Správná výživa pro rychlé hojení ran
Role vhodné stravy je pro regeneraci jakékoli rány zcela zásadní. Hojení je totiž proces, při kterém tělo nahrazuje tkáň zraněnou tkání novou. K tomu však potřebuje nezbytné živiny a energii. V následujícím přehledu najdete informace o těch nejdůležitějších.
Bílkoviny
Při hojení hraje klíčovou roli kolagen. Pokud se sníží množství bílkovin, sníží se i množství kolagenu a proces zacelování se tak zpomalí.
Energie
Hlavním zdrojem energie pro lidské tělo jsou složené cukry a tuky. Spolu s bílkovinami by měl být hojícímu se tělu vždy poskytnut i dostatek energie ve formě kalorií. Věděli jste, že když nemá tělo dostatek síly, vezme si ji z bílkovin? Podobně to funguje i u hojení – pokud nedodáte k bílkovinám dostatek energie, budou tyto bílkoviny spotřebovány na novou energii spíše než na hojení rány.
Vitamín C
Je pomocníkem při syntéze kolagenu, je důležitý pro tvorbu nových cév a zvyšuje vstřebávání železa. Jeho nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem infekce a zpomaluje hojení.
Vitamín A
Stimuluje syntézu kolagenu a zvyšuje zánětlivou odpověď. Ukázalo se také, že umí obnovit hojení zpomalené dlouhodobým užíváním kortikoidů či cukrovkou.
Zinek
Je důležitý pro syntézu kolagenu i pro růst a obnovu tkáně. Nedostatek zinku je spojován s omezenou tvorbou pokožky.
(dak)
Zdroj: www.hojeni-ran.cz
15.6.2012 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 0 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5