Je krabicové mléko ještě stále mléko?
Mléko je nejdokonalejší živina v přírodě. Dá se ale to samé říci i o bílé tekutině v krabici, kterou za mléko považujeme? Bohužel řada výzkumů dokazuje, že mléko v krabici má s mlékem společný jen název.
Mléko je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, tuků atd. Velmi významné je mléko jako zdroj vápníku. Ten je nenahraditelný pro výstavbu kostí v mládí a pro pomalejší ztrátu kostní hmoty ve vyšším věku, tudíž jako prevence osteoporózy.
Dejte přednost čerstvému mléku
Nejzdravější mléko je mléko čerstvě nadojené. Obsahuje nejvíce tuků, vitaminů A, D, E a K a je nejchutnější. Nevýhodou je jeho malá trvanlivost, navíc může obsahovat choroboplodné zárodky. Vzhledem k tomu, že v obchodech je nutné mléko skladovat, podléhají mléka pasterizaci nebo úpravě UHT. Pasterizované mléko se prodává pod označením "čerstvé" mléko. Pasterizací se zvyšuje trvanlivost, ničí se škodlivé bakterie, ale většina vitaminů zůstává zachována. V lednici vydrží několik dní. Oproti tomu mléka upravená metodou UHT vydrží řadu měsíců, ale kvůli úpravě, kterou prošla, mají až o čtvrtinu méně vitaminů, horší chuť a menší dostupnost vápníku.
Více vápníku v plnotučném mléce?
Krabicová mléka se prodávají ve třech formách, a to podle obsahu tuku. Mléko plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků, u polotučného je množství tuků okolo 1,7 % a u nízkotučného mezi 0,3 a 0,7 %. V mléku plnotučném je mnohem více vitaminů A, D, E a K, má více energie, ale množství vápníku je ve všech typech stejný (120 mg vápníku ve 100 ml mléka).
Vápník „potřebuje“ vitamin D!
I když různě tučná mléka obsahují stejné množství vápníku, jeho dostupnost pro tělo se liší. Vstřebání vápníku ze střeva je umožněno vitaminem D. Vitamin D je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.
Pokud chcete udělat něco prospěšného pro zdraví svých kostí, snažte se dávat přednost mléku čerstvému. Znáte-li spolehlivý a prověřený zdroj, například ekofarmu ve svém okolí, zkuste si alespoň občas dopřát mléko odtamtud.
(syna)
Zdroj: www.osteoporoza.cz
7.2.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte.
- Velbloudí mléko přišlo o označení "hypoalergenní"
- Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni
Diskuse ke článku - Je krabicové mléko ještě stále mléko?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.TULI: já zas dělám pribiňák tak, že uvařím pudink a po vychladnutí vešlehám tvaroh a cukr, množství podle chuti, já dám na 1/2 l pudinku 2 tvarohy.
TULI: nemáš zač, ráda jsem posloužila
Juana: Já vím, že to je drahá záležitost, mi o tom chvíli povídej......dají si ráno a ještě během dne nebo k večeři.....ale když koupím ty levné jak jsem tu psala níž, tak ono to zase tolik nejní.....a stejně, kolikrát je ošidím tím, že jim 2 dny v týdnu nedám ten jogurtholt nejní a nejsem milionář
Mamina6: dik .... nekdy vyzkousim - az budu mit zarucene dobre VAJICKO
Juana: Já vím, že to je drahá záležitost, mi o tom chvíli povídej......dají si ráno a ještě během dne nebo k večeři.....ale když koupím ty levné jak jsem tu psala níž, tak ono to zase tolik nejní.....a stejně, kolikrát je ošidím tím, že jim 2 dny v týdnu nedám ten jogurtholt nejní a nejsem milionář
Juana: kupuju velký bílý jogurt od Hollandie nebo od Zottu a k tomu koupím přesnídávku, popř, nějakou tu marmeládu.....JInak když jsou v akci třeba Florian nabo Srdíčko, to je taky levné a chutné
Mamina6: Nevyplatilo by se ti spíš dělat jogurt doma, do toho dávat marmeládu - já už ty ochucený hnusy nekupuju, jenom velký bílý přírodní jogurt a ten dětem dochutím domácí marmeládou nebo z toho dělám studené omáčky k masu nebo k salátům. Domácí jogurt teda nedělám, zas takovou spotřebu nemáme, ale 8 jogurtů denně mi přijde dost drahá záležitost.
Osobně mlíko nepiju, takže jsem nad tím tak moc nepřemýšlela. Děti si raději dají jogurt, termix nebo domácí budapešť. pomázánku. Občas kakao. Kupujeme krabicové plnotučné. Ale mám pocit, že na pytlíkové komunistické to stejně nemá
kubikm: kdyby nebyl alergenní a já ho měla ráda, tak bychom nic jinýho nejedly......mák já maximálně s nudlema a máslem, jinak v buchtě atd ee, holky jsou alergičtí - stačí 2 zrníčka namletého a mají opuchlé oči a tváře a krk a to nehodlám podstupovattakže smůla
Riki: no a navíc kravské mléko je určeno pro telata atd...lidské mléko je jiné....
vápník je třeba v máku
TULI: tvaroh, smetana, žloutek a vanilkový cukr a to vše ušlehatmnoc moc ďobrý
TULI: tvaroh, smetana, žloutek a vanilkový cukr a to vše ušlehatmnoc moc ďobrý
Mamina6: prosim te , a jak delas z TVAROHU pribinacek ??? na MORAVE byval LAKRUMACEK ... a ja ho mela moc rada
Když já jedině krabicovýna mě ta "čerstvá" mlíka jsou dosti drahátak bohužel..Ale používám jen do kafe, kaše bramborový a občas do nějaké buchty, když už se umoudřím ji spáchat
Jinak radějhi holkám kupuju jogurty a že jich na den spotřebujeme 8 a pak ještě tvartoh, ze kterého dělám pribináčeka pak samo, že sýry, ty tu musím mít.......se můžeme po nich utlouct...ať už sýry tvrdé, nebo tavené, nebo plátkovétakže nedostatkem vápníku zřejmě nestrádáme
Nejdokonalejší živina na světě bude asi spíš krev, z té žijou celé živočišné druhy od narození až do smrti