Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Železo v červeném mase neškodí, naopak

Železo v červeném mase neškodí, naopak

Spotřeba ryb a drůbeže v posledních letech vzrůstá, zatímco hovězího nebo vepřového masa si dopřáváme stále méně. Optimisté se mohou radovat, že si lidé konečně vzali k srdci zásady zdravé výživy a snížili spotřebu červeného masa. Pesimisté naopak podotknou, že v červeném mase je hodně železa a železo ke zdraví potřebujeme.

 

Volné kyslíkové radikály v roli prostředníka

Vysokou spotřebu červeného masa dávají odborníci do souvislosti se vznikem některých typů zhoubných nádorů. Podle jedné teorie je za tento neblahý účinek odpovědné právě železo, které může za určitých okolností podporovat vznik volných kyslíkových radikálů v krvi. A právě tyto radikály, především cestou poškozování buněčné DNA, jsou následně příčinou vyššího rizika vzniku rakoviny.

 

Rozsudek: nevinen

Na potenciálně škodlivou roli železa přijímaného v potravě se nedávno zaměřili američtí vědci, kteří zkoumali souvislost mezi vyšším příjmem červeného masa a výskytem rakoviny prsu. Minimálně v tomto případě se však podařilo pověst železa „očistit“. Souvislost mezi zvýšeným obsahem železa v potravě a vznikem rakoviny prsu se totiž nepotvrdila.

V rámci rozsáhlé studie (byly do ní zařazeny údaje od více než 100 tisíc žen) se vědci zajímali o celkový obsah železa v potravě, dále o obsah železa pocházejícího pouze z masa a nakonec železa pocházejícího jen z červeného masa. Nepodařilo se jim však prokázat, že by kterákoli z těchto skupin zvyšovala riziko vzniku rakoviny prsu.železo v červeném mase neškodí

 

Železa bývá v potravě spíše nedostatek

Existují některá vzácná onemocnění, kdy je železo v lidském organismu přítomné ve velmi vysokých koncentracích a díky tomu má škodlivé účinky. Mnohem častější je však ve skutečnosti opačný případ – nedostatek železa. Ten má za následek sníženou tvorbu červených krvinek, chudokrevnost, horší zásobování tkání kyslíkem, vyšší nároky na srdce, nadměrnou únavu a spavost. Přitom železa není v naší běžné potravě právě nadbytek, zvláště pokud je množství nebo pestrost naší stravy omezena, například v době nemoci. V takovém případě je proto ideální zařadit do jídelníčku některý z nutridrinků, které obsahují všechny potřebné minerály včetně železa.

 

(vek)

Zdroj: www.vyzivavnemoci.cz

Převzatý článek


10.10.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 40   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Železo v červeném mase neškodí, naopak

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-40
PEGG
PEGG - 11.10.2011 7:10

mashanka - 10.10.2011 20:49 smajlik - 47smajlik - 68

Drahé, nedrahé, zdravé, nezdravé, nejvíc mi vadí, že si na tom mase člověk ani nepochutná. Už se mi stalo, že jsem koupila vepřové a to čpělo močovinou,ale až když se začalo péct, jinak vypadalo přímo výstavněsmajlik - 76

 
TULI
TULI - 10.10.2011 21:34

mashanka: smajlik - 68 asi teda SKODI ... mas postreh !!! smajlik - 47smajlik - 5

 
TULI
TULI - 10.10.2011 21:33

YXH: v IT ... se ji hodne konske maso .... smajlik - 64smajlik - 64smajlik - 64smajlik - 64

 
mashanka
mashanka - 10.10.2011 20:49

To by mě zajímalo, odkud je ten článek převzatý. Jen hňup vytvoří takovou větu - nadpis. Neškodí, naopak - takže škodí ? smajlik - 76

 
modroočka
modroočka - 10.10.2011 18:54

PEGG: špenát není až tak moc zajímavý, jak se o něm píše. A střední a starší generaci je lepší ho vynechat, protože "rozleptává" mezikloubové mazivo.

