Zapékaný lilek
Potřebujete: 3 ks lilku - ukrojit špičku a tu část s lístky, podélně i se slupku přepůlit (aby byla půlkolečka, na pánvi se to líp opéká), pak ještě příčně pokrájet na slabší plátky, všechny dobře osolit a nechat minimálně 2 hodinky potit. Potom na sítu propláchnout a tím zbavit hnědé hořké tekutiny.
1/2 sáčku krátkých těstovin - uvařit al dente.
Postup: Osušený lilek na pánvi postupně na oleji lehce osmahnout, vmíchat do uvařených těstovin. Nechat trošku zchládnout. Pak do toho přidat 3 celá vejce, 20 dg nahrubo strouhaného sýra (typu eidam, gouda, ementál), asi 300 g bílého jogurtu - může být klidně celý velký, utřený česnek podle chuti, 1 syrová nadrobno pokrájená cibule, mletý pepř a jako koření si můžete vybrat: výborná je adžika, v původním receptu je kari koření, oboje si tam dejte podle chuti a odvahy, na to množství je základní míra 1 rovná polévková lžíce. Oboje chutná skvěle.
Moc nesolíme, spíš ochutnáme a sůl přidáme podle potřeby, všecky složky jsou totiž slané. Dobře promícháme a na pekáčku upečeme dočervena, to trvá asi 20-30 minut, podle typu trouby. Dá se jíst i studené.
"K tomu jsou dobrá rajčata anebo jakýkoliv salát, včera jsme si pošmákli na rukole. Dobrou chuť vám přeje Orinka."
Děkujeme za recpet.
2.4.2012 Rubrika: Zelenina | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapékaný lilek
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka:
orinka: Díky,mě to celkem připadá stejné...
magic11: jasně, kontrola je dobrá. Ale naopak zas nevadí, když si to člověk ráno nachystá, odejde a pak to má připravené k vaření. To je jako se vším, nedá se to přesně určit.
Světlonoska: jestli jsi ještě lilek nejedla, tak je to škoda, protože ačkoliv mám cukety samozřejmě taky moc ráda, nedá se to vůbec srovnat. Cuketa je vodnatá, lilek má pevné "maso", chutá trošku houbově, pokud se to dá vůbec k něčemu přirovnat. Ale samozřejmě nevnucuju
ono stačí lilek "vypotit" i jen 15 minut, 2 hodiny je zbytečně dlouho, ale asi záleží i na lilku, jak je moc čerstvý...
Linda: jo, a ten nasolený lilek dej klidně na jednu hromadu na misku, nemusí to volně jednotlivě ležet, ba naopak se to urychlí.
Linda: vysvětlím tu pocení lilku. Pokud ho uděláš rovnou bez té procedury, bude to tvrdé a především strašně trpké. Když to pak propláchneš na sítu vodou a dál už nesolíš, je to akorát. Opravdu neradím vynechávat to odpočinutí a nasolení, zkusila jsem jednou a nedalo se to jíst.
To vypadá dobre ...vyzkousim, v Lidlu mivaji lilek za hubicku
Nechápu to "odparováni" vody... je to ve vsech receptech s lilkem, vyzkousela jsem 2x, jednou mi po pul dne vytekla z lilku asi lzice podivné tekutiny, podruhy ani to ne . Navic ta sul se nedá vymit a i kdyz jsem v konecné fázi uz nesolila prislo mi jidlo hodne slané ...asi delám neco spatne. Takze nepotim a hned ho pouzivam, pokud je nutno osmahnout na panvi delám to na sucho nebo s minimem oleje.
Lilek nekupuji,počkám si na své cukety ze zahrádky,ze kterých dělám ledasco,s těstovinami jsem to ale ještě nezkoušelazvláštní kombinace,podle mně
To vypada zajimave asi zkusim...