Drobenkový koláč
Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru (použijeme hrnek o objemu 1/4 l), 3/4 hery, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 150 ml mléka.
Postup: Z mouky, cukru a hery uděláme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a použijeme na posypání koláče. Do zbývajícího těsta přidáme prášek do pečiva. Směs promícháme, potom přidáme 2 vejce a mléko. Těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech. A teď záleží na tom, co máte ve spíži:
1. Jednoduchá varianta: koláč poklademe kompotovaným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme při 180°.
2. Na syrové tešto opatrně rozetřeme 2 tvarohy, rozředěné trochou mléka s moučkovým cukrem (podle chuti), můžeme přidat i vanilkový cukr a opět posypeme drobenkou.
3. Výborná je kombinace s tvarohem a kompotovanými meruňkami.
4. Když máme na zahrádce jablka: na hrubším struhadle nastrouhaná je rozprostřeme na povrch těsta (pod jablka můžeme rovněž rozetřít tvaroh). 2 nastrouhaná jablka můžeme vmíchat do těsta.
5. Do sypké hmoty před přidáním mléka a vajec vmícháme 2–3 lžíce kakaa. Opět dáme těsto na plech, potřeme tvarohem a posypeme drobenkou.
Koláč se vždy povede a je to rychlovka.
Za recept děkujeme čtenářce Haně Smýkalové.
31.5.2006 Rubrika: Moučníky | Komentářů 11 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5