"Letní" potraviny hrozí alergickou reakcí po celý rok
Rozlišovat dnes potraviny na letní a zimní je u nás v podstatě bezpředmětné. V zimě dostaneme jahody, maliny i borůvky, melouny a jiné exotické nebo letní ovoce nebo zeleninu stejně jako v létě. Jediný rozdíl je v ceně, ale i ten je mnohdy jen nepatrný. Před listopadem 1989 byly podzim a zima obdobími, kdy čerstvé ovoce a zelenina byly opravdu vzácností. Hlavním sortimentem byla zimní jablka, kořenová zelenina a zelí. Před "Mikulášem" a vánočními svátky bylo možno po vystání fronty koupit i pomeranče, mandarinky a banány. Na tehdy exotické ovoce, jako bylo kiwi, si většina z nás musela počkat až právě do zmíněných devadesátých let.
Exotika po celý rok
Situace je dnes zcela jiná: koupit lze opravdu téměř cokoli. Na jednu stranu je to velká výhoda z hlediska dodávání vitaminů organismu a celkové rozmanitosti jídelníčku. Pestrá nabídka zkrátka láká ke zkoušení nových potravin. Současně ale opomíjíme ty staré, osvědčené.
Na straně druhé se pak alergologové často setkávají se stížnostmi maminek, že se jejich dítko osypalo po kiwi nebo po jahodách, po nektarinkách či po kešu oříšcích a jiných dobrotách, a to kdykoli během roku.
Rychlené nebo importované plody přinášejí řadu rizik:
Rajčata si s exotikou nezadají
Z našich typicky letních místních potravin vyvolávají nejvíce reakcí asi jahody a rajčata. Obsahují v sobě látky, které uvolní alergické působky z buněk organismu, i když na ně pacient není alergický. Rozdíl od pravé alergie je v tom, že při této reakci záleží na množství požitých jahod nebo rajčat. Jeden či dva plody reakci nevyvolají, desítky však ano. Při alergii stačí k vyvolání reakce i jahodu jen olíznout.
Z dalších plodin mohou vyvolat alergickou reakci i peckoviny a jádrové ovoce. Někdy je reakce jen na ovoce syrové, po tepelném zpracování již vadit nemusí. Také výrobky, které ovoce obsahují, jako například zmrzlina, mohou reakce vyvolat.
Nebezpečí číhá i u moře
Při cestách k moři by měli být opatrní pacienti s alergií na roztoče. Je totiž možná zkřížená reaktivita, a hrozí tak alergická reakce po konzumaci korýšů. Ryby mořské i sladkovodní mají společné alergeny, je to bílkovina jejich masa – parvalbumin. Mořské ryby mohou být rovněř napadeny parazitem Anisakis, na kterého mohu být také alergické reakce. Pacient pak reaguje jen na konzumaci mořských ryb, nikoliv na ryby sladkovodní. Při nejistotě o příčinách alergických reakcí je nutná konzultace s odborníkem, který pacienta nejen poučí o možných rizicích, ale vybaví ho také pohotovostními léky pro případ těžké reakce.
(van)
Zdroj: www.bez-alergie.cz
3.8.2010 Rubrika: Zdraví a krása | Komentářů 1 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - "Letní" potraviny hrozí alergickou reakcí po celý rok
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.No nevim...bez ohledu na rocni obdobi jim kazdy den kvanta exotickeho i neexotickeho ovoce a zeleniny a ryby a morske plody nejmene 2x tydne a jedine, na co mam alergickou reakci jsou jablka a brambory