Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Arašídy, postrach alergiků

Arašídy, postrach alergiků

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické reakce? Jsou to korýši, ryby, ořechy, vejce a samozřejmě arašídy. Pokud po jejich požití zaznamenáte především kožní a dýchací potíže, máte problém…

Může jít o život

Tzv. arašídová alergie přichází do několika minut, někdy do několika hodin po požití. V některých případech může dojít i k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku – to je reakce, při které uvolněný histamin způsobí otok, selhání dýchání, krevního oběhu a někdy i smrt. Mezi běžné příznaky alergie na arašídy pak patří výtok z nosu, svědivá vyrážka či brnění rtů nebo jazyka.

 

Ne ořechy, ale luštěniny!

Přecitlivělost na ořechy bývá velmi často spojena s pylovou alergií. Pacienti, kteří jsou alergičtí na časné jarní pyly, mívají potíže i s konzumací ořechů – nejvíce jim vadí vlašská či lísková jádra a mandle. Do skupiny spolu s nimi lze zařadit i semena a semínka, ovšem pozor! Arašídy sem nepatří, nejsou ořechy, byť je spousta lidí za ně považuje, ale patří mezi luštěniny. Což nic nemění na tom, že právě arašídový alergen je velmi agresivní a účinnost se ještě zvyšuje pražením.

 

Alergie, nebo intolerance?

Nevíte jistě, zda máte alergii na ořechy či arašídy, nebo je jen občas špatně snášíte? Měli byste absolvovat arašídyspeciální vyšetření, při kterém bude lékař „pátrat“ po situacích, kdy k nepříjemné reakci došlo. Bude ho zajímat, co jste jedli, zda bylo špatně i ostatním členům rodiny apod. Je totiž velmi důležité zjistit, zda jde o skutečnou alergii, nebo jen o intoleranci. Klasická alergie je přitom charakterizována okamžitou a často silnou reakcí krátce po požití.

 

Opatrnost nade vše

  • Potvrdí-li u vás odborník alergii, snažte se dozvědět se o ní co nejvíce a chraňte se – čtěte údaje na potravinách, ptejte se v restauraci, zda v jídle nejsou arašídy či ořechy apod.
  • Uvědomte si, že i minimální množství arašídů je pro vás nebezpečné – u ostatních ořechů zkuste eliminační dietu, podle které poznáte, který druh ořechů vám vadí.
  • Sdělte svému okolí, že trpíte alergií na arašídy nebo ořechy, a požádejte je, aby byli při přípravě jídel opatrní.
  • Naučte se poznat všechny možné příznaky alergické reakce, abyste ji uměli včas podchytit.
  • Mějte v kabelce nebo dokladech kartičku s upozorněním, že váš organismus nesnáší arašídy či ořechy.
  • Noste s sebou vždy antihistaminika, která pomohou při mírné i závažnější nežádoucí reakci.
    • (aši)
      Zdroj: www.bez-alergie.cz

      Převzatý článek


      12.12.2011   Rubrika: Nemoci a prevence   |   Komentářů 7   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Arašídy, postrach alergiků

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      kubikm
      kubikm - 12.12.2011 23:44

      Saturninka: taky mi vadí vlašáky....ale tedy ne takhle...udělají se mi na jazyku bolestivá kolečka...něco jako afty...ale třeba 1 mi nevadí....

