Železo v červeném mase neškodí, naopak
Spotřeba ryb a drůbeže v posledních letech vzrůstá, zatímco hovězího nebo vepřového masa si dopřáváme stále méně. Optimisté se mohou radovat, že si lidé konečně vzali k srdci zásady zdravé výživy a snížili spotřebu červeného masa. Pesimisté naopak podotknou, že v červeném mase je hodně železa a železo ke zdraví potřebujeme.
Volné kyslíkové radikály v roli prostředníka
Vysokou spotřebu červeného masa dávají odborníci do souvislosti se vznikem některých typů zhoubných nádorů. Podle jedné teorie je za tento neblahý účinek odpovědné právě železo, které může za určitých okolností podporovat vznik volných kyslíkových radikálů v krvi. A právě tyto radikály, především cestou poškozování buněčné DNA, jsou následně příčinou vyššího rizika vzniku rakoviny.
Rozsudek: nevinen
Na potenciálně škodlivou roli železa přijímaného v potravě se nedávno zaměřili američtí vědci, kteří zkoumali souvislost mezi vyšším příjmem červeného masa a výskytem rakoviny prsu. Minimálně v tomto případě se však podařilo pověst železa „očistit“. Souvislost mezi zvýšeným obsahem železa v potravě a vznikem rakoviny prsu se totiž nepotvrdila.
V rámci rozsáhlé studie (byly do ní zařazeny údaje od více než 100 tisíc žen) se vědci zajímali o celkový obsah železa v potravě, dále o obsah železa pocházejícího pouze z masa a nakonec železa pocházejícího jen z červeného masa. Nepodařilo se jim však prokázat, že by kterákoli z těchto skupin zvyšovala riziko vzniku rakoviny prsu.
Železa bývá v potravě spíše nedostatek
Existují některá vzácná onemocnění, kdy je železo v lidském organismu přítomné ve velmi vysokých koncentracích a díky tomu má škodlivé účinky. Mnohem častější je však ve skutečnosti opačný případ – nedostatek železa. Ten má za následek sníženou tvorbu červených krvinek, chudokrevnost, horší zásobování tkání kyslíkem, vyšší nároky na srdce, nadměrnou únavu a spavost. Přitom železa není v naší běžné potravě právě nadbytek, zvláště pokud je množství nebo pestrost naší stravy omezena, například v době nemoci. V takovém případě je proto ideální zařadit do jídelníčku některý z nutridrinků, které obsahují všechny potřebné minerály včetně železa.
(vek)
Zdroj: www.vyzivavnemoci.cz
10.10.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 40 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Železo v červeném mase neškodí, naopak
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.mashanka - 10.10.2011 20:49
Drahé, nedrahé, zdravé, nezdravé, nejvíc mi vadí, že si na tom mase člověk ani nepochutná. Už se mi stalo, že jsem koupila vepřové a to čpělo močovinou,ale až když se začalo péct, jinak vypadalo přímo výstavně
mashanka: asi teda SKODI ... mas postreh !!!
YXH: v IT ... se ji hodne konske maso ....
To by mě zajímalo, odkud je ten článek převzatý. Jen hňup vytvoří takovou větu - nadpis. Neškodí, naopak - takže škodí ?
PEGG: špenát není až tak moc zajímavý, jak se o něm píše. A střední a starší generaci je lepší ho vynechat, protože "rozleptává" mezikloubové mazivo.
TULI: Ja vim, konske maso je dobre, jedla jsem ho u nas. Nevim co by mi rekli tady, kdybych se pidila po koni. Staci rict, ze jsme jedli kraliky a koukaji na nas jako na vrahy domacich mazlicku ne vsude, nasi znami to znaji taky, ale v praci je plno farmaru Treba by mi misto kone nabidli sroubky z kombajnu
Mildo, bud rad, zes neuhorel. Ja takhle jednou varila gulas. Vypla jsem kamna, a nechala to "dojit", nez jsem prisla z prace. Venku jsem na schodech nasla pripalene rozinky a deti nikde. Jeste jsem nadavala, ze si delaly susenky s varenymi rozinkami a spalily to. No pak jsem podle hustoty vzduchu a smradu v kuchyni, poznala, ze to byl muj gulas. Knofliky na kamnech preskakovaly, a tak misto vypnuti, to slo na hodne slaby proud. Musela jsem byt hodne opatrna, aby nezustaly zapnuta na minimum. Dum jsem odsmradovala nekolik dni,
Milda3:
dělali jsme na Lipně v Lojzových Pasekách čističku odpadních vod v rekreačním středisku ministerstva obchodu asi kolem 94 roku tak jsme tam bydleli v chatkách,dal jsem si k večeru vařit koleno a asi ve 20 hodin večer jsem ho nedovařené vypnul a šel na pivo do rekreačního střediska Desty Děčín,po 23 hodině jsem se vrátil a znovu ho zapnul a natáhl se na válendu,no usnul jsem a když jsem se probudil tak koukám do nebe a říkám si,ty mraky jsou nějak nízko,vtom jsem si uvědomil že neležím venku ale na válendě a ty mraky že jsou kouř ze spálenýho kolena,no ještě to nebylo tak hrozný po ořezání se to dalo sníst,akorát že místo vařenýho to bylo připáleně pečený
Tak jsem dočetla diskusi a dostala jsem chuť na roštěnky Taky si nepamatuju, že bychom si za mého dětství nemohli dovolit maso (a to mám maminku šetrnou), vdávala jsem se v roce 1983, rok jsme bydleli u tchýně a ta mě učila rozeznávat jaký je rozdíl mezi hovězím zadním a předním - vařili jsme z něj normálně, i ty roštěnky občas byly. To spíš teď si rozmýšlím, co koupím.
Milda3: a já kdysi vařila pajšl...a to je smrad když se připálí....jen jsem se trošku zakecala s tchýníííí................
Milda3: FUJ ! -- Nám se jednou spálily škvarky a začalo to hořet,tak to byl taky smrad...hrnec letěl oknem...Větrali jsme pak hodně dlouho....
Milda3: fakt ? malovat kuchyn ??? to musela byt atomovka !!!
jednou přinesla paní nějaké ryby naložené v marinádě a když to dala péct do trouby tak to byl takovej smrad,že načichla malba a za tři dny jsme museli vymalovat kuchyň,ale tenkrát jsem to reklamovat nešel,musel bych jít s pekáčem a bez paragonu a od té doby co je marinované nekupujem,na gril si děláme marinádu svou
Ťapina: presne .. taky chodim darovat krev - a doktor mi rekl - na zelezo - KONSKE MASO A NEBO LUSTENINY
YXH: No, je to tam když už tedy doporučovat nějaký bezmasý zdroj železa, tak spíš luštěniny.