Úchylka zvaná těhotenské chutě
Je to docela zajímavé. Ještě na vás není nic vidět, o vašem těhotenství víte vy, váš gynekolog, partner a možná pár nejbližších, a přesto v tom už lítáte „na plné pecky“. Úplně nejlíp totiž ví o vašem těhotenství vaše vlastní tělo a je neochvějně rozhodnuto vám to dát patřičně najevo. Třeba tím, že vám přepne v mozkovém centru nějaký čudlík a na přeskáčku aktivuje a deaktivuje různé chutě, vůně a další smysly.
Výsledkem je, že to, co vám dosud vonělo, nemůžete najednou ani cítit, a po jídle, kterému jste se od školkového období vyhýbala jako Gross majetkovému přiznání, jste ochotna se doslova utlouct. Ano, je to tak. Tělo žádá, tělo zavelí, tělo řekne a vyšle signál a my ho slepě posloucháme a máme z toho ještě neskonalý požitek.
O těhotenských chutích toho byly napsány stohy. Pravda, je určitý malý zlomek žen, které tato úchylka nepostihla, ale troufnu si říct, že většina z nás se v době očekávání potomka často nepoznávala. Já jsem například nebyla schopná naporcovat syrové kuře, a když jsem cítila odér při ohřívání párků, mohla jsem se rovnou přestěhovat na toaletu. Zato jsem nad sebou absolutně ztrácela kontrolu při pohledu na jablka a jakýkoli sýr. Toho jsem byla denně schopná sníst snad kila.
Jenže jablka a sýry, to je jen čajíček. Jiné těhotné jsou mnohem výživnější kalibr a dokazují, že nic není nemožné. Má sestřenice byla umanutá na ohlodávání a olizování kuřecích kostí. Tedy, těch upečených, samozřejmě. Po každém obědě shrábla na jeden talíř všechny zbytky a labužnicky, se slastně přivřenýma očima, pomlaskávala a debužírovala svou pochoutku největší.
Je zajímavé, že po porodu většinou tyto nezřízené a nepochopitelné chutě zmizí stejně rychle, jako se před několika měsíci objevily. A novopečená maminka jen nechápavě zírá, když si vzpomene na své těhotenské stravování.
Jaké chutě cloumaly v době očekávání potomka s vámi? Jedly jste kyselé rybičky na kila, okurky se šlehačkou, studené buřtuguláše a ohlodávaly kosti? Existuje něco, po čem jste se v těhotenství mohly utlouct a dnes se na to nemůžete ani podívat?
25.1.2011 Rubrika: Pro maminky | Komentářů 56 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Sex v těhotenství. Je normální, že ho odmítám?
- Proč porod bolí?
- Těhotné ženy chrání očkováním i své dítě
Diskuse ke článku - Úchylka zvaná těhotenské chutě
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Sama jsem tim neprosla, takze nemuu slouzit, ale v hlave mi uvizly dve kuriozity o kterych mi vypravely... moje kamoska v tehotenstvi milovala Lipo zapijet mlikem a moje tchyne milovala nahnile kedlubny, takze tchan lital po Praze a poptaval v ovozelu tuhle lahudku, docela na nej koukali...
tak u kluka jsem dokázala na posezení doslova sežrat flašku steril.okurek -od tchána byly nejlepší a k tomu jsem přikusovala dietní párky.Zato mi smrděly polévkové vývary.
U holky jsem měla příšernou úchylku chuťovou požírala jsem kávová zrníčka.Naštěstí je zdravá jako řípa.
U syna mi bylo zle skoro pět měsíců. Jediné, co zabíralo, byla nějaká kyselá polívka, např. již zmiňovaná zelňačka a pak hranolky s tatarkou od Mekáče, hranolky ale normálně vůbec nejím:-))
U dcery myslím nic zvláštního:-)
Moje máti celý těhotenství jedla hrnce zelňačky. Přiznala to,až když jsem pátrala po tom, proč jí JÁ nemůžu ani vidět Přišla jsem jí na chuť až po třicítce.
Já nemohla v těhotenství ani cejtit langoše, který jsem milovala. Děsně mi vadil pot a všechny "lidské vůně"
Pravidelná večeře byly uvařený těstoviny, na půlce talíře posypaný mákem s cukrem, na druhý straně s kešupem nebo hořčicí. Jedna lžíce zleva,jedna lžíce zprava. A těsně před porodem jsem extrémně ostrý jídla zajídala polárkovým dortem. Celkem +12kilo.