       
      YXH
      YXH - 12.12.2011 15:16

      Holky vy jste chudaci, moc vas lituju. smajlik - 56
      Krome liskacu muzu vsechno. Ale liskace poznam i v cokolade (Nutella), muzu ji jenom trosku. Mandle neloupane mi taky trochu vadi ale ne moc. Soju nejim, ale olej je obsazen v nekterych kremech na ruce a tak je nemuzu pouzivat moc dlouho, naskacou mi puchyrky na rukou a silene svedi.

       
      annie
      annie - 12.12.2011 12:43

      Saturninka - tak Ty si to teda "užíváš"... smajlik - 36

       
      loupák
      loupák - 12.12.2011 10:35

      Mandle,lískáče a paraořechy nemůžu,to pak vypadám jak píše níže Lindasmajlik - 68,jinak pistácie,buráky,kešu,vlašáky mi neva,to bych se užralasmajlik - 64

       
      Linda
      Linda - 12.12.2011 10:25

      Buráky muzu v jakémkoliv mnozstvi, skupenství a chuti. ALe dej mi vlasák nebo orisek a bude legrace. Na sanitku to nastesti neni, ale se rty bych byla za sex symbol v Africe a v krku mám pocit stejny jako pri potahové angine a vydrzi mi to nekolik hodin. Jablka a hrusky jsou na tom podobne, rty tolik neotékaji ,zato me silene svedi v usích. Mandle v malém mnozstvi zvládnu bez problému.

       
      Haninka
      Haninka - 12.12.2011 9:24

      Zrovna včera si manžel k TV přinesl pytel svých oblíbených nevyloupaných buráků, pak si asi sáhl do očí a během chviličky měl místo očí ping-pongové míčky se štěrbinou smajlik - 76

       
      Saturninka
      Saturninka - 12.12.2011 8:53

      Hmhmhmsmajlik - 11, jsem krutej potravinovej alergik v podstatě od narození.
      Některý alergie se zmírnily, či vymizely úplně tím, že jsem prostě danou věc dlouhý léta nejedla. Zvláštní je, že arašídy, mandle, pistácie, kešu, soju můžu v jakémkoli množství a zpracování, zato vlašské ořechy mne můžou takřka zabít i jen tím, že se vedle mne vyskytují. Sníst vlašák = katastrofa, během sekundy mi natečou rty, opuchnou sliznice v nose, v krku, svědí mne v uších a přestávám dýchat, zato začínám modrat. Vlastně to nikdy nesmím nechat zajít tak daleko, protože pak už jen prešokový stav a anafylak´táksmajlik - 9. Takže první náznak, že jsem snědla něco, kde byl skrytý tento alergen = doběhnout na wc, ruku do krku a blé, všechno ven. Pak dithiaden a ledové pití. Takhle to mám, co si pamatuju někdy od 3 let.
      Časem se alergie na vlašáky vystupňovala tak, že mi vadí:
      - sahat na ořechy či těsto - naskáčou mi puchýře na rukou
      - být v místnosti, kde se z těchto ořechů peče - dusím se
      - sedět poblíž ořechového dortu - dusím se
      - a kupodivu stačí, aby ořechové cukroví )stále mluvím jen o vlašských) leželo ve stejné ktrabici, jak oneořechové, nemusí se dotýkat, stačí, že jsou spolu uskladněný a po té, co bych si takto uložené neořechové curkoví vzala, reaguji opět krutě - viz úplně první popis reakcí...
      - sní-li můj drahouš něco s vlasšskýma ořechama = nesmajlik - 24 a nesmajlik - 73smajlik - 76
      - sní-li tento oříšek naše smajlik - 40 = neoblizovat paničku smajlik - 58

      No a když jste se zmínili o těch luštěninách, taky záhada - třeba syrovej hrášek z lusku ze zahrádky mohu, jakmile je však vařený či jinak tepelně upravený, reakce podobné jak u vlaškých ořechů, jen ne tak silné. Což je malinko paradox, neboť alergeny by se měly tepelnou úpravou snižovat. No a mně stačí, kdyby byl v celém obrvývaru 1 hrášek či jeden fazozolovej lusk, abych po snědení čistého vývaru taaaakhle vopuchla.

      No a na starý kolena mám potravinovek víc a víc - bílá pšeničná mouka (nikoli lepek, jen pšenice), cukr, sem tam banány.... Ale fungovat se s tím dá smajlik - 27.

       

      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77231.
        Archiv anket.