 
YXH
YXH - 10.10.2011 18:25

TULI: Ja vim, konske maso je dobre, jedla jsem ho u nas. Nevim co by mi rekli tady, kdybych se pidila po koni. Staci rict, ze jsme jedli kraliky a koukaji na nas jako na vrahy domacich mazlicku ne vsude, nasi znami to znaji taky, ale v praci je plno farmaru smajlik - 68 Treba by mi misto kone nabidli sroubky z kombajnu smajlik - 68smajlik - 68
Mildo, bud rad, zes neuhorel. Ja takhle jednou varila gulas. Vypla jsem kamna, a nechala to "dojit", nez jsem prisla z prace. Venku jsem na schodech nasla pripalene rozinky a deti nikde. Jeste jsem nadavala, ze si delaly susenky s varenymi rozinkami a spalily to. No pak jsem podle hustoty vzduchu a smradu v kuchyni, poznala, ze to byl muj gulas. Knofliky na kamnech preskakovaly, a tak misto vypnuti, to slo na hodne slaby proud. Musela jsem byt hodne opatrna, aby nezustaly zapnuta na minimum. Dum jsem odsmradovala nekolik dni,

 
sharon
sharon - 10.10.2011 17:42

Milda3: smajlik - 76

 
Milda3
Milda3 - 10.10.2011 17:25

dělali jsme na Lipně v Lojzových Pasekách čističku odpadních vod v rekreačním středisku ministerstva obchodu asi kolem 94 roku tak jsme tam bydleli v chatkách,dal jsem si k večeru vařit koleno a asi ve 20 hodin večer jsem ho nedovařené vypnul a šel na pivo do rekreačního střediska Desty Děčín,po 23 hodině jsem se vrátil a znovu ho zapnul a natáhl se na válendu,no usnul jsem a když jsem se probudil tak koukám do nebe a říkám si,ty mraky jsou nějak nízko,vtom jsem si uvědomil že neležím venku ale na válendě a ty mraky že jsou kouř ze spálenýho kolena,no ještě to nebylo tak hrozný po ořezání se to dalo sníst,akorát že místo vařenýho to bylo připáleně pečený

 
Jarča*
Jarča* - 10.10.2011 17:03

Tak jsem dočetla diskusi a dostala jsem chuť na roštěnkysmajlik - 68 Taky si nepamatuju, že bychom si za mého dětství nemohli dovolit maso (a to mám maminku šetrnou), vdávala jsem se v roce 1983, rok jsme bydleli u tchýně a ta mě učila rozeznávat jaký je rozdíl mezi hovězím zadním a předním - vařili jsme z něj normálně, i ty roštěnky občas byly. To spíš teď si rozmýšlím, co koupím.

 
sharon
sharon - 10.10.2011 16:47

Milda3: a já kdysi vařila pajšl...a to je smrad když se připálí....jen jsem se trošku zakecala s tchýníííí................smajlik - 76

 
Almega
Almega - 10.10.2011 16:25

Milda3: FUJ ! -- Nám se jednou spálily škvarky a začalo to hořet,tak to byl taky smrad...hrnec letěl oknem...Větrali jsme pak hodně dlouho....

 
TULI
TULI - 10.10.2011 15:05

Milda3: fakt ? malovat kuchyn ??? to musela byt atomovka !!! smajlik - 76smajlik - 42

 
Milda3
Milda3 - 10.10.2011 14:59

jednou přinesla paní nějaké ryby naložené v marinádě a když to dala péct do trouby tak to byl takovej smrad,že načichla malba a za tři dny jsme museli vymalovat kuchyň,ale tenkrát jsem to reklamovat nešel,musel bych jít s pekáčem a bez paragonu a od té doby co je marinované nekupujem,na gril si děláme marinádu svou

 
TULI
TULI - 10.10.2011 14:49

Ťapina: presne .. taky chodim darovat krev - a doktor mi rekl - na zelezo - KONSKE MASO A NEBO LUSTENINY smajlik - 47

 
Ťapina
Ťapina - 10.10.2011 14:24

YXH: No, je to tam smajlik - 16 když už tedy doporučovat nějaký bezmasý zdroj železa, tak spíš luštěniny.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-40
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77231.
    Archiv anket.