Zapečená cuketa s dýní
Potřebujete: 1 velkou cuketu, 1 dýni, 1 cibuli, česnek, 25 dl mléka, 2 celá vejce, 100-150 g 30% eidamu, balení anglické slaniny, olej, sůl a pepř
Postup: Cuketu a dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (dýni samozřejmě zbavíme velkých semen). Cibuli nakrájíme nadrobno. Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme cuketu a dýni, prolisovaný stroužek česneku a necháme dusit asi 15-20 minut. Pokud je potřeba, přidáme vodu. Dno zapékací misky vyložíme anglickou slaninou. Na ni navršíme zeleninu. Připravíme si vaječnou směs: celá vejce vyšleháme v mléce, pak přidáme poloviční množství strouhaného sýra, osolíme, opepříme a zalijeme cuketu s dýní. Posypeme zbytkem sýra a dáme péct, až vaječná hmota zpevní a povrch bude zlatavý.
Tip:
* Anglickou slaninu můžeme předem ogrilovat/orestovat.
* Do vaječné hmoty můžeme ještě přidat jemně sekanou pažitku.
* Jako další sezonní surovinu můžeme přidat houby.
10.11.2011 Rubrika: Zelenina | Komentářů 12 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapečená cuketa s dýní
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.manka: 8:56....taky mě to s tou vodou napadlo....
LenkaT: Ten tvůj recept se mi líbí daleko víc. A ty slaniny a uzeniny, to taky moc nemusím.
Kdysi jsem dělala něco podobného s cuketou a mrkví, bylo to dobré.
No já tedy nevím, dýně, cuketa, mléko a ještě houby...patlanina.
orinka: dělám takovou gratinovanou cuketu a to je moc dobrý, ale tohle mi přijde fakt nic moc
manka: a ještě mléko, taky se mi to nějak nezdá
Dělám nákyp z cukety, ale přidává se tam buď mouka, nebo rohlíky.
z oranžové dýně bych raději doporučila udělat zelí k pečenému masu a s cuketou bych naložila různě - taky může být na zelí, na karbanátky, cuketovou buchtu....toto jídlo z dnešního receptu by asi moc velké ovace nesklidilo. Rozhodně nemíchat.
samozřejmě ještě sůl do směsi přidat
občas něco podobného udělám, z cukety jen, pokrájím na kostky, posolím, nechám pustit vodu, sliju, přidám cibuli, česnek, případně ještě nějakou zeleninu, třeba pytlík mražené, nějaké bylinky, dám do sádlem vymazané zapékací mísy a zaliju vejci rozšlehanými ve smetaně. Přiklopím a nechám péct, asi půl hodiny. Pak odklopím a případně posypu sýrem a nechám povrch zezlátnout. Šunku nebo jinou uzeninu lze přidat, ale nemusí být.
šmarjapano, to musí být jak bláto, velká cuketa, to je vody a vody, do toho dýně, ne já to teda určitě zkoušet nebudu
není to nějak moc dýňovaté? Jedna z nich by docela stačila, beztak to má podobnou chuť
ale to by asi šlo i bez slaniny...
Jéé, tak se vždycky těším, na nějakou inspiraci na něco bez masa a zas je v tom aspoň slanina