Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?
Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.
Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné
Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.
Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.
Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.
1.11.2012 Rubrika: Náš domov | Komentářů 39 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Vařím minimálně, přes týden si každý něco uloví, když mám štěstí, synek mi nechá trochu pizzy, jinak jsou studené večeře, nemám chuť se s něčím patlat, když přijdu v 7 z práce.
Můj hlavní fígl na přípravu masa je, že vařím větší množství, máme z toho oběd v sobotu i v neděli a ještě zbyde, pokud někdo zatouží po teplé večeři v pondělí
Ale aby nevytékal smažený sýr na pánvičce, obalujeme ho 2x- vajíčko, strouhanka, zase vajíčko a zase strouhanka
PEGG: on je sakra velký rozdíl mezi domácím uzeným, co voní
a kupovaným přesoleným čímsi....
Kadla: játra se dělají jako minutka, od určitého okamžiku potom naopak začnou tvrdnout...dělám je tedy psům, sama to nejím...
annie: Když se to pak usmaží chutná to trocha jako maso v bramboráku
annie: Myslíš jak bylo maso libovolně dlouho naložené v lednici a postupně se odebíralo ? Původní recept jsem vytratila ale pak jsem našla něco podobného,ale tam už ta trvanlivost není taková-jsou tam vejce,česnek,halda majoránky,sojovka ? Jestli ano a udržím myšlenku,večer ti to pohledám
No - a jak tedy poznám, že mám maso zevnitř propečené, když do něj nepíchnu? Tedy no - já do něj většinou rovnou říznu, abych viděla až úplně doprostřed, jestli to není syrové
Linda:
P.S.Vaření mě moc baví,ted sjem zkoušela např.tortilly
Od kuchařů vím,že do trojobalu dávají kypřící prášek,řízky jsou krásně měkké
annie: Nejspíš tam byl jen žloutek,nakládám tak někdy maso na řízky.
Linda: nejsi v tom sama neboj....nejsem žádná Retigová,vaření považuju za nutnost,jsem ráda,že manžel občas taky kuchtí,takže se prostřídáme...v žádném případě se s masem tak nese.ru jako v článku,krájím ho jak mi přijde pod ruku,solím když si myslím,že bych měla solit a nakládám jen čínu a svíčkovou...naštěstí je to vždy jedlí a to je hlavní
Kadla - 1.11.2012 7:40 - dobrý poznatek, taky jako blbec nesolím, už se na to vykašlu, dík.
Linda - 1.11.2012 7:47 tak s posledním odstavcem na 100% souhlasím, taky mě to štve. Největší problém mám vůbec něco vymyslet.
PEGG: vareni me nebavi a v podstate je mi to jedno. Ano mam rada dobre menu, ale rozhodne se s nim nepatlam sama. Jsem shopna (pokud me to chytne) nalozit maso, udelat pohosteni pro x lidi, patlat se s omackou, ale v 99% jde o to neco vyndat z mrazaku a hodit do hrnce / trouby spolecne s necim jinym (zeleninou/ korenim/ bramborem/ cokoliv mi prijde pod ruku) a stara se to samo o sebe dokud to neni jedly. Treba pokud me potomci ukecaji na brknedle tak je delam z 2kg brambor a mrazim, stejne tak pecene veprove k nim a pak si deticky jenom ohrivaji podle chuti. Nebudu se stim ohavne lepicim testem patlat kazdy tyden - to i "lezeni na gauci a pocitani pavucin" povazuji za prinosnejsi cinnost ..... fakt by me zajimalo proc lidi musi jist a navic kazdy den a jeste k tomu nekolikrat za den - to je znacne nedomysleny clanek naseho vyvoje
do cca 18 let jsem nebyla schopná se dotknout syrového masa. Ani teď z toho nejsem nijak nadšená, ale není zbytí. Nejsem žádná kuchařka, ale většinou je jídlo poživatelné. Znám některé zásady přípravy masa, ale většinou mi stačí vědět, že se krájí přes vlákno a že se nepropichuje.
Kadla - kuřecí játra solím hned, vepřové jsem dělala zatím jen jednou, nesolila - kvůli pověře - ale byly tvrdé jak podrážka...