Blbouni
Potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 3/4 kostky droždí, 3-4 lžíce cukru moučka, 1 vejce
Do náplně dle chuti - švestky, meruňky, třešně, povidla apod.
Na posypání: mák, tvaroh apod. Trošku rozpuštěného másla na polití
Postup: Do mísy prosijte mouku a do ní udělejte větší ďůlek. Do ďůlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte asi polovinou (spíš méně) vlažného mléka. Malinko zasypte moukou a to, co je v ďůlku promíchejte. Nechte vzejít kvásek, stačí tak čtvrt hodiny.
Pak přimíchejte zbytek mléka v němž jste rozmíchali vajíčko a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě ho nechte asi hodinu kynout. Poté ho trošku přemíchejte a jemně vyválejte. Vykrájejte větší kolečka, vložte do nich náplň a vytvořte uzavřené kouličky. Nechte je asi 10 minut dokynout a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 10 - 12 minut. V průběhu vaření je ve vodě vařečkou obraťte. Po vyjmutí je propíchejte vidličkou.
Hotové knedlíky posypte tvarohem, mákem, skořicí..., cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
14.5.2012 Rubrika: Sladká jídla | Komentářů 24 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Blbouni
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.TAKY ZNÁM BLBOUNYjá do nich ještě dávám rozpuštěné máslo,teda do těsta jsou velmi vláčné
blbouni jsou oficiální název pro knedle, o kterých se zpívá i ve Švejkovi. "Ty vojanský knedlíky jsou jak hlava veliký" Budu-li mít čas, napíšu do receptů variantu zdravější, tvarohovou a ještě lepší.
sevenofnine: Taky jsem si říkala, jaké mám mezdery ve vzdělání, že neznám českou klasiku a ono jo. Jen ten blbej název ne.
jsem podle názvu koukala co je to za dobrotu co neznám a ony to kynuté knedle s ovocem :-).