Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Umíte podávat víno?

Umíte podávat víno?

Většina z nás si čas od času přinese domů víno. Nepředpokládám, že byste si zpříjemňovali večer nějakým krabicovým nalitým do plastových kelímků, ale přesto – víte, jak víno správně podávat?

Už jeho samotné otevření není tak úplně jednoduchou záležitostí. Obal z hrdla lahve odstraňujeme celý. Zátku navrtáme v jejím středu, nesmíme ji však provrtat skrz, aby se do vína nedostaly kousky korku. Po vyjmutí zátky otřeme hrdlo ubrouskem a odlijeme malé množství vína do své skleničky. Je to proto, abychom zkontrolovali, zda je víno v pořádku. Pokud ano, začneme rozlévat víno do dalších skleniček. Některá vína však potřebují tzv. vydýchání, a proto je potřeba je otevřít dříve než těsně před podáváním. Jsou to zejména těžká červená a sladká bílá vína. Podávání vína může provázet i dekantace, což je proces přelévání vína z lahve do karafy. Víno se tak provzdušní a rozvoní a v případě vín archivních tím zabraňujeme vlití vinných usazenin do sklenic. Musíte je však pomocí světla odhalit včas.

Víno naléváme hostům z pravé strany a právě naše sklenice je ta, kterou končíme. Pro snazší nalévání lze použít nalévací fólii či složený ubrousek kolem hrdla lahve, který zachytí případné kapky. Při nalévání se hrdlo lahve nesmí dotknout skleničky. Host by si nikdy neměl víno dolévat sám. Bílé víno také nikdy nedolévejte, pokud je ve sklenici ještě zbytek nápoje. Neudržela by se tak správná teplota vína.

Víno se podává ve sklenicích na stopce. Za stopku by se měla sklenice i držet, aby se víno v ruce nezahřívalo. Sklenice by měla být průzračná, nebroušená a hladká, aby dala vyniknout barvě nápoje. Jejich objem by se měl pohybovat kolem čtvrt litru, avšak naléváme je pouze do množství sedmdesát až osmdesát mililitrů, aby bylo možné vínem zakroužit a lépe vnímat jeho chuť i aroma.

Pro vína bílá a růžová jsou vhodné menší sklenice tulipánového tvaru. Vína si tak snáze uchovají správnou teplotu. Sklenice na červené víno by měla být větší a širší či kulatější se zúženým okrajem. Větší plocha dovoluje vínu rozvinout jeho chuť a zúžený okraj udrží aroma. Pro sekt nebo perlivá vína jsou ideální sklenice tenkostěnné, flétnového či tulipánového tvaru, které udrží teplotu, vůni i perlivost.

umíte podávat víno?A jak s teplotou nápoje? U bílých vín platí, čím plnější chuť, tím vyšší má být jejich teplota při servírování. Mladá jakostní vína by měla mít teplotu mezi deseti až dvanácti stupni Celsia. Podchlazený nápoj totiž neuvolní vonné látky a víno se potom může zdát bez chuti a aroma. Vyšší teplota naopak zvýrazňuje chuť alkoholu a víno tak ztrácí harmonii.

Červená vína by se měla podávat teplejší, a to v rozmezí čtrnácti až šestnácti stupňů. Je to ideální teplota k rozvíjení jejich chuti. Těžší sladší vína snesou teplotu až do devatenácti stupňů. Rozklad jejich chuti a vůně však potřebuje jistý čas, nesnažte se tedy urychlit jeho ohřátí či ochlazení na správnou teplotu například ledem nebo zahřátím na ohni.

Sekt, šampaňské nebo šumivá vína podávejte o teplotě čtyři až osm stupňů Celsia. Při otevírání lahve si vypomožte bílým plátěným ubrouskem, s kterým láhev lépe uchopíte. Lahví netřepejte a snažte se o co nejtišší a nejelegantnější uvolnění zátky.

Přejeme pěkný a romantický májový večer.

 

Blanka Moravcová


5.5.2011   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 19   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Umíte podávat víno?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-23
Terka jun
Terka jun - 18.1.2014 15:40

ahoj ráda bych za sebe doporučila výborné víno http://www.vinotip.cz/mosela/eshop/0/0/5/29-Heribert-Boch-2012-Riesling-Kabinett dostala jsem ho jako dárek pod stromeček. A už si ho objednáváme po krabicích. Vína máme za dva dny doma.

 
salamander
salamander - 7.7.2011 19:02

Spoustu vinných pomůcek a krásných sklenek na víno jsem našla na www.24darky.eu. Na kvalitní víno, kvalitní sklenku a náčiní:)) Mrkněte:)

 
kobližka
kobližka - 9.5.2011 19:02

Linda: Souhlasím s tebou,až na ten plastový kelímek.V tom bych si teda víno nedala,ale ani kafe.Mám to tak odjakživa.Není to,že bych chtěla být hogo-fogo....smajlik - 53

 
jelítko
jelítko - 6.5.2011 11:48

Linda: smajlik - 75

 
jelítko
jelítko - 6.5.2011 11:48

Kočkomilka: Na to jsem si nedávno koupila ty obří sklenice. To je super smajlik - 57

 
Křeček
Křeček - 5.5.2011 17:27

Linda: smajlik - 75přesně tak smajlik - 47

 
Linda
Linda - 5.5.2011 12:05

V restauraci nebo na významných oslavách ocekávám takovéhle servírování jako samozrejmost. Pokud jsem doma a mám chut na sklenicku vína tak kaslu na bontón a klidne si naleju cokoliv do cehokoliv, klidne i do plastového kelímku, hodim nohy na stul a muze mi být ukradený celý svet smajlik - 16

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 5.5.2011 8:49

U těžkých červených vín doporučuji nalít trochu do jedné sklenice,krouživým pohybem "ovínit" stěny,postupně přelít do ostatních a udělat totéž.Tato vína krásně voní a je potřeba si je užít.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-23
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77205.
    Archiv anket.