Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu a v pokud možno příjemném prostředí.
Může se nám to zdát jako nepodstatná maličkost, ale naše rozpoložení a prostředí, ve kterém jíme, mohou výrazně ovlivnit naše zažívání.

V každodenním kolotoči může být složité najít si na jídlo potřebný čas a klid. Vše začíná již ráno snídaní, na kterou často nemáme čas vůbec, jindy ve spěchu vypijeme hrnek horké kávy a po cestě do školy či do práce sníme kousek rohlíku.

V době oběda pak často vůbec nemáme čas přemýšlet nad tím, co kde a s kým budeme jíst, a vezmeme zavděk první příležitostí, která se nám naskytne.
A po příchodu domů nás přepadne takový hlad, že spořádáme vše, co se před námi objeví, a na kulturu stolování už moc nemyslíme.

 

Jak čokoládou tlumíme stres jídlo ve stresu škodí

Jistě jste už někdy na vlastní kůži poznali, že v náročných a stresujících situacích máme tendenci konzumovat spíše potraviny bohaté na kalorie. Tabulky čokolády, balíčky chipsů a litry koly… I tak může vypadat nevědomá reakce na náročnou situaci. 

Stres vysílá jakýsi poplašný signál pro náš mozek – sněz co nejvíc, připrav se na útěk, bude hůř. Ale je jídlo v momentě, kdy nás někdo rozčílí, nebo jsme naopak smutní či v depresi, případně když stojíme před těžkým úkolem, to pravé, co nám pomůže?

Když jíme ve stresu, máme málo času nebo jsme rozčílení, máme také tendenci jíst rychleji, jídlo nevnímat a polykat jedno sousto za druhým. Pak může dojít nejen k tomu, že jídlo je nedostatečně natrávené a rozmělněné – mimochodem, věděli jste, že správně bychom měli každé sousto rozkousat až dvacetkrát? –, ale i k tomu, že nevnímáme, kolik jsme toho už vlastně snědli, jsme nenasycení a kalorické bomby v nás mizí jako v popelnici.

 

Dobře jíst – dobře žít?

Na každé jídlo bychom si měli udělat dostatek čau, jíst na hezkém místě, v příjemné a klidné atmosféře a nejlépe i v příjemné společnosti (i když to vždycky není možné). Snídaně v rodinném kruhu, oběd s milými kolegy a dobrá večeře s přáteli jistě bude i příjemným společenským zážitkem a určitě nám bude chutnat víc, než když se „nakrmíme“ o samotě a ve spěchu. Důležité je při jídle neřešit žádné rozpory, hádky ani pracovní záležitosti – na to si můžeme udělat čas jindy a nepříjemná témata prostě k jídlu nepatří. Nesmíme zapomenout ani na vzhled jídla – ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Uspokojeny by zkrátka měly být všechny smysly. Pak bude spokojený i náš žaludek.

 

(hak)

Zdroj: www.ulekare.cz

Převzatý článek


14.9.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 4   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jídlo ve stresu škodí zdraví

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
valiska44
valiska44 - 1.6.2022 0:44

Tak to s tou čokoládou můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. :) Jinak to, že stres má neblahý vliv například i na zažívání atd teď docela pociťuji sama na sobě. Někde jsem ale četla, že by na to mohla pomoct probiotika. Nemá s tím někdo z vás náhodou zkušenost? A pokud ano, jaká zvolit? Mně se docela zamlouvají například https://www.celtic-probiotika.cz/probiotika/

 
Světlonoska
Světlonoska - 14.9.2011 12:08

smajlik - 51Ráno musí být káva,jinak bych nefungovalasmajlik - 68smajlik - 76smajlik - 94pak až oběd,nesnídala sjem od školy,mám stažený žaludeksmajlik - 55po ránu se narvat an i náhodou,moje figura si ale drží stále stejný tvar"smajlik - 5kdo odbývá jídlo,doplatí na to,to je známá věcsmajlik - 64
S jídlem dojídám vždy až poslední,je třeba si ho vychutnat,ne ho naházet do sebesmajlik - 36

 
Linda
Linda - 14.9.2011 11:14

Ráno doma vypiju sklenicku vody nebo obcas studené limonády. V práci snidám kolem osmé a to housku s necim co jsem na ni stacila ráno napatlat. Nekdy dopoledne svacim, pokud cas dovoli, nekdy jogurt, nekdy druhou pulku housky od snidane. Obedy si nosim, obvykle zbytky od vecere a vrazim je do mikrovlnky. Odpoledne se snazim cestou domu neco snist v aute - banán, mysli tycinku apod a doma pak vecer teplá véca. Ano na jidlo je potreba udelat si cas, ale pokud neni tak je podle me lepsi neco v rychlosti do sebe hodit nez byt buhvi jak dlouho hlady a pak se nacpat.

 
dadka
dadka - 14.9.2011 8:03

Ráno bych nepozřela ani drobek, napiju se vody a jedu do práce, kde se těším na ranní kávu. Potom do oběda nic a když začnu obědvat, všichni mají volnou přestávku na oběd, tak toho využijí a chodí ke mně do kanceláře. Někdy dojídám oběd studený, nebo ho vůbec nedojím. Už v klidu ani neumím jíst.

 

Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.