Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Potřebujeme:
1 balíček droždí (což je něco mezi 42-50g)
1 lžička soli
40g oleje
3dl vlažné vody
1 vejce
275g hladké mouky
150g celozrnné mouky – grahamové, žitné či jiné, kterou máte oblíbenou
250g ovocného müsli nebo 100g ovesných vloček a 150g směsi ze sušeného ovoce a ořechů
(já dávám asi 5ks meruněk nakrájených na velikost hrozinek, brusinky, hrozinky a nasekané mandle)
Hrst slunečnicovýc h semínek (nebo jiná oblíbená semínka)
Postup:
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme lepivé těsto (a nebo nám ho vypracuje domácí pekárna). Těsto musí lepit, protože sušené ovoce nasává tekutinu z těsta a hotové žemle by byly suché. Pokud chceme zabránit rychlému vysoušení hotových žemlí můžeme sušené ovoce předem namočit (například do rumu).
Vypracované těsto necháme 1,5-2 hodiny kynout, potom ho rozdělíme na 14 stejně velkých kousků a vytvarujeme koule, které trošku zmáčkneme a necháme asi 20 minut dokynout na plechu pokrytém papírem na pečení.
Pečeme uprostřed trouby na 200 stupnu asi 12-15 minut.
Různé variace:
· Přidáme nastrouhané jablko nebo mrkev nebo cuketu
· Těsto je možno osladit 1 lžící medu (podle mě není potřeba, ovoce je dost sladké samo o sobě)
· Přidáme rozmačkaný banán (to nemám vyzkoušené)
· Možno přidat nahrubo nasekanou čokoládu na vaření
· Za část vody dejte mléčný produkt – bílý jogurt, zakysanku apod.
· Těsto můžete lehce okořenit kardemomme nebo skořicí
· Přidejte štávu z citrusových plodů (pomerančovou, grepovou nebo z pomela – množství tak z 1 pomeranče)
28.4.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou - Müsli boller (dánské žemle)
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Almega: do fokači se nedává vejce a je na slano, takže úplně něco jiného.
Trochu mi to připomíná těsto na focaccio,co dělá manžel,akorát to nechá v celku jako koláč a dává do toho sušená rajčata v oliv.oleji.