Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.vidím, že nejsem sama, která pracuje tímto způsobem
dobrý rady
Ještě jsem tu nečetla jednu svoji super vychytávku - kromě toho, že peču na papíře,tak peču na jednom plechu. Vždycky z něj stáhnu papír s upečeným cukrovím na studený plech a na ten horký přesunu papír se syrovým pečivem.Za 4 minuty mám upečíno, nemusím nahřívat plech - mám klasickou troubu, ne horkovzdušnou.
Já mohu doporučit taky jedno usnadnění na ZDOBENÍ !! kupuji nové průsvitné obaly na papíry co se používají do pořadače při zakládání formulářů apod. Stranu kde jsou dírky , před svárem opatrně odstřhnu a udělám si dírku jakou sama potřebuji.
Zdobím tím hlavně perníčky, JE TO BEZVA A MOC TO NESTOJÍ , JE TO PEVNÉ...
Arna: JJ, ja vim, ja je mela v ruce a nakonec nekoupila, protoze to neni ten opravdovy igelit co driv byval. A mleko v pytliku se uz taky nedela, s tim pytlikem od mleka to slo bajecne.
Ivi: to jsou přímo zdobící,tvar jak ten cukrářský plátěný.Ustřihneš si špičku jak potřebuješ a jedeš tak dlouho,dokud se ti ve sváru neprotrhne. A to jsem s ním dělala kokosky a pěnovou motu na knoflíky.
Arna: Njn, ja bych igelitove sacky pouzivala rada, slo to s nima celkem fajn. Ovsem dneska sehnat igelitovy sacek snad ani nejde, vsude je jenom samy mikroten.
já deleguju povinnosti
Jsem na tom podobně. Jen nedoporučuju ty kupované zdobící igelitové sáčky. Většinou se mi všechny protrhly ve sváru. To bych vraždila.Chtěla jsem si ušetřit práci s praním toho plátěného,ale prala jsem stejně a ještě klela jak dlaždič tolikrát,kolik těch pytlíků bylo. Protrhly se všechny.
také mám tyto fígle, při vyvalování těsta je dobré válet mezi dvěma špejlema, pak je těsto všude stejně silné
dobré rady, linecké mažu nožem - děs práce
Stanik: a pro psy to VŮBEC NENÍ ZDRAVÝ
Tyto rady používám také, převzala jsem od mé maminky, ráda pekla a já také ráda peču, dorty cukroví aj.Nezdobím většinou sáčkem, ale mám takovou tu kovovou pístovou zdobičku, dají se s ní dělat i sušenky a jedu od nejsvětlejšího krému k nejtmavšího a jako vy s robotem, také mezi nevymývám,až na konec. A s tím válením - já válím mezi dvěma rozřízlými velkými igelitovými sáčky-většinou těmi co používám na mražení a už nemusím ani podsýpat.Takže není cukroví ani trochu z vrchu od mouky.Na odkapávání čokolády mám kulatou mřížku na dorty a pod ní voskový papír a také používám okapanou čokoládu dál.Jinak když některé cukroví jde špatně namáčet tak potírám širokým (asi 4cm) štětcem, jde to bezva a není cukroví takové opatlané z boků, jak stéká čokoláda.Také peču 12-15 druhů + nepečené.Manželovým rodičům, babičce, jejímu bratrovi, mému otci a nám + směňujeme se sestřičkou.Přesně jako vy Jeden den těsta, jeden - 2 dny peču, 1den den plním a potom zdobím.Mámk tomu dopoledne jednoho a odpoledne dva pomocníky - syny 8a2aroky.Někdy pomoc, nekdy starost.Zítra začínáme péct, už se těším.To bude vůně.
muzka: po cukrovi se tloustne, muz ho navic strasne nerad.. tak preci nebudu jen kvuli psum pect, kdyz nato notabene nemam cas a co je nedulezitejsi, ani nejmensi naznak chuti se do neceho takoveho poustet
Stanik: ty nikdy nezklameš