Zelníky
Potřebujete: vymačkané kysané zelí, sůl, sádlo nebo škvarky, salám, slaninu, špek (podle chuti), hrubou mouku
Postup: Zelí, které jsme zbavili láku, smícháme se solí, sádlem (škvarky), slaninou, špekem a salámem a na konec přidáme hrubou mouku. Uděláme těsto a vyválíme na posypaném vále placku (nejlépe slabší). Dáme na plech (nemusí být vymazaný, škvarky a špek pustí tuk) a nožem nakrojíme čtverečky. Dáme péct při teplotě 180 °C. Pečeme dozlatova.
Můžeme rovněž zvolit jiný postup: vykrajovat kolečka menší sklenkou a pak teprve dávat na plech.
"Je to velmi chutné jídlo," píše čtenářka Pavlína, "a také velmi jednoduché." Děkujeme za recept a přejeme dobrou chuť.
21.9.2009 Rubrika: | Komentářů 4 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zelníky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.My na Mora vě děláme Zelňáky klasicky jako bramborák, akorát tam nedáváme česnek, protože to by nemělo do toho kysaného zelí smysl. Ale jinak klasicky: kys. zelí, vajíčko, hl. mouka, trocha majoránky a smažíme placičky jako bramboráky. Stejným způsobem děláme i cukeťáky (tam je třeba nasolit a bymačkat před utvořením hmoty).
i bez těch škvarků jsou moc dobré
mám načatý zelí v lednici, máme večeři
Můj řízeček je dělá často a je to veliká mňamka.
Jedla jsem je u kamarádky a jsou opravdu dobré