Jo a jsem celej porod.
ASTRUSKA: Můj syn takovou jednu šťopku teda má.
Já jsem ujížděla na zmrzlině, divím, se, že se synátor nenarodil s omrzlinami.
Ale přestal mi v těhotenství vonět definitivně můj milovaný parfém Eden a už se to nikdy nevrátilo.
Při první holce jsem musela mít denně 1 kilo hrozna - jakéhokoliv, ale musela, jinak jsem se zbláznila a byla jsem rapidně nervní, jinak samá zelenina a ovoce. U druhé dcery jsem do 5tého měsíce zvracela jak šakal po čemkoliv, potom jsem denně od rána do večera jedla cokoliv s cibulí a octem, při třetí jsem nesnesla do 4tého měsíce zápach čerstvého nezpracovaného masa - čili jsem stála na jednom konci obchodu a chlapovi jsem ukazovala, co ať koupí a co ne a pak to ještě musel doma nabalíčkovat, naporcovat, popř. orestovat, pak už to šlo....a salámy nebo párky - katasrofa pro mě, jinak jsem mohla jíst defakto cokoliv, slané se sladkým, kyselým, kořeněným a nanuky v zimě??? Normálka...mrzlo až uhodilo a já si šla s nanukem u hubyno a při poslední dceři normálně kys.okurku se šlehačkou, větrníky pomalu na kila, a nanuky.........
Váha před prním porodem 48, po posledním mám teď už taky 48.........ale jinak jsem měla úctyhodných 60.......to až nervy teď takhle zapracovaly poslední rok......a né a né přibrat.....
no tak u mě to bylo u první myslivecky brambory s česnekem,ovšem česneku to byla celá palice Trvalo to tři měsíce,pak mi zjistili,že mi to poškodilo placentu a zbytek těhu jsem byla na dietě a tři měsíce i v nemocnici. u druhýho a u třetího jsem si česnek radši preventivně zakázala a jela jsem na smažácích,hezky půlkilovej plátek k obídku
Kadla: zajímavé je, že při holkách jsem žádné extra chutě neměla, ba naopak, přestala jsem kolegyně děsit svačinou v podobě zavináče a půllitru mléka
Vikina:
Náš mladej se zdárně vyvinul ze zbojnického pálivého salátu, je fakt, že majonézové saláty miluje
U prvního syna jsem snědla snad tuny živočišného uhlí... Musela jsem se neustále přemáhat, abych udržela spotřebu živočišného uhlí na jedné krabičce (asi 20 tablet) za den.. Kdybych tomu nechala volný průchod, bylo by těch krabiček za den pět, šest, sedm, možná víc. Po dvou měsících, kdy jsem takhle ulítávala a do lékárny chodila jako do cukrárny, jsem se zeptala gynekoložky, jestli to nemůže dítěti nějak uškodit. Řekla mi, že ne a že pokud se z toho NEPOSERU, tak o nic nejde . A tak jsem zbylých šest měsíců až do porodu jedla živočišné uhlí na snídani, na svačinu a na večeři.
Při druhém synovi jsem zase snědla tři metráky mrkve. Vařené... Manžel musel jezdit kupovat pytle k místnímu pěstiteli. Když se synek narodil, byl nádherně žluťoučký jako Číňánek. Doktoři mysleli, že má novorozeneckou žloutenku, ale pak přišli na to, že ne, že je to z té mrkve
Jo a synům je dnes 22 (ten vyrostlý z živočišného uhlí) a 17 (ten mrkvový) a jsou to krásní a inteligentní kluci
Mně "bohužel" vešerké těhotenské chutě minuly. A to jsem se těšila a byla zvědavá, jaké to bude a ono nic Takže jsem jedla úplně normálně, chutnaly a voněly mi pořád stejné věci.Snad příště
Linda: Tak s tím zvracením to samé. Ještě na porodním sále jsem se musela naposled vyzvracet. Před těhotenstvím 68 po porodu 59. Také pro mě nejlepší dieta. Ale potom v 6 nedělí přede mnou musely schovávat jídlo, byla jsem jak utržená ze řetězu.
IVUSKA 56:
Logr z kafe oslazený jako cecek. Když byla návštěva nemohla jsem se dočkat až odejdou a vyškrabala všechny hrnky. Tenkrát ještě naštěstí nebylo rozpustný kafe.