Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?
V posledních letech se v našich obchodech objevují alternativy mlékárenských výrobků. Možná máte s těmito produkty zkušenosti, možná jste je ani nezaregistrovali. Jakou z těchto dvou skupin upřednostnit a proč?
Mléko je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Je pro nás po celý život v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy. Neobejdeme se bez něj ani v pokročilém věku, protože působí jako prevence proti zákeřné osteoporóze kostí.
„Mléčné výrobky můžeme doslova označit jako „koncentrát zdraví a síly“,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus. „Mléčné výrobky jsou pak koncentráty významných živin obsažených v mléce – především mléčných bílkovin, mléčného tuku, mléčného cukru a celé řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.“
Co jsou náhražky mléčných výrobků?
Nejen krize nahrává levnějším výrobkům. Tento trend postihl i produkty z mléka a začaly se tak vyrábět jejich imitace, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou.
„Může jednat například o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat - nejsou nikterak zdravotně závadné - ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky, tedy např. jako sýr, máslo, apod., což se v poslední době velmi často stává,“ objasňuje odborník projektu Bílé plus. „Podobné označování a pojmenovávání je zavádějící, klamavé a velmi často v rozporu s potravinářskou legislativou.“
Mléko, či „nemléko“?
Když bychom tedy porovnali mléčné výrobky s jejich náhražkami, vyplyne nám následující:
Mléko:
Mléčné bílkoviny - jsou základní součástí buněčných struktur, mezibuněčných tkání, hormonů a enzymů. „Mají vysokou stravitelnost, proto jsou snadno přijímány, dobře vstřebávány ve střevech a přinášejí lidskému organismu veškeré aminokyseliny potřebné pro jeho vývoj. Známé jsou také terapeutické účinky mléka, např. při žaludečních vředech.“
Mléčný tuk - má energetickou a ochrannou funkci. Je nejbohatším zdrojem vitamínu A, obsahuje ale i vitamíny D,E a F. „Mléčný tuk je prospěšný např. při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí, žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocnění. Obsahuje přirozeně 60-70% nasycených a 30-40% nenasycených mastných kyselin, které působí velmi blahodárně na cévní systém.“
Mléčný cukr – laktóza - má ve výživě obdobnou funkci jako další sacharidy. Tvoří převážně zdroj energie, která je rychle a snadno využitelná. „U řady mléčných výrobků je laktóza, nebo její část, přeměněna na kyselinu mléčnou, která má rovněž mimořádný význam. V potravině brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry a působí jako přirozený konzervant.“ Obdobně pak působí v celém zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
Vápník – „Příjem z mléka a mléčných výrobků je jedinečný. Jeho zvýšená spotřeba je nezbytná u malých dětí a především pak u rostoucí mládeže, těhotných a kojících žen, ale také u starších lidí. Nedostatek vápníku způsobuje velmi závažná onemocnění kostí – osteoporózu a osteomalácii, poruchy srážlivosti krve, poruchy činnosti ledvin a další. Ve výživě naší populace zajišťují mléčné výrobky asi 70% přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16%), vodou (7%), cereáliemi (4%), masem a rybami (3%).“
Jsou chutnější.
Analogy mléčných výrobků:
Bývají obvykle levnější
„Obsahují-li např. tukovou složku rostlinného původu, pak mají oproti mléčným výrobkům vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné např. u nemocných s kardiovaskulárními onemocněními.“
Jejich chuť nemusí být ale vždy charakteristická pro tradiční mléčný produkt a v jejich chuti bývá typická margarínová chuťová stopa
Přítomný rostlinný tuk může být ale naopak přínosem pro snadnější roztíratelnost i po bezprostředním vyjmutí výrobku z ledničky.
Některé analogové produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné fytosteroly. „Ty mají významné biologické funkce jako strukturní složka buněčných membrán a jejich význam pro naše zdraví souvisí s jejich preventivním působením především proti kardiovaskulárním onemocněním. Pokud jsou konzumovány v dostatečném množství, mohou příznivě ovlivnit hladinu celkového a LDL - cholesterolu v plasmě.“
Více informací najdete na www.bileplus.cz.
Komerční článek
5.3.2013 Rubrika: Nemoci a prevence | Komentářů 6 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5
Oznámkovat (hodnocení jako ve škole):
1
2
3
4
5
Diskuse ke článku - Mléčné výrobky, nebo jejich náhražky?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Světlonoska -
7.3.2013 8:02
Jj,na domácí chleba si přece nenamaži margarín,není nad máslíčko
sharon -
5.3.2013 16:21
a nám chutná máslová Stella.........heč.............pravé máslo na brambory , kaše, krupičku, jíšku.....
Jagea -
5.3.2013 10:39
Slovo náhražka mně evokuje něco hnusného. Pryč s náhražkami a komerčními články.
dadka -
5.3.2013 9:03
Studeného mléka se s chutí napiju, mám ráda i kefíry a kyšku., miíluju jogurtová mléka.Dlouho jsem používala mazací rostlinné tuky, ale když si chci pochutnat na čerstvém chlebu, tak není nad pravé máslo.
Světlonoska -
5.3.2013 7:27
Co se týká másla,jemu se nic nevyrovná,mazací tuky"nemusím
Světlonoska -
5.3.2013 7:26
Mléko nepiji,ale podmáslí a kefír mám ráda,jsou mnohem zdravější a hlavně stravitelnější,náš organismus mléko špatně zpracovává,je třeba"přeskočit 1proces,alespon tak jsem to kdysi někde četla