Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Sýry všech barev a chutí

Sýry - mňam, mňam... Doufáme, že neznáte jen 30% Ementál ze supermarketu...

Tak se pojďme podívat na různé typy...

Camembert je synonymem Francie. Teprve v roce 1983 získal svou ochrannou známku. Kde se může vyrábět ten jediný a pravý camembert?

v Normandii, na severozápadě
v Charante-Maritime, na jihozápadě
v Alsasku, na severovýchodě

Ochranná známka AOC u Camembertu zaručuje, že například:

sůl, kterou je ochucen, pochází výhradně ze solných polí v Bretani
do mléka nesmí být přidáno mléko zahuštěné nebo v prášku
v obchodě je prodáván za pomoci vyškolených poradců

Sezona výroby (není myšlena výroba průmyslová) kozího sýra je

od Velikonoc po Dušičky
non stop
jen během letních měsíců

Kozí sýry se "odívají" kvůli lepším chuťovým vlastnostem

do jemné gázy
do jemného zlatého papíru
do popelu z dubu nebo do dřevěného uhlí

Kdo by řekl, že Korsika má vlastní sýry. A přece je to pravda! Jsou hlavně z mléka

koz a ovcí
buvolů
kobyl

Na Korsice vyrábí sýry

jen velké mlékárny
výhradně farmáři
zasvěcení řádu Lahodného sýra

A jsme u plísňových sýrů. Tak třeba rokfór (roquefort)...

je výhradně ten, co zraje v jeskyních vršku Combalou vesnice Roquefort sur Soulzon
je vyráběn v jeskyních vršku Combalou vesnice Roquefort sur Soulzon
je vyráběn rodinnou firmou Roquefortů z téže vesnice

Roquefort AOC - tedy ten, který se může nazývat rokfórem, musí zrát nejméně

3 měsíce
6 měsíců
9 měsíců

Delikatesou přímo pochodující je vacherin (vašrán). Sýr z kravského

nepasterovaného mléka
třikrát převařeného mléka
ve speciálních skleněných nádobách zrajícího mléka

Sýr tvaru zploštělé koule, krásně oranžové barvy se nazývá Mimolette nebo Koule z Lille. Jeho výroba je stejná jako u

italské mozzarelly
anglického čedaru
holandského eidamu

 

Diskuse ke kvízu

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.