Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Není pánev jako pánev

Není pánev jako pánev

Rádi a často vaříte? Pak ve vaší kuchyni jistě nechybí pořádná pánev. Nebo hned několik. Kvalitní pánev je nezastupitelným pomocníkem při přípravě klasických pokrmů, ale i časově nenáročných "rychlovek".

Jaká pánev je nejlepší?

V kuchyni mají své místo pánve všech velikostí. Ty velké využijeme při přípravě omelet, placek, smažení masa či přípravě maso-zeleninových směsí pro větší počet strávníků. Chceme-li však přepustit máslo, připravit si volské oko nebo opéct kousky chleba do česnečky, postačí nám pánvička menší. Zvláštním typem jsou pánve s rýhovaným dnem, které díky tomu nepotřebují na smažení příliš tuku. Ty slouží například k přípravě "grilovaného" masa či k opékání klobásek. Pokud si rádi předvaříme jídlo na pánvi a poté je zapékáme v troubě, máme možnost zvolit pánev s odnímatelnou rukojetí. Stále populárnější jsou vysoké pánve s poklicí, které slouží nejen ke smažení, ale lze v nich péci masité i sladké pokrmy. Velkým hitem jsou tzv. wok pánve, široké a hluboké, v nichž je příprava pokrmů velice rychlá a potraviny si proto zachovávají více vitaminů a cenných látek, které se dlouhým vařením ničí.

není pánev jako pánevPřed koupí si prohlédněte dno

Na přípravu steaků a smažení masa jsou vhodné pánve těžké litinové nebo nerezové. Sice se velmi dlouho rozehřívají, ale na rozdíl od pánví teflonových vydrží i velmi vysokou teplotu bez poškození. Pánve potažené teflonem nebo titanem jsou spíše vhodné pro smažení a vaření s minimem tuku a pro pokrmy, které se jinak rychle připalují. Nezapomínejme, že pro tento typ nádobí musíme použít vhodné kuchyňské náčiní (rozhodně ne kovové), abych nedošlo k poškození povrchu pánve. Potahované pánve ve vyšší cenové relaci (zejména titanové) jsou však již proti poškození povrchu velmi odolné. Při koupi nové pánve si také pořádně prohlédněme dno - levné pánvičky mají dno často příliš tenké, takže se na nich jídla snáze připalují a navíc při vyšší teplotě se může dno pánve postupně zdeformovat.


 

Jaké typy pánví využíváte? Jak často? Podle čeho vybíráte novou pánev, odradí vás vyšší pořizovací cena?

Blanka Moravcová


12.10.2010   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 21   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Není pánev jako pánev

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-21
manka
manka - 12.10.2010 13:41

mám indukční sporák, tak jsem si koupila za body v Globusu loni hlubokou wok pánev od tescomy a jsem s ní moc spokojená, jen bych ještě potřebovala jednu nějakou tenkou na palačinky, míchaný vajíčka a tak

 
tornado-lou
tornado-lou - 12.10.2010 11:39

az udu fakt velka a budu mit nejakyy zbytecny penize, tak si koupim litinovou panev. mam uz hrnec a je bozi. teflonku mame ted, neni zla, slouzila verne a casto 5 let, ale uz je na odpis. bohuzel momebtalne to na litinovou paev nevypada

 
Linda
Linda - 12.10.2010 9:27

Mám dve litinový a nemuzu si je vynachválit. Navíc skoro vsechny teflonový pánve mají pod teflonem hliník a to s dcerinou alergii na lehké kovy není to pravé orechové. Chtela bych nekdy v budoucnu titanovou,ale ty ceny mi zpusobují smajlik - 80
Aja: litinu musím porádne rozpálit, az se z ní kourí a pak se palacinky nelepí, nebo max první, druhá uz jde obracet bez problému.
A pokud chcete aby se pánve nelepily, tak umýt hned po pouzití varící vodou a vytrít papírovou uterkou, zádnou chemii - to je starý dánský recept a funguje.

 
talenka
talenka - 12.10.2010 8:55

Mám titanovou a je skvělá smajlik - 60smajlik - 47 už vydržela kde co... mám ji asi 8 let a teda asi už by potřebovala vyměnit, ale furt je funkční. Mám indukční sporák, tak si pánve musím vybírat. KOupila jsem si v IKEA wok pánev na indukci za 129,- Nevím, co jsem od toho čekala smajlik - 42 ale stačilo jednou! trochu přehřát olej a půlka teflonu ze dna byla pryč. Fakt super investice smajlik - 20

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 12.10.2010 8:30

mám teflonovou nízkou na palačinky, vysokou se skleněnou poklicí,litinovou mřížkovanou na steaky, litinový lívanečník /i na volská oka/, těžkou titanovou a jednu ze sady nádobí zepter. I když všechny myjeme v myčce,tak i ta teflonová nám slouží už asi 6 let, za ty skoro 2 tisíce musí něco vydržetsmajlik - 68

 
Aja
Aja - 12.10.2010 8:05

Používám staré smaltované pánve z nějakých sad, co prošly naší rodinou. Kdysi jsem si koupila asi rádoby teflonovou a ta se brzy začala loupat, tak šla.... Na pánvi litinové /černomodré těžké/ neumím palačinky ani opéct brambory. Lepí se to. Ale na maso, na maso to je super smajlik - 75

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-21
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77206.
    Archiv anket.