Arašídy, postrach alergiků
Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické reakce? Jsou to korýši, ryby, ořechy, vejce a samozřejmě arašídy. Pokud po jejich požití zaznamenáte především kožní a dýchací potíže, máte problém…
Může jít o život
Tzv. arašídová alergie přichází do několika minut, někdy do několika hodin po požití. V některých případech může dojít i k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku – to je reakce, při které uvolněný histamin způsobí otok, selhání dýchání, krevního oběhu a někdy i smrt. Mezi běžné příznaky alergie na arašídy pak patří výtok z nosu, svědivá vyrážka či brnění rtů nebo jazyka.
Ne ořechy, ale luštěniny!
Přecitlivělost na ořechy bývá velmi často spojena s pylovou alergií. Pacienti, kteří jsou alergičtí na časné jarní pyly, mívají potíže i s konzumací ořechů – nejvíce jim vadí vlašská či lísková jádra a mandle. Do skupiny spolu s nimi lze zařadit i semena a semínka, ovšem pozor! Arašídy sem nepatří, nejsou ořechy, byť je spousta lidí za ně považuje, ale patří mezi luštěniny. Což nic nemění na tom, že právě arašídový alergen je velmi agresivní a účinnost se ještě zvyšuje pražením.
Alergie, nebo intolerance?
Nevíte jistě, zda máte alergii na ořechy či arašídy, nebo je jen občas špatně snášíte? Měli byste absolvovat speciální vyšetření, při kterém bude lékař „pátrat“ po situacích, kdy k nepříjemné reakci došlo. Bude ho zajímat, co jste jedli, zda bylo špatně i ostatním členům rodiny apod. Je totiž velmi důležité zjistit, zda jde o skutečnou alergii, nebo jen o intoleranci. Klasická alergie je přitom charakterizována okamžitou a často silnou reakcí krátce po požití.
Opatrnost nade vše
(aši)
Zdroj: www.bez-alergie.cz
12.12.2011 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Arašídy, postrach alergiků
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Saturninka: taky mi vadí vlašáky....ale tedy ne takhle...udělají se mi na jazyku bolestivá kolečka...něco jako afty...ale třeba 1 mi nevadí....
Holky vy jste chudaci, moc vas lituju.
Krome liskacu muzu vsechno. Ale liskace poznam i v cokolade (Nutella), muzu ji jenom trosku. Mandle neloupane mi taky trochu vadi ale ne moc. Soju nejim, ale olej je obsazen v nekterych kremech na ruce a tak je nemuzu pouzivat moc dlouho, naskacou mi puchyrky na rukou a silene svedi.
Saturninka - tak Ty si to teda "užíváš"...
Mandle,lískáče a paraořechy nemůžu,to pak vypadám jak píše níže Linda,jinak pistácie,buráky,kešu,vlašáky mi neva,to bych se užrala
Buráky muzu v jakémkoliv mnozstvi, skupenství a chuti. ALe dej mi vlasák nebo orisek a bude legrace. Na sanitku to nastesti neni, ale se rty bych byla za sex symbol v Africe a v krku mám pocit stejny jako pri potahové angine a vydrzi mi to nekolik hodin. Jablka a hrusky jsou na tom podobne, rty tolik neotékaji ,zato me silene svedi v usích. Mandle v malém mnozstvi zvládnu bez problému.
Zrovna včera si manžel k TV přinesl pytel svých oblíbených nevyloupaných buráků, pak si asi sáhl do očí a během chviličky měl místo očí ping-pongové míčky se štěrbinou
Hmhmhm, jsem krutej potravinovej alergik v podstatě od narození.
Některý alergie se zmírnily, či vymizely úplně tím, že jsem prostě danou věc dlouhý léta nejedla. Zvláštní je, že arašídy, mandle, pistácie, kešu, soju můžu v jakémkoli množství a zpracování, zato vlašské ořechy mne můžou takřka zabít i jen tím, že se vedle mne vyskytují. Sníst vlašák = katastrofa, během sekundy mi natečou rty, opuchnou sliznice v nose, v krku, svědí mne v uších a přestávám dýchat, zato začínám modrat. Vlastně to nikdy nesmím nechat zajít tak daleko, protože pak už jen prešokový stav a anafylak´ták. Takže první náznak, že jsem snědla něco, kde byl skrytý tento alergen = doběhnout na wc, ruku do krku a blé, všechno ven. Pak dithiaden a ledové pití. Takhle to mám, co si pamatuju někdy od 3 let.
Časem se alergie na vlašáky vystupňovala tak, že mi vadí:
- sahat na ořechy či těsto - naskáčou mi puchýře na rukou
- být v místnosti, kde se z těchto ořechů peče - dusím se
- sedět poblíž ořechového dortu - dusím se
- a kupodivu stačí, aby ořechové cukroví )stále mluvím jen o vlašských) leželo ve stejné ktrabici, jak oneořechové, nemusí se dotýkat, stačí, že jsou spolu uskladněný a po té, co bych si takto uložené neořechové curkoví vzala, reaguji opět krutě - viz úplně první popis reakcí...
- sní-li můj drahouš něco s vlasšskýma ořechama = ne a ne
- sní-li tento oříšek naše = neoblizovat paničku
No a když jste se zmínili o těch luštěninách, taky záhada - třeba syrovej hrášek z lusku ze zahrádky mohu, jakmile je však vařený či jinak tepelně upravený, reakce podobné jak u vlaškých ořechů, jen ne tak silné. Což je malinko paradox, neboť alergeny by se měly tepelnou úpravou snižovat. No a mně stačí, kdyby byl v celém obrvývaru 1 hrášek či jeden fazozolovej lusk, abych po snědení čistého vývaru taaaakhle vopuchla.
No a na starý kolena mám potravinovek víc a víc - bílá pšeničná mouka (nikoli lepek, jen pšenice), cukr, sem tam banány.... Ale fungovat se s tím dá .