Ovesná kaše
Potřebujete: 160 g ovesných vloček, 3 dl vody, 50 g másla, 2 jablka, 40 g cukru, hrst namočených rozinek, 3 dl mléka, skořici na posypání
Postup: Ovesné vločky zalijte vodou a nechte chvíli nasáknout. V pánvi přepusťte 30 g másla a opečte na něm jablka nakrájená na kostičky, přidejte rozinky a zasypte cukrem. Nechte zkaramelizovat, pak vmícháme vločky a mléko a ještě asi 5−7 minut provařte. Nakonec dochuťte skořicí. Porce na talíří doplňte tenkým plátkem másla.
17.9.2012 Rubrika: Sladká jídla | Komentářů 20 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Ovesná kaše
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Občas si ovesné vločky k snídani dělám, výborné jsou ty instantní, mají různé příchutě a jsou hned hotové.
Vlocky jsou fajn je pravda, ze delaji teplo v brise takze je jim spise, kdyz je chladneji...Co vim tak se prodavaji i instantni ty jsou hotove hned...Nejradeji je mam zalite horkym mlekem a na ne takovy horky sirup jahodovy + cerstve, ale ne studene (jahody)...Dobra je i kombinace zelene jablko, skorice, javorovy sirup, orechy...par boruvek...Dlouho zasyti, dodaji energii - snidane pro "viteze"
batole to jí k snídani. já to jím s ním. vařím v mlíce, zalívám to už večer a nechám stát přes noc. je to podstatně rychleji hotové. a když jsou to takový ty jemný vločky (nebo obyčený pomixovaný) tak je to hotový snad za 2 minuty. do toho banán.
Vlocky do misky, na ne mleko a na 2 minuty do mikrovlnky. Trochu hnedeho cukru nebo med, nekdy pridam rozinky. A mam "zimni" snidani. Obcas pridam susene ovoce nebo kompot.
Linda: já jsem zrovna o víkendu dělala dceři snídani - vločky, sušené ovoce a smíchala to s jogurtem. Než se to pořádně promíchá, je to připravené k jídlu...
dadka: bodejť by to nebylo sladké, když tím teklo mléko Ale vařilo se to strašně dlouho. Kupovala jsem to kočkám, moc jim to nechutnalo. Jako řízek si to pamatuje ze závodní jídelny. Koupit vemínko, aby bylo hezké, byl kumšt. Muselo být bez tuku, takové jako libové a pak teprv za něco stálo. Voda se z toho slévala a vařila v druhé. Pak to šlo jíst.
dadka: a víš, jak to prospívá pleti i vlasům?
Linda: čtu až teď - já na hodinky nekoukám, ale než ustelu, můžu snídat. Takže tipuju 5-10 minut.
Almega: jo, tohle také pamatuji z dětství, když nás honila mlsná.
Ještě jsem si vzpomněla: Když jsme mívali velkou chuť na sladké a doma nikdy nic nebylo,tak jsme vzali ovesné vločky a trochu cukru a na pánvi jsme to opražili na sucho),trošku to zkaramelizovalo a bylo to pro nás něco jako oříšky....
Linda: Dělávala jsem si podobnou snídaní jako Orinka - misku vloček, na ně kousíček másla (nebo lžíci oleje), zalít vařící vodou, nechat přikryté stát po dobu, co jsem v koupelně, nejméně pět minut (tak krátce tam nebývám), pak přidat nakrájené jablko, rozinky, kokosové lupínky nebo sekané ořechy, nebo místo jablka strouhanou čokoládu, ve sladkomilném rozpoložení med či cukr. Bez mléka, bez jogurtu. Nebo za studií v podstatě totéž, jen večer jsem zalila vločky studeným mlékem, nechala přes noc v ledničce a ráno dochutila podle stavu spíže a chuti.
Ja delam jednodussi ovesnou kasi - dam do rendliku obycejne vlocky, zaleju vodou, aby byly ponorene a jeste kousek nad nimi zustal, nastrouham jablko, pridam skorici a povarim. Je to otazka asi tak deseti minut vcetne te pripravy. Driv jsem to na taliri jeste polevala medem, ale neni to potreba. Ale jablka je lepsi vychytat v obchode nejaka ceska, aby to chutnalo jako jablko.
Linda:
A co si tu kasi uvarit uz vecer a rano jenom ohrat? Ja to tak taky planuju delat, az mi zase zacnou povinnosti. Rano radeji o deset minut dele spim, nez varim
orinka: ta tvoje verze mi pripadá proveditelnejsi....jak dlouho je nechávas stat? Dejme tomu kdybych je zalila a sla do sprchy, budou hotove za nejakych 10minut? Naposledy jsem z nich varila kasi detem a to se muselo varit nejakych 10-15minut a to rano odmitam....já se momentalne ucim snidat a tohle vypada jednoduse. Nejaky namazany chleba do sebe v 6 rano nedostanu, potrebuji neco mokrého
sharon: taky davam do polevky, miluju je v polivce
Kasi jsem jeste takto delat nezkousela, mozna to nekdy zkusim...
Almega:
Já tedy ryby miluju,ale máš pravdu s tou plechovkou. V ní byly izávitky v aspiku a ten plech tak hnusně páchl, že se ty rybí závitky nedaly jíst.
A vůni vařeného vemínka si taky pamatuju, taková nasládlá vlezlá vůně. Ale kilo stálo 4 koruny a když se to potom usmažilo jako řízek, nebylo to špatné.
V životě jsem ovesné vločky nejedla,ani jsem je nikdy nezkusila.
já vločky jedině do polévky.....
ovesnou kaši mám každé ráno, jen to mám zjednodušené: v konvici se vaří voda na čaj, do misek dám 2 lžíce jemných ovesných vloček, zaleju horkou vodou a za chvilku je to hotové. Přimíchávám do toho bílý jogurt, syrové ovoce a med. Tohle se nikdy neomrzí.
Tak ovesné kaše jsme se v dětství najedli tolik,až to už nechci nikdy jíst...Za mého dětství byla i taková kostka,snad se to jmenovalo Avena,která byla už hotová kaše v prášku,se to jen rozdrolilo a přelilo horkým mlékem.Vůně této kaše,chuť rybího tuku,závan bílé kávy a smrad z vařícího se vemínka,tak to vše by mi připomenulo dětství raz-dva!!! A ještě kyselé ryby v kulaté velké plechové konzervě...
tak já vločky dělám v mléce