala jsem to péct kolem půlnoci a ráno voněla celá kuchyň a asvíce byla boží - můj syn je profi kuchař a dostala jsem za to pochvalusmajlik - 33

 
Ota
Ota - 26.2.2009 12:01

sharon: to ne.... ale věkem od něj daleko nejsem on je zcestovalý profík co vaří i "lidově" já jsem zcestovalý amatér, který se tím baví ....

 
sharon
sharon - 26.2.2009 11:15

Ota: tipuju, že budeš ten Babica z telky smajlik - 94smajlik - 95

 
Ota
Ota - 26.2.2009 10:30

sharon: ještě by se dala udělat časově náročnější varianta
" pomalé kuře na víně"

prostě to dušení natáhnout při malé teplotě ( na jedničku nebo 1+) jen aby to občas zabublalo na takových 180 minutek

Obecně taková dlouhá příprava dělá z masa to pravé ořechové ( viz třeba rozdíl mezi "kachnou" a "13hodinovou kachnou"

 
sharon
sharon - 26.2.2009 10:21

Ota: téééééda, ty válíš.......ale musí to být mňamkasmajlik - 57

 
Ota
Ota - 26.2.2009 10:06

Paní Lenko tomu dávám naprostou a 3x podtrženou jednuškusmajlik - 47

Ps : jenom si dovolím malou poznámku pro léto ...
pokud máte koření do bouqet garni na zahrádce tak oficiální a původní verze je prostě vzít větvičky vámi vyjmenovaného koření, svázat je do svazečku ( metličky) nití a vnořit do sosíku, vývaru , polévky ....... promiňte ale máme známé Francouze a nějakou dobu jsem tam žil a taky ta metlička je jaksi koloritnější

z českých vín bych do tohoto doporučil Modrý Portugal

a jako přílohu nové brambory ?
či snad česnekové osmahlé bagetky ?

a jako variantu co takhle dát místo žampionů podruhé sušené švestky?
slovy klasika to je pak "ŇAM ŇAM ŇAM" smajlik - 34

